Výrůstky na patách: Nevěříš, co způsobuje tvorbu bolestivých ostruh!

Výrůstky na patách

Objevily se i vám? A kromě toho, že překážejí, ještě i neuvěřitelně bolí a omezují vás v pohybu? Cítíte ostrou bolest paty? Výrůstky na patách jsou tak zákeřné a nepříjemné, že by se podle nich klidně mohlo mluvit „lepí se mi výrůstky na paty“.

Ale, dá se s těmito nechtěnými návštěvníky vůbec něco dělat, nebo jediné, co můžete, je smířit se s nimi? Co způsobuje patní ostruhy? Je operace patní ostruhy jediným řešením? Jaké jsou další možnosti léčby ostruhy paty?

Tip pro vás: Nejlepší tipy, jak odvodnit tělo. Zbav se prebytečné vody!

Nepříjemný problém s patními ostruhami

Čím je patní ostruha specifická? Výrůstky (osteofyt), jinak řečeno ostruhy na patách, postihují až patnáct procent populace, bez ohledu na věk. Dochází k nim na základě přetížení a následného zánětu chodidla. Je pak jen logické, že vás postupně začnou omezovat v dostupování na samotné chodidlo – jinak řečeno, omezují v chůzi, dokonce i ve stání, a to dost výrazně.

Výrůstek na patě je skutečným trnem v patě, avšak netřeba se s tím smířit, naopak, je třeba hledat řešení tohoto problému. Ale, musíme si zároveň sundat růžové brýle, protože faktem zůstává, že i když se vám podaří zbavit se ostruhy, po čase se obvykle objeví znovu. Výrůstek na patní kosti bývá charakteristický recidivami.

Doporučujeme: Otlaky na nohách: Nevěříš, ale s tímto je vyléčíš velmi rychle!

Bolesti v patě
Depositphotos

Bolesti v patě a další příznaky ostruhy

Jaké jsou příznaky patních ostruh? Výrůstky na patách, konkrétně na patních kostech, bývají doprovázeny zánětem a právě ten má na svědomí krutou bolest – každý, kdo zažil, ví, o čem mluvíme. Bolest bývá zpočátku slabá, později převážně trhavá, až přeroste do silné bolesti, často vystřelující do celé nohy.

Tato bolest se může intenzivně projevit bez ohledu na velikost samotného výrůstku a připomíná bolest spojenou s pohmožděninou. Nejintenzivněji se bolest projeví po změně polohy ze sedění nebo ležení do pohybu. Běžně se tento problém léčí injekcemi přímo do postiženého místa nebo ultrazvukem. Tomu však předchází návštěva ortopéda.

Proč vzniká ostruha na patě – rizikové faktory patních ostruh:

  • vrozené deformity nohy (např. ploché nohy),
  • příčina vzniku může být dlouhodobá a nadměrná zátěž nohou,
  • nekvalitní nebo nevhodné boty (např. s vysokými podpatky),
  • aktivní sport (zejména s opakovanými skoky),
  • úraz chodidla nebo Achillovy šlachy,
  • špatně rozložená váha při došlapování,
  • špatné postavení páteře,
  • příčiny vzniku patní ostruhy mohou souviset i s nadváhou a obezitou,
  • vyšší věk.

Viz také: Co pomáhá na křečové žíly? To je první pomoc, kterou je třeba znát!

mastičky a gely
Depositphotos

Co vám může pomoci, pokud vás trápí bolestivé patní ostruhy?

  • Pokud máte nadváhu, optimalizujte tělesnou hmotnost. Může to mít významně pozitivní vliv, pokud vás trápí bolestivé patní ostruhy.
  • Dopřejte nohám koupel s přidáním epsomské soli, je to účinný způsob na zmírnění bolesti nohou.
  • Noste kvalitní obuv a o její vhodnosti se neváhejte poradit právě s ortopedem. I to může pomoci na zmírnění bolesti paty.
  • Snižte míru sportování! Jde totiž o jasný signál, který vám tělo vysílá před tím, než si kost definitivně zničíte.
  • Zaobstarajte si speciální ortopedické vložky do bot – takové, které mají odlehčenou patu. Ortopedi doporučují i používání takzvaných silikonových podpatěnek, které se dají zakoupit buď v lékárně nebo v prodejně ortopedických pomůcek.
  • Rychlou úlevu někdy mohou přinést volně prodejné mastičky a gely, zkuste ty s obsahem cenných bylinek.

Možnosti léčby patní ostruhy

Vše, co jsme uvedli výše, vám však pouze zmírní nepříjemné příznaky spojené se zánětem v patě. Základ je navštívit odborného lékaře, protože tento druh výrůstků je doslova trnem v patě, který se vás jen tak bez lékařské pomoci nepustí.

V první řadě se uplatňuje konzervativní léčba. Na tlumení příznaků může lékař předepsat protizánětlivé léky s analgetickým účinkem. Také se mohou uplatňovat kortikosteroidní injekce.

Při závažnějších obtížích může ortoped doporučit fyzioterapii a speciální cviky na uvolnění měkkých tkání. Uplatňuje se například takzvaná fokusovaná rázová vlna, což je metoda zaměřená na stimulaci hojivých procesů v daném místě. Léčba patní ostruhy zahrnuje někdy i ozařování patní ostruhy či léčbu laserem.

V nejzávažnějších případech, pokud konzervativní léčba nezabrala, může být nutné chirurgické odstranění patní ostruhy (výčnělek na kosti se odstraní). O nejlepší možnosti léčby pro vás rozhodne lékař po potřebných vyšetřeních a celkovém zhodnocení zdravotního stavu. Operace patní ostruhy však nemusí zajistit, že se problém nebude opakovat.

Prevence patní ostruhy 

  1. Noste adekvátní obuv: Vyberte si boty s dobrým podpůrným obloukem a dostatečným tlumením.
  2. Udržujte zdravou hmotnost: Snížení tělesné hmotnosti může snížit zátěž na paty.
  3. Pomocné vložky: Použití ortopedických vložek může pomoci rozložit tlak na paty.
  4. Strečink: Pravidelné roztahování chodidla, achillovky a lýtkových svalů může zmírnit napětí.
  5. Postupné zvyšování fyzické aktivity: Vyvarujte se prudkému nárůstu aktivity a postupně zvyšujte intenzitu a trvání cvičení.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE