Kefír: Proč ho můžeme považovat za elixír zdraví? Budeš překvapená!

Kefír

O kefíru se traduje, že jeho historie sahá neuvěřitelných 5000 let zpět. Už tehdy ho konzumovaly kmeny žijící v oblasti Kavkazu, které z tohoto nápoje dávaly cizincům jen ochutnat. Tajemství kefíru se dlouhá léta udržovalo v tajnosti.

Důvod používání kefírových zrn (tibetských hub) spočíval v tom, že díky nim mléko přežilo v kožených vacích, i když nebylo skladováno v chladu. Velmi pravděpodobně tento elixír zdraví přispěl k dlouhověkosti kavkazských lidí. Kefír – proč ho zařadit do svého jídelníčku?

Tip pro vás: Nápoje pro dobrý spánek: Co pít, abyste lépe usnuli?

Kefír může být ochráncem našeho zdraví – TOTO jsou účinky kefíru

Kefír je oblíbený fermentovaný nápoj, který si získal srdce mnoha milovníků zdravého životního stylu. Je známý nejen svou osvěžující chutí, ale také množstvím pozitivních účinků na zdraví. Zde jsou některé z hlavních účinků kefíru, které mohou přispět k ochraně našeho zdraví.

1. Podpora trávení, probiotika a nízký obsah laktózy

Kefír je bohatý na probiotika, která jsou prospěšné bakterie pomáhající udržovat zdravou střevní mikroflóru. Pravidelná konzumace kefíru může zlepšit trávení, zmírnit nepříjemnosti jako nadýmání nebo plynatost a přispět k prevenci zácpy.

2. Posílení imunitního systému – kefír působí antibakteriálně

Kefír obsahuje látky podporující imunitu, včetně probiotik, vitamínů a minerálů. Tyto látky pomáhají posilovat imunitní systém a zvyšují odolnost organismu proti infekcím.

3. Zdraví kostí – kefír snižuje riziko osteoporózy

Kefír je výborným zdrojem vápníku a vitamínu K2, který je důležitý pro zdraví kostí. Pravidelná konzumace kefíru může přispět k prevenci osteoporózy a zlepšit celkovou kostní strukturu.

4. Regulace hmotnosti

Kefír je nízkokalorický a zároveň zasytí. Jeho konzumace může pomoci při kontrole chuti k jídlu a podpořit hubnutí. Kromě toho probiotika v kefíru mohou ovlivňovat metabolismus tuků.

5. Zlepšení duševního zdraví

Studie naznačují, že střevní mikroflóra hraje významnou roli v duševním zdraví. Pravidelná konzumace probiotik, jako je kefír, může pomoci zmírňovat příznaky deprese a úzkosti.

6. Antimikrobiální vlastnosti

Kefír obsahuje látky s antimikrobiálními účinky, které mohou pomoci bojovat proti různým patogenům a zlepšit celkové zdraví organismu.

7. Zdravá pleť

Některé studie ukazují, že kefír může mít pozitivní účinek i na zdraví pokožky. Důvodem jsou probiotika, která mohou pomoci zmírnit zánět a podpořit opravu poškozené pokožky.

Kefír je skutečně superpotravina, která nabízí široké spektrum zdravotních výhod. Jeho pravidelná konzumace může přispět k lepšímu trávení, silnějšímu imunitnímu systému a celkovému zlepšení zdraví. Pokud hledáte způsob, jak obohatit svůj jídelníček, kefír je určitě skvělou volbou!

Doporučujeme: Kouzelný účinek šumu: Pouštíte si ho také?

Kefír
Depositphotos

Sídlo imunity

V trávicím traktu člověka se nachází přibližně 80 % veškeré imunity, kterou tvoří biliony bakterií. To je už slušné číslo. Pro zajímavost, je to více než celkový počet buněk v našem těle. Tyto "pracovnice zdraví" bohužel dostávají pořádně zabrat při užívání antibiotik, která ničí bakterie bez rozdílu, ať už jsou škodlivé nebo prospěšné. Proto vám mimochodem doporučuji udělat si test na původ onemocnění, než vám lékař antibiotika s lehkostí předepíše. Většinu onemocnění dýchacích cest totiž způsobují viry, na které antibiotika nemají žádný vliv. Tímto způsobem si místo pomoci můžete spíše uškodit. Sláva našim lékařům. Čest výjimkám, samozřejmě.

Každopádně, to je důvod, proč se s antibiotiky užívají i probiotika. V probiotikách se totiž nacházejí dobré bakterie, které nám pomáhají udržet zdraví, a tím alespoň eliminujeme negativní účinky antibiotik. Proč si je ale kupovat, když si vlastní probiotikum můžeme vyrobit doma? Ano, přesně tak. Kysané mléko zvané kefír obsahuje mnoho různých zdraví prospěšných druhů bakterií a kvasinek.

Proč pravidelně konzumovat kefír?

Účinky mléčného kefíru byly testovány ve vědeckých studiích, které prokázaly následující:

  • zlepšuje obranu proti virovým onemocněním
  • výrazně podporuje imunitní systém
  • zlepšuje trávení a zabraňuje zácpě
  • přímým nanesením na pokožku dokáže léčit některé kožní problémy, jako jsou vyrážky a ekzémy

Doporučujeme: Jak zpomalit biologické stárnutí: Klíč k mladšímu a zdravějšímu životu

kefírová zrna
Depositphotos

Správná dávka právě pro vás

Někteří odborníci doporučují užívat kefír denně v neomezeném množství. Jiní zase radí konzumovat ho 3 až 5krát týdně v množství 1 až 2 dl. Já vám doporučuji vyzkoušet různé dávky a najít si správný poměr a pravidelnost konzumace. Určitě začněte s menšími dávkami (několik lžiček), protože kefír může nastartovat detoxikaci organismu a uvolněné toxiny se mohou, ale nemusí projevit, například ve formě vyrážky. Jakmile budete v jeho konzumaci pokračovat, trávící trakt se postupně pročistí a vy si budete užívat jen zmíněné výhody.

Je také dobré zmínit, že se ke kefíru doporučuje užívat i prebiotika. Mezi prebiotika patří například jablečná vláknina nebo ovesné otruby, které slouží jako potrava pro dobré bakterie.

Tak co myslíte? Jaký je teď váš názor na kefír? Už to asi není jen kyselé mléko. A aby to nebylo jen o teorii, v dalším pokračování článku se podíváme, kde sehnat kefír a jak si tento zázrak vyrobit doma.

Domácí kefír

Domácí kefír je oblíbeným a zdravým nápojem, který si můžete snadno připravit i u vás doma. Je bohatý na probiotika, vitamíny a minerály, což přispívá k lepšímu trávení a posiluje imunitní systém.

Jak si připravit domácí kefír:

Potřebné ingredience:

  • 1 litr mléka (může být kravské nebo rostlinné)
  • 2-3 polévkové lžíce kefírových zrn (můžete je získat od známých, kteří již kefír připravují, nebo si je koupit v obchodě)

Postup přípravy:

  1. Příprava mléka: Surové mléko je nejlepší základ, avšak můžete použít i pasterizované. Pokud používáte pasterizované, nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Přidání kefírových zrn: Do čisté skleněné nádoby vložte kefírová zrna a zalijte je mlékem. Mléko by mělo být dostatečné, aby byla zrna zcela ponořená.
  3. Fermentace: Nádobu zakryjte gázou nebo papírovou utěrkou, aby mohl proudit vzduch, ale chránilo ji to před prachem a hmyzem. Nechte fermentovat na teplém místě (ideální teplota je kolem 20-25 °C) po dobu 24-48 hodin, v závislosti na požadované kyselosti.
  4. Scezení: Po uplynutí doby fermentace kefír přeceďte přes sítko, abyste oddělili kefírová zrna od hotového nápoje. Zrna můžete opět použít na další výrobu kefíru.
  5. Uskladnění: Hotový kefír můžete uložit do lednice, kde vydrží několik dní. Před konzumací ho můžete dochutit podle chuti, například medem, ovocem nebo vanilkou.

Výhody domácího kefíru:

  • Zdravotní přínosy: Pravidelná konzumace kefíru podporuje trávení, zlepšuje střevní flóru a může pomoci snížit některé zdravotní problémy, jako jsou alergie nebo intolerance.
  • Flexibilita: Můžete experimentovat s různými druhy mléka a přísadami, čímž si vytvoříte různé příchutě.
  • Ekonomické: Příprava kefíru doma je cenově dostupná a výhodná, zejména ve srovnání s kupovanými verzemi.

Domácí kefír je jednoduchý na přípravu a může se stát skvělým doplňkem vaší stravy.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE