9 potravin, které okyselují náš organismus – dávejte si na ně pozor!

potraviny okyselující organismus

O potravinách, které vám zaručeně odkyselí váš organismus, jste se u nás dočetli nedávno. Vždy je však lepší zdravotním problémům předcházet, než později řešit již vzniklé onemocnění.

Proto vám dnes přinášíme seznam potravin, na které si musíte dávat pozor, protože ve vašem těle způsobují velmi kyselé prostředí. Při nadměrné konzumaci kterých potravin hrozí překyselení organismu?

Tip pro vás: Rajčatová šťáva jako lék na mnohé neduhy? O tom musíš vědět!

Jak se projevuje zakyselení organismu? 

Překyselený organismus, nebo jinak acidóza, vzniká v momentě, kdy se v něm začne hromadit velké množství kyselin. Následně se v těle člověka vytvoří ideální prostředí pro množení bakterií a vznik mnoha onemocnění. Za tímto stavem nejčastěji stojí kyselinotvorné potraviny, které každý den konzumujeme.

Velmi častými příznaky překyseleného organismu, které snadno na svém těle pozorujete, jsou:

  • pálení žáhy,
  • nadýmání,
  • různé kožní problémy, akné i ekzémy,
  • oslabená imunita,
  • snížená schopnost regenerace.

Dlouhodobě překyselené prostředí je základem pro vznik civilizačních onemocnění jako je cukrovka, obezita či migréna.

Pro zdravé lidské tělo je důležitá rovnováha

Ačkoliv kyselinotvorné potraviny organismus okyselují, není vhodným řešením je z jídelníčku úplně vyloučit. Mnohé z nich jsou totiž velmi zdravé a tělu dodávají mnoho živin a vitamínů. Jde například o ryby, které je doporučeno konzumovat dvakrát týdně. Důležité je naopak najít jakousi rovnováhu.

Účinek kyselinotvorných potravin potlačují zásadité potraviny (zásadotvorné potraviny). Platí, že poměr mezi nimi by měl být 1:3, případně 1:4. To znamená, že 70 až 80 procent vaší stravy mají představovat zásadité a neutrální potraviny a jen ten zbytek potraviny kyselinotvorné.

Bude vás zajímat: Nikdy je neděl! Které protizánětlivé potraviny je třeba jíst spolu?

Maso
Depositphotos

Tělo okyselující potraviny:

1. Maso 

Téměř všechny druhy masa jsou kyselinotvorné. Mírně kyselé jsou zmíněné ryby či ústřice. Drůbež, krocaní a jehněčí se nacházejí někde uprostřed, zatímco vepřové a hovězí maso jsou velmi silnými kyselinami. V našem těle při látkové přeměně vznikají z masa zejména kyselina močová a sírová.

2. Vajíčka a mléčné výrobky 

Nejméně škod ve vašem těle způsobí vajíčka, jogurty, máslo a smetana. To se nedá říci o syrovém mléce, sýrech nebo dokonce i o zmrzlině, tvarohu, parmazánu či mozzarelle. Z některých druhů sýrů se v těle rozkladem tvoří a ukládá kyselina dusičná.

Doporučujeme: TOP 4 potraviny, které pomohou vyčistit tlusté střevo

mléčné výrobky a mléko
Depositphotos

3. Obilniny 

Kyselinotvorné potraviny jsou převážně živočišného původu, jako například již zmíněné maso, vejce a mléko. Mezi kyselé potraviny rostlinného původu můžeme zařadit většinu obilovin. Slabšími kyselinami jsou špalda, oves, žito, rýže a silnějšími zase pšenice. Samozřejmě, sem řadíme i výrobky z nich, tedy moučníky nebo chléb.

4. Ananas a třešně 

I mezi ovocem a zeleninou se najdou druhy, které v těle tvoří kyseliny. Jde například o mírně kyselý ananas, borůvky, brusinky nebo třešně a rebarboru. Na švestky si dejte extra pozor, sušením se z nich totiž stávají opravdu silné kyseliny. Rovněž snižte i konzumaci zavařeného ovoce.

5. Kešu ořechy, pistácie, arašídy 

Ořechy jsou obecně velmi zdravými potravinami, protože obsahují dobré tuky, například omega-6 mastné kyseliny. Některé z nich jsou však silnými kyselinami. Kešu ořechy, pekanové a vlašské ořechy, pistácie i arašídy mohou ve vašem těle způsobit kyselé prostředí.

Kromě arašídů si dávejte pozor i na semínka, konkrétně lněná a sezamová – ty rovněž patří k kyselinotvorným.

pistácie
Depositphotos

6. Luštěniny 

Většina luštěnin představuje kyselinotvorné potraviny. Fazole, čočka a další luštěniny mohou produkovat kyseliny, i když mají také mnoho pozitivních výživových vlastností, včetně zajištění příjmu bílkovin. Právě proto by mělo být jejich zastoupení v jídelníčku adekvátní, resp. dostatečně vyvážené příjmem zásadotvorných potravin.

7. Káva a destiláty 

Kategorie nápojů také nezůstává bez kyselinotvorných zástupců. Zakyslit tělo dokáže pití černého čaje i kakaa. Největší riziko přesto představuje káva, víno, pivo, tvrdší alkohol a slazené nápoje.

8. Dochucovadla 

Velmi mnoho potravin, které každý den používáme na dochucování jídel, je kyselinotvorných. Řadíme sem bílý i hnědý cukr, kečup, majonézu, hořčici, ocet a všechna umělá sladidla.

9. Zpracované a rafinované potraviny 

Obecně platí, že většina zpracovaných a rafinovaných potravin, včetně fast foodu, může být kyselinotvorná. Právě proto je mnohem lepší volbou strava složená ze základních čerstvých surovin, která je vyvážená a pestrá.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE