Nápoje pro dobrý spánek: Co pít, abyste lépe usnuli?

nápoje pro spánek

Kvalitní spánek je základem fyzického a psychického zdraví. Mnozí z nás se však potýkají s problémy s usínáním nebo se probouzejí uprostřed noci. Existují různé techniky, jak si zlepšit spánek, ale někdy stačí vyzkoušet staré babské triky, například osvědčené nápoje. Některé z nich mají relaxační účinky, které mohou podpořit klidný spánek a pomoci vám uvolnit se po náročném dni.

Teplé mléko

Teplé mléko je jedním z nejznámějších nápojů na podporu spánku. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, která pomáhá produkovat serotonin a melatonin – hormony, které regulují spánek. Sklenice teplého mléka před spaním ve vás může vyvolat pocit zklidnění a příjemně připravit tělo na odpočinek, proto jej tak často nabízíme i našim dětem.

Čas od času vyzkoušejte i malou změnu a do mléka si přidejte kakao. Ne to slazené, instantní, ale neslazený kakaový prášek, jaký používáte například při pečení. I kakao obsahuje serotonin a mnoho dalších prospěšných látek, které vás uvolní.

Doporučujeme: Šafránový čaj a šafránový olej – jak nám mohou pomoci?

bylinný čaj
Depositphotos

Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je oblíbený bylinný nápoj, známý svými relaxačními a protistresovými účinky. Flavonoidy, které obsahuje, podporují pocit uvolnění a přispívají ke zlepšení kvality spánku a snížení úzkosti. Tento čaj můžete pít teplý, ideálně bez cukru, aby nedošlo ke zbytečnému zvýšení energie před spaním.

Čaj z kozlíku lékařského

Kozlík lékařský je rostlina, která se již po staletí používá k léčbě nespavosti a úzkosti. Připravuje se z ní uklidňující čaj, který pomáhá zmírňovat nervozitu a stres. Čaj z kozlíku byste měli vypít přibližně 30 minut před spaním, aby měl dostatek času na vás zapůsobit.

Levandulový čaj

Levandule se často používá v aromaterapii ke snížení stresu a podpoře vnitřního klidu, ale můžete si z ní připravit i vynikající uklidňující čaj na spaní. Jeho konzumace pomáhá snižovat hladinu úzkosti a podporuje uvolnění svalů, což vám umožní snadněji se ponořit do hlubšího spánku.

Mátový čaj

Máta peprná je skvělým nápojem pro ty, kteří potřebují podpořit trávení a snížit napětí. Její konzumace před spaním může zmírnit pocity nadýmání nebo jiné zažívací problémy, které mohou narušit spánek. Uklidňující účinek na nervový systém má také čaj z meduňky.

Teplá voda s medem a citronem

Jednoduchá kombinace teplé vody, medu a citronu je také skvělým způsobem, jak uklidnit tělo před spaním. Med obsahuje přírodní cukry, které stimulují uvolňování serotoninu, a citron podporuje hydrataci. Tento nápoj je nejen osvěžující, ale také velmi snadno stravitelný.

Ovesné mléko

Oves je přirozeným zdrojem melatoninu, hormonu, který reguluje cykly spánku a bdění. Ovesný nápoj je bohatý i na vitamíny B a minerály, které podporují relaxaci nervového systému. Pokud máte chuť na něco lehkého a výživného, sklenice ovesného mléka před spaním může být tou správnou volbou. Vhodnou alternativou je také mandlové mléko nebo konzumace samotných mandlí.

Doporučujeme: Co jíst před spaním, aby se nepřibíralo? Toto si můžeš dát i o půlnoci!

co nepít před spaním
Depositphotos

Čemu se před spaním vyhnout?

Některé nápoje mohou podpořit kvalitní spánek, jiné ho mohou naopak narušit. Před spaním se doporučuje vyhýbat se kofeinovým a alkoholickým nápojům, které stimulují centrální nervový systém a mohou bránit usínání.

  • Káva a energetické nápoje – jsou hlavními zdroji kofeinu, který může narušit spánek i několik hodin po konzumaci.
  • Alkohol – i když může způsobit ospalost, alkohol často vede k přerušovanému spánku a brzkému probouzení, protože je těžší stravitelný.
  • Sladké nápoje – nápoje s vysokým obsahem cukru zvyšují hladinu energie, a proto budete usínat obtížněji.

A kde jsme nechali makový odvar?

Ne, nezapomněli jsme na něj. Makový odvar je tradiční nápoj, který byl v minulosti používán jako přírodní prostředek k usnadnění spánku a uklidnění. Je připravován z makových semen, která obsahují alkaloidy, jako jsou morfin a kodein, známé svými tlumicími a uspávacími účinky. V současné době je však jeho používání považováno za kontroverzní z několika důvodů, zejména kvůli potenciálním zdravotním rizikům.

Rizika spojená s užíváním makového odvaru

  • Závislost: Alkaloidy obsažené v máku jsou opiáty, které při pravidelném užívání mohou způsobit závislost. Z dlouhodobého hlediska to může vést k vážným zdravotním problémům, včetně fyzické a psychické závislosti.
  • Předávkování: Jelikož přesné množství účinných látek v makovém odvaru není snadno regulovatelné, existuje riziko předávkování. To může vést k nevolnosti, zvracení, problémům s dýcháním či dokonce k život ohrožujícím stavům.
  • Legislativa: V některých zemích je příprava a používání makového odvaru regulována nebo zakázána kvůli vysokému obsahu opiátů. Makové produkty musí být zpracovány tak, aby neobsahovaly nebezpečné množství morfinu a dalších opiátů.

Z hlediska moderní medicíny se makový odvar nedoporučuje jako prostředek na spánek kvůli rizikům spojeným s jeho užíváním. Ačkoli má historicky svou roli, dnes jsou k dispozici bezpečnější a účinnější metody na podporu spánku, jako jsou bylinné čaje (heřmánek, kozlík lékařský) nebo osvědčené relaxační techniky.

Vyspěte se dorůžova

Výběr správných nápojů ve večerních hodinách může mít velký vliv na kvalitu vašeho spánku. Zatímco některé teplé a bylinné nápoje mohou podpořit uvolnění a zlepšit schopnost usnout, jiné mohou naopak narušit váš spánkový režim. Pokud trpíte nespavostí nebo se často probouzíte uprostřed noci, vyzkoušejte některý z doporučených nápojů a sledujte, co to udělá s kvalitou vašeho spánku. Pamatujte však, že každé tělo je jedinečné, a proto možná budete muset trochu experimentovat, abyste našli to, co vám nejvíce vyhovuje.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE