8 chyb při sprchování, které mohou poškodit vaši pokožku!

chyby při sprchování

Sprchování je běžnou součástí našeho každodenního života, avšak mnozí z nás si neuvědomují, že i tento jednoduchý rituál může mít negativní dopad na naši pokožku. Nesprávné techniky, nevhodné produkty nebo přehnané návyky mohou vést k podráždění, vysušení nebo jiným kožním problémům.

V dnešním článku se podíváme na osm nejčastějších chyb, kterých se mnozí z nás při sprchování dopouštějí, a nabídneme užitečné tipy, jak se jim vyhnout. Postaráme se tak o to, aby vaše pokožka byla zdravá, hydratovaná a plná vitality!

Tip pro vás: 4 věci, kvůli kterým stárneš rychleji během spánku

Co radí dermatologové – jak často se sprchovat?

Dermatologové doporučují frekvenci sprchování na základě různých faktorů, jako je typ pleti, úroveň fyzické aktivity, klimatické podmínky a osobní preference. Obecně platí, že pro zdravou pokožku je důležité najít rovnováhu mezi udržením čistoty a zachováním její přirozené ochranné vrstvy.

Většina dermatologů doporučuje sprchovat se 1 až 2krát denně. Pro lidi s velmi suchou pokožkou však může být vhodné sprchování omezit na několik dní v týdnu, aby se předešlo nadměrnému vysušení.

Používejte teplou, nikoli horkou vodu. Horká voda může odstranit přírodní oleje z pleti a přispět k jejímu vysušení. Krátké sprchy jsou také lepší než dlouhé koupele v horké vodě.

Výběr jemného, hydratačního mýdla nebo sprchového gelu pomůže udržet pokožku hydratovanou. Vyhněte se výrobkům s agresivními chemikáliemi nebo silnými parfémy. Po sprchování je důležité nanést hydratační krém ihned po osušení, aby se zadržela vlhkost a pleť zůstala hydratovaná.

Pokud sportujete nebo se potíte, je nutné se sprchovat častěji, aby se odstranil pot a bakterie, které mohou způsobit podráždění nebo záněty pleti. Lidé s dermatologickými problémy, jako jsou ekzémy nebo akné, by se měli poradit se svým dermatologem o optimální frekvenci sprchování a vhodných produktech.

Nakonec je nejdůležitější sledovat, jak vaše pokožka reaguje, a přizpůsobit frekvenci sprchování jejím potřebám.

Doporučujeme: Poznejte triky, jak na krásné a mladě vypadající ruce i ve vyšším věku!

chyby při sprchování
Depositphotos

Nejčastější chyby při sprchování – děláte i vy těchto 8 chyb při sprchování?

Sprchování je běžnou součástí naší osobní hygieny, ale i zde můžeme dělat chyby. Zde je 8 nejčastějších chyb, kterým byste se měli vyhnout:

1. Příliš horká voda

Mnozí z nás milují horkou sprchu, ale příliš vysoké teploty mohou pokožku vysušit a zbavit ji jejích přirozených olejů. Je lepší zvolit teplou vodu a zkrátit délku sprchování.
Horká voda rozšiřuje cévy, zlepšuje cirkulaci krve a poskytuje pocit relaxace. Ale pro citlivou pokožku nebo při kožních problémech může horká voda narušit její rovnováhu a způsobit podráždění. Proto je důležité přizpůsobit teplotu vody potřebám své pokožky.

2. Dlouhé sprchování

Dlouhé sprchy, zejména v horké vodě, mohou narušit přirozenou lipidovou bariéru pokožky, což vede k podráždění, suchosti a dokonce i k ekzémům.
Příliš dlouhé sprchování odstraňuje důležité oleje a mikroorganismy, které jsou nezbytné pro zdraví pokožky. Kratší sprchy jsou efektivnější a šetrnější k vaší pokožce.

Další chyby pravděpodobně zahrnují použití nevhodných produktů, příliš časté drhnutí pokožky nebo zanedbání hydratace po sprchování.

3. Agresivní mýdlo

Ne všechna mýdla nebo gely jsou vhodné pro každý typ pleti. Pokud máte citlivou nebo suchou pokožku, vybírejte přípravky s jemnými přísadami.

Různé typy pokožky (suchá, mastná, citlivá, smíšená) vyžadují různou péči. Sprchové gely a mýdla určené pro konkrétní typ pokožky obsahují specifické ingredience, které pomáhají udržovat rovnováhu pH a zabraňují vzniku problémů, jako je podráždění, záněty nebo nadměrná produkce mazu.

Vhodné složení: Produkty přizpůsobené pro konkrétní typ pokožky obvykle obsahují složky, které jsou pro ni prospěšné. Například sprchové gely pro suchou pokožku mohou obsahovat hydratační složky, jako je glycerin nebo Aloe vera, které pomáhají hydratovat a vyživovat pokožku.

  • Prevence problémů: Používání nevhodných produktů může vést k různým problémům, jako je akné, ekzémy nebo dermatitida. Výběr produktu speciálně navrženého pro váš typ pokožky může pomoci předejít těmto nepříjemnostem.
  • Pocit pohodlí: Při sprchování je důležité cítit se pohodlně. Produkty určené pro vaši pokožku jsou jemnější a příjemnější, což může zlepšit celkový zážitek z hygieny.
  • Účinnost: Použitím sprchových gelů nebo mýdel přizpůsobených pro váš typ pokožky můžete dosáhnout lepších čisticích účinků, protože složení je optimalizováno k odstraňování nečistot, aniž by narušovalo přirozenou ochrannou bariéru pokožky.

4. Zapomínání na hydrataci

Mohli byste si myslet, že sprchování stačí k udržení čisté a zdravé pokožky, ale je důležité po sprchování použít hydratační krém nebo olej, zejména pokud máte suchou pleť.

5. Nesprávná technika mytí

Při sprchování byste měli věnovat pozornost i technice mytí. Rychlé mytí může vést k opomenutí některých částí těla. Zkuste si vytvořit rutinu, která zahrnuje důkladné čištění celého těla.

Před sprchováním si připravte potřebné produkty, jako jsou sprchový gel, šampon, kondicionér a mycí pomůcky. Nastavte vodu na příjemnou teplotu, ideálně teplou, ale ne horkou, aby nedošlo k vysušení pokožky. Začněte sprchování opláchnutím celého těla, abyste odstranili nečistoty a pot.

Naneste malé množství sprchového gelu na mýdlo nebo prsty a jemně masírujte tělo. Začněte od horní části těla a postupujte směrem dolů. Pokud si myjete vlasy, naneste šampon na mokré vlasy, jemně vmasírujte do pokožky hlavy a důkladně opláchněte. Poté použijte kondicionér.

Po umytí těla i vlasů důkladně opláchněte pokožku a vlasy čistou vodou, abyste odstranili všechny zbytky sprchového gelu či šamponu. Po sprchování jemně osušte tělo ručníkem. Po osušení je dobré nanést na pokožku tělový krém nebo mléko, abyste zajistili dostatečnou hydrataci pleti.

Dbejte na to, abyste se sprchovali pravidelně, ale také brali v úvahu potřeby své pokožky. Někteří lidé mohou mít pocit, že se jejich pokožka vysušuje, pokud se sprchují příliš často nebo používají silné čisticí prostředky.

Inspiruj se: 5 chyb při používání tělového krému, kterým se určitě vyhněte

jak často se sprchovat
Depositphotos

6. Zapomínání na mytí vlasů

Mnoho lidí se zaměřuje pouze na tělo a zapomíná na vlasy. Je důležité si vlasy pravidelně umývat a vybrat správný šampon pro váš typ vlasů.

7. Nedostatečná hygiena sprchového prostoru

Sprchový kout nebo vana by měly být pravidelně čištěny, aby se předešlo hromadění bakterií a plísní. Udržujte svůj sprchový prostor čistý a hygienický.

8. Používání špinavých ručníků

Mnoho lidí si neuvědomuje, že používají ručníky, které nejsou dostatečně čisté. Ručníky by se měly pravidelně prát, aby se předešlo přenosu bakterií na pokožku po sprchování.

Nezapomínejte, že správné sprchování je důležité nejen pro zdraví pokožky, ale i pro celkový pocit pohody.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE