Bradavice nebo fibrómy: Jak je bezbolestně odstranit?

jak odstranit bradavice nebo fibrómy

Bradavice i fibrómy patří mezi estetické nedokonalosti, které se objevily již kdysi dávno na 3000 let starých mumích a dokonce o nich zmiňoval i Shakespeare. Jsou to různé typy kožních výrůstků. Bradavice ve skutečnosti nejsou vůbec nebezpečné – nejde o žádné závažné onemocnění, jsou jen neestetické a mohou být nakažlivé. Někdy se však může stát, že jsou bolestivé – záleží na tom, kde na těle se objevily.

Nepříjemné bývají i fibrómy. Trápí vás tyto kožní výrůstky? Jak probíhá odstranění bradavic a fibrómů? Je nutné chirurgické odstranění? Čtěte dál.

Doporučujeme: Máš opuchlé prsty na rukou? Víme, co za tím může být

Co jsou bradavice a fibrómy? 

Bradavice jsou výrůstky kůže, které představují nezhoubné nádory vytvořené ze spojivové tkáně. Jsou způsobeny některými typy viru, jako je lidský papilomavirus (virus HPV). HPV infikuje horní vrstvu kůže, což způsobí, že tato vrstva začne růst rychleji a vytvoří bradavici.

Většina bradavic jak přijde, tak i odejde bez jakéhokoliv zásahu nebo potřebného ošetření. Vytvářejí se kdekoli na těle, avšak nejčastěji je můžeme pozorovat na rukách nebo na chodidlech.

Fibrómy jsou nezhoubné (benigní) nádory, které vznikají z vazivové tkáně. Mohou se objevit kdekoli na těle, ale často se vyskytují na kůži. Na rozdíl od bradavic nejsou nakažlivé. Jsou to spíše individuální léze, které se tvoří na základě genetických predispozicí, místního podráždění kůže, hormonálních změn nebo jiných vnitřních faktorů.

Zaujme tě: Jak se zbavit bradavic? O tomto jsi ještě neslyšela!

Fibrómy a bradavice
Depositphotos

Jak se šíří bradavice?

Jak jsme psali, za jejich šířením stojí lidský papilomavirus. Můžete se nakazit tím, že se dotknete bradavice a poté se dotknete jiné části těla. Můžete také nakazit jinou osobu, a to sdílením ručníků, holicích strojků nebo jiných předmětů.

Bradavice se nemusí vytvořit hned, může několik měsíců pomalu růst pod kůží a ani si jí nevšimnete. Je velmi pravděpodobné, že vždy, když přijdete do kontaktu s HPV, tak se vám na těle vytvoří bradavice. A samozřejmě i zde platí, že někteří lidé jsou více náchylní k jejich vzniku a někteří méně.

Jak vypadají bradavice a fibrómy?

Bradavice mají drsný povrch a mohou se objevit kdekoliv na těle, nejčastěji však na rukou, nohou, tváři a genitáliích. Běžné bradavice mají šedivou až hnědou barvu a mohou být vystouplé. Plantární bradavice, které se vyskytují na chodidlech, jsou ploché a mohou být bolestivé. Ploché bradavice jsou malé a hladké, často se objevují ve skupinách.

Fibrómy jsou malé, měkké a visí na tenké stopce. Jsou barvy kůže nebo mírně tmavší a nachází se na místech, kde se kůže tře o sebe nebo oblečení, například na krku, podpaží a v tříslech. Tvrdé fibrómy (dermatofibrómy) jsou malé, tvrdé hrbolky pod kůží, často hnědé, červené nebo růžové, a nejčastěji se vyskytují na nohou a rukou.

Jak odstranit bradavice a jak odstranit fibrómy?

Většina výrůstků na kůži nepotřebuje žádnou léčbu. Avšak, pokud vám bradavice vadí, jsou bolestivé nebo se vám jednoduše nelíbí, existuje několik možností, jak bradavice a kožní fibrómy odstranit:

  • Kryoterapie – zmrazení bradavic pomocí dusíku, které provádí kožní lékař. Tento zákrok obvykle vyžaduje více ošetření. Touto metodou se však dá efektivně odstranit bradavice, ale i jiné kožní útvary.
  • Chirurgie – v tomto případě jde o odstranění bradavic chirurgicky. Většinou se provádí v případě, kdy není jednoznačně možné určit, zda daný kožní výrůstek je ve skutečnosti bradavicí nebo fibrómom. V takovém případě se odstraní chirurgicky a posílá se na rozbor pod mikroskopem.
  • Léky – v lékárně jsou dostupné různé přípravky bez nutnosti předpisu, které jsou určené na odstranění bradavic i odstranění fibrómů. Mají například formu tinktur, mastí nebo laků.

Podívejte se také: Výrůstky na patách: Nevěříš, co způsobuje tvorbu bolestivých ostruh!

Jak odstranit bradavice
Depositphotos

Domácí odstranění kožních výrůstků

Bradavice nebo fibrómy si můžete jednoduše odstranit i sami doma:

  • Zkuste vlasy - tato technika funguje hlavně v případě malých fibrómů. V tomto případě stačí okolo výrůstku obvázat lidský vlas a pořádně zatáhnout. Takto přerušíte krevní cévy, které zásobují fibróm, díky čemuž sám odpadne. Bezbolestné a rychlé!
  • Kyselina salicylová – v tomto případě stačí očistit okolí bradavice a, samozřejmě, i samotnou bradavicu vodou a následně ji potřít roztokem kyseliny salicylové. Odstraňování v tomto případě může být zdlouhavé a je nutné roztok na bradavici aplikovat každý den.
  • Jablečný ocet – postupujte podobně jako při předchozím způsobu. Nejprve očistěte a osušte bradavici a okolí. Poté namočte kousek vaty do jablečného octa (nebo klasického octa), přiložte na kožní výrůstek a přelepte rychloobvazem. Snažte se, aby ocet nezasahoval příliš do okolní pokožky – použijte vatový tampón velikosti bradavice. Ocet nechte působit několik desítek minut. Opakujte tento postup dvakrát denně, dokud výrůstek sám neodpadne.

Kdy vyhledat lékaře u kožních výrůstků?

  • Změna vzhledu: Pokud kožní výrůstek změní barvu, tvar, velikost nebo povrchovou strukturu, zejména pokud začne rychle růst nebo se změní na asymetrický útvar.
  • Bolest nebo diskomfort: Pokud výrůstek způsobuje bolest, svědění, krvácení nebo výtok. Také pokud se vyskytuje na místě, které je často podrážděné nebo zraněné.
  • Vícenásobné výrůstky: Pokud se na kůži náhle objeví více nových výrůstků nebo pokud se jejich počet výrazně zvýší. I malé kožní výrůstky by měl prohlédnout lékař.
  • Nejistota o diagnóze: Pokud si nejste jisti, zda jde o běžný kožní výrůstek, bradavici, fibróm nebo něco vážnějšího. Lékař může poskytnout přesnou diagnózu a doporučit vhodnou léčbu.
  • Infekce: Pokud se výrůstek stane červeným, oteklým, teplým na dotyk nebo pokud se objeví příznaky infekce, jako jsou horečka nebo hnisavý výtok.
  • Estetické nebo funkční problémy: Pokud výrůstek ovlivňuje váš vzhled nebo způsobuje problémy při každodenních činnostech, jako je oblékání, holení nebo nošení šperků.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE