Užitečná zvířata na zahradě: Tato jsou skutečně nezbytná!

Užitečná zvířata na zahradě

Zvířata v naší zahradě představují jeden velký přírodní svět. Už jako děti ve školce jsme se učili o různých zvířatech, která můžeme najít v našich zahradách. Některá z nich mohou naši úrodu zničit a nám zůstanou prázdné bedýnky ve sklepích.

TOTO jsou užitečná zvířata na zahradě

Zvířata potřebná na zahradě představují jeden velký přírodní svět. Už jako děti ve školce jsme se učili o různých zvířatech, která můžeme najít v našich zahradách. Lokální biodiverzita na zahradě je nesmírně důležitá - hmyz a pomocníci, opylovači, medonosné rostliny, kvetoucí luční květy, listnaté stromy, přírodní materiály, biologicky kvalitní kompost a především zdravá půda na zahradě by měly být základem.

Některá z nich mohou naši úrodu zničit a nám zůstanou jen prázdné bedýnky ve sklepích. Ale najdou se i taková, která jsou pro naši zahradu užitečná, dokonce až nezbytná. Víte, která to jsou? Čtěte dál.

Nepřehlédněte: Okrasné trávy do zahrady: Jak je pěstovat a které jsou ty nejoblíbenější?

Žížala

Bezobratlý usilovný farmář vrtající se v půdě může některé zahrádkáře odpuzovat.

  • Právě tento růžovo-hnědý tvor je naším přítelem číslo jedna.
  • Žížaly provzdušňují půdu, požírají organickou hmotu, jako jsou listy nebo tráva, a zanechávají za sebou rozloženou organickou hmotu smíchanou s hlínou, která je velmi dobrým hnojivem pro rostliny v zahradě.

Když je ve vaší půdě málo žížal, znamená to, že půda je chudá a potřebuje pohnojit kompostem. Když najdete tyto farmáře ve své zahradě, nevyrušujte je. Nechte je dělat jejich práci.

Včely

Určitě každý z nás si je vědom toho, jak jsou včely důležité. Říká se, že pokud tento pracovitý hmyz vyhyne, lidstvo přežije jen další čtyři roky.
Včely přelétávají z květu na květ, sbírají pyl, který je plný bílkovin a tuků, a přinášejí ho do úlu. A naše zahrady plodí, takže si můžeme pochutnat na vlastní úrodě.

Beruška

Pánbíčkova kravička nebo slunéčko sedmitečné. Taky ji tak nazýváte? Pamatuji si, jak jsme s prstem, na jehož špičce sedělo slunéčko, ukazovali k nebi a čekali, až odletí. Když roztáhlo křídla, znamenalo to, že nebude pršet.

Tento malý červený brouček s černými tečkami však není jen předpovědí počasí z našeho dětství, ale je to opravdu užitečný hmyz pro zdraví našich zahrad. Slunéčko sedmitečné dokáže zkonzumovat padesát až šedesát mšic denně, přibližně pět tisíc za svůj krátký život.

Mimo jiné si také ráda pochutná na různých roztočích, moučných broucích a larvách. Věděli jste, že v minulosti lékaři vkládali do úst rozmačkané berušky, aby zaháněli bolest zubů?

Ježek

Tento tvor, který nejraději vychází v noci, dokáže regulovat množství škůdců v naší zahradě. Ježek je biologickým řešením proti slimákům. Kromě toho požírá i jiný hmyz, který může poškodit úrodu na zahradě. Pozor, ježek má také rád žížaly.

Podívej se také na: Staré cihly nevyhazujte! Máme pro vás tipy, jak je využít na zahradě

Žáby a ropuchy

Pravděpodobně se po polibku nepromění v prince, ale mohou být velmi užitečné pro naši zahradu. Žáby milují slimáky, larvy, housenky, brouky a kobylky. Jedna žába může za noc sníst až sto kusů hmyzu. A pokud jim v zahradě připravíte malé jezírko, potěší vás i svou žabí serenádou.

Pavouci

Brr! Mnozí z nás mají paniku už při pohledu na pavučinu v rohu pod postelí. Pavouci však jen málokdy kousnou člověka, až na několik málo druhů.

Tito dlouhonozí tvorové však mají na práci něco jiného než vás strašit. Pavouci snižují počet komárů, much, vos, brouků, a vy tak můžete klidně pracovat na zahradě, aniž byste se museli neustále ohánět.

Kromě toho, že vás chrání před poštípáním, také brání škodlivému hmyzu, aby si pochutnával na vašich rostlinách.

Vážky

Tito akrobatičtí letci s 95% úspěšností přispívají k tomu, abyste během léta mohli grilovat, odpočívat a pracovat na zahradě bez nepříjemných bodnutí a štípanců. Vážky si pochutnávají na komárech, mouchách a můrách.

Dalšími užitečnými obyvateli zahrad jsou vosy, některé druhy ptáků, kudlanky, zlatoočka obecná, pestřice pruhovaná a mravenci.

Doporučujeme: Květiny na stinný balkon: Tyto jsou nejvděčnější a milující stín!

hmyzí domeček
pinterest.com

Jak přilákat zvířata do vaší zahrady?

Nejlepším způsobem, jak přilákat hmyz do zahrady, je vysazení různých druhů rostlin a barevných květů. Dbejte na rozmanitost v zahradě, protože každý hmyz má rád něco jiného. Vhodné je také umístit někam do stínu mělkou nádobu s vodou, kde se hmyz může napít.

Můžete si také koupit nebo sami vyrobit hmyzí hotel či hmyzí domeček. Tím podpoříte biodiverzitu ve vaší zahradě a zajistíte, že hmyz bude vaši zahradu přirozeně a pravidelně navštěvovat. Pro ježka můžete nachystat misku s vodou a konzervu pro kočku nebo psa. Neodmítne ani granule.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE