Metličkové žilky na nohách: Jak a proč vznikají?

Metličkové žilky

Léto je tady, a proto přemýšlíme nad tím, jak docílit krásné nohy a jak je nechat vyniknout v šortkách a sukních. Pro některé z nás je nejhorší objevit několik chloupků na koleni nebo na lýtkách, které jsme zapomněly odstranit. Ale nemyslíme si, že to je to nejhorší, co může být.

Některé z nás budou bojovat s metličkovými žilkami na nohách, kvůli kterým asi šortky a sukně ani nevytáhneme ze skříně. Pokud se zeptáte kterékoliv ženy s metličkovými žilkami, pravděpodobně vám řekne, že jí znepříjemňují život – a to hlavně z estetického hlediska.

Pokud patříte k těm, které s tímto problémem bojují, vězte, že nejste samy. Jak si s tímto problémem poradit? Také přemýšlíte nad tím, jak se zbavit metličkových žilek? Léčba metličkových žilek je různorodá, více čtěte v článku!

Doporučujeme přečíst: Výrůstky na patách: Nevěříš, co způsobuje tvorbu bolestivých ostruh!

Metličkové žilky – trápí vás tento estetický problém? 

Metličkové žilky jsou drobné žilky, obvykle ve formě červených žilek, také mohou vypadat jako fialové žilky nebo až modravé žilky. Jejich vznik není podmíněn jen věkem, naopak, metličkové žilky se vám mohou objevit i v mládí. Příčinou jejich vzniku je oslabení pojivové tkáně, hromadění krve – v důsledku čehož se na povrchu vytvoří metličky. A mimochodem, není to jen záležitost nás žen, tyto metličkové žilky se mohou vytvořit i mužům.

Nejčastěji se vyskytují na lýtkách a stehnech, ale lze je pozorovat i na tváři či na rukách. I když jde hlavně o estetický problém, časem se z něj může stát problém zdravotní. Hlavní příčinou je hromadění krve ve stěnách žil, z nichž se postupně mohou stát křečové žíly, které již způsobují zdravotní problémy.

Doporučujeme: Bradavice nebo fibrómy: Jak je bezbolestně odstranit?

Metličkové žilky
Depositphotos

Patofyziologie vzniku metličkových žilek 

S jakými příčinami metličkových žilek se setkáváme? Prvotním důvodem, proč vaše nohy "zkrášlují" metličkové žilky, je dědičnost (genetické predispozice). Samozřejmě to nemusí být vaši rodiče, od kterých jste tento problém zdědili. Je dost pravděpodobné, že pokud vaši prarodiče měli na svém těle drobné metličkové žilky, tak je můžete mít i vy.

Jaké jsou další možné příčiny vzniku? Těhotenství také může způsobit metličkové žilky. Při těhotenství dochází v důsledku nárůstu dítěte v děloze k tlaku na hlavní žílu, která zajišťuje průtok krve zpět do srdce. V důsledku tohoto tlaku se zpomaluje průtok krve, což má za následek poškození žilních chlopní. Takto vzniká pocit těžkých nohou, otoky, ale i metličkové žilky.

Avšak obecně můžeme říci, že jakýkoli tlak v břiše může způsobit metličkové žilky. Takto se dostáváme i k obezitě, která je další příčinou jejich vzniku.

Cvičení jako prevence vzniku metličkových žilek 

Pokud máte v rodině někoho s metličkovými žilkami, tak se jim nevyhnete. Avšak pokud nejde o dědičnost, potom je cvičení nejlepší prevencí před jejich vznikem. Je to nejlepší způsob, jak můžete předcházet jejich vzniku. Čím více jste aktivní a zdraví, tím lépe. Proto byste do svého života měli přidat aktivity zvyšující krevní oběh, jako jsou plavání, chůze po schodech nebo běh.

Fyzická aktivita je důležitá pro správný krevní oběh, stejně jako pro zdraví cév a žil. Dávejte si pozor na dostatek fyzické aktivity, zejména pokud máte sedavé zaměstnání.

Doporučujeme přečíst: Co pomáhá na křečové žíly? To je první pomoc, kterou je třeba znát!

Léčba metličkových žilek
Depositphotos

Léčba metličkových žilek: 

Skleroterapie na odstranění metličkových žilek 

Při tomto způsobu odstraňování tohoto estetického problému vám kvalifikovaný lékař injekčně aplikuje látku ve formě roztoku, která uvnitř cévy vyvolá reakci. Díky ní se céva uzavře a krev se tak přesměruje do zdravé žíly. Tato metoda však není pro každého.

Pokud máte diagnostikovanou nižší srážlivost krve, užíváte hormonální antikoncepci nebo kouříte, takové ošetření nemůžete podstoupit kvůli možnému vzniku trombózy. Ošetření se provádí na vícekrát a po pár týdnech vám metličkové žilky úplně vyblednou. Po ošetření můžete pozorovat otoky, svědění a změny barvy kůže v ošetřené oblasti.

Podstoupení laserových ošetření na odstranění metličkových žilek

V některých případech mohou být metličkové žilky odstraněny pomocí laseru. Laserové odstraňování využívá laser, který vysílá velmi silné světelné záblesky přes kůži přímo do žíly. To způsobuje, že žíla pomalu slábne a mizí. Zákrok není omezen věkem, avšak nemůže být použit na všechny typy pokožky. Žilky se obtížněji odstraňují z tmavé nebo opálené pokožky.

Výhodou tohoto ošetření je, že nejsou použity žádné jehly ani řezy. Na druhé straně, teplo z laseru může způsobit bolest, kterou je nutné chladit. Léčba laserem trvá 15 až 20 minut a je třeba podstoupit minimálně dvě taková ošetření pro celkové odstranění žilek.

Vhodný přípravek a masáž na prokrvení pokožky

Bezbolestným způsobem, jakým můžete částečně vyřešit tento problém nebo alespoň zmírnit symptomy, je masáž s dostupnými speciálními krémy, které mohou výrazně zmírnit viditelnost metličkových žilek.

Při masáži je důležité postupovat směrem zdola nahoru, čímž zlepšíte krevní oběh a prokrvíte žíly. Mnoho přípravků určených na metličkové žilky má krycí efekt. Podpůrným pomocníkem bývají i kompresní punčochy, zejména pokud vám hrozí křečové žíly a plánujete delší dobu sedět.

Možné komplikace metličkových žilek

Metličkové žilky, ačkoliv jsou často považovány za kosmetický problém, mohou vést k různým komplikacím, pokud se neléčí správně. Zde jsou některé možné komplikace:

  • Chronická žilní nedostatečnost: Pokud se metličkové žilky rozšíří nebo zhorší, mohou přispět k rozvoji chronické žilní nedostatečnosti, což vede k špatnému průtoku krve a hromadění krve v nohách.
  • Varixy (křečové žíly): Neléčené metličkové žilky mohou přerůst do větších a viditelnějších křečových žil, které jsou bolestivé a mohou způsobit otoky a nepohodlí.
  • Otoky a bolesti nohou: Chronický žilní tlak může vést k otokům, těžkosti a bolestem v nohách, což ovlivňuje mobilitu a kvalitu života.
  • Kožní změny: Mohou se objevit změny na kůži, jako jsou zbarvení, svědění, ekzémy nebo žilní vředy, které jsou těžko léčitelné a náchylné k infekcím.
  • Krvácení: Ve vzácných případech mohou metličkové žilky krvácet, zejména pokud jsou poškozeny nebo podrážděny, což může způsobit nepohodlí a vyžadovat lékařskou péči.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE