Jak odstranit plíseň? Jedině kvalitním přípravkem

Plíseň v domácnosti může být ukazatelem zásadních stavebních problémů, ale velmi často se dá vyřešit jen použitím vhodných přípravků proti plísním a změnami ve fungování domácnosti. 

Máme pro vás několik tipů, jak se zbavit plísně na zdi rychle a hlavně efektivně.

Kdy se může plíseň objevit?

Plísně se objevují především ve vlhkých a studených částech roku, takže hlavně na podzim, v zimě a v deštivém jaru. Právě přechodná období jsou často těmi nejhoršími, protože většinou nepociťujeme potřebu vytápět, ale vzdušná vlhkost je velmi vysoká a plísně vznikají rychleji.

Pokud se plíseň na zdi objeví poprvé a v malém rozsahu, může to být způsobeno opravdu jen nedostatečným vytápěním, zanedbaným větráním a špatným rozestavěním nábytku. Plíseň se totiž jako první většinou objeví v místnostech, kde je menší pohyb a prostor proto i méně větráme.

Doporučujeme: Námraza v lednici: S tímto trikem ji odstraníš jednou provždy!

Ako odstrániť pleseňDepositphotos

Co dělat, když doma najdeme plíseň?

Lidé, kteří objeví doma plísňové ložisko, se většinou ptají, jak odstranit plíseň ze zdi co nejrychleji. Odpověď ale není tak snadná. Zbavit se aktuální plísně totiž neznamená, že jsme celý problém vyřešili natrvalo. V prvé řadě je nutné objevit příčinu, kterou může být třeba chybějící izolace nebo provlhající vodovodní trubky. Podobné případy je nutné řešit stavebními úpravami, protože postřiky v tomto případě nemají dlouhodobý efekt a důležité je odstranit prvotní příčinu vlhkosti.

V tom lepším případě stačí mnohem více a intenzivněji větrat několikrát denně, a to naplno a na delší čas, aby se vzduch v místnosti zcela vyměnil. Zkuste také zvýšit intenzitu vytápění alespoň o dva tři stupně. Před stěny náchylné k vlhkosti nestavějte velký nábytek a zbytečné harampádí a dopřejte jim dostatek světla. Zkuste také vyloučit všechny zdroje vlhkosti, jako je sušení příliš mokrého prádla v problematických místnostech. 

Podívej se: Jak na pokazené žaluzie? Některé vady zvládneš opravit i sama

První pomoc při plísni na zdi

Nicméně pokud plíseň objevíme, je nutné se jí urychleně zbavit. Zapomeňte ale na drhnutí kartáčem a mýdlovou vodou, nejprve je nutné napadnutá místa postříkat kvalitním přípravkem proti plísním, který plísně usmrtí a nehrozí tak jejich roznesení do dalších částí bytu. Přípravek proto nastříkejte na postižená místa, poté vyčkejte doporučený čas a až poté můžete ze zdí, oken či jiných povrchů odstranit viditelná ložiska.

Jak si ještě pomoci?

Dobrým pomocníkem mohou být také čističky a odvlhčovače vzduchu, které vám pomůžou rychle a efektivně stáhnout vzdušnou vlhkost v domácnosti. Zdrojem vlhkosti může být i pračka. Právě zápach z pračky může poukazovat na nedostatečné čištění či právě vlhkost. Pokud často a hodně perete, zkuste si pořídit sušičku prádla, která je v zimě velmi dobrým pomocníkem. Pamatujte, že plíseň se nemusí objevit jen na zdi, ale také na oknech nebo třeba v koupelně. Občas proto problematická místa kontrolujte, abyste předešli větším problémům.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE