Jak se po porodu zmenšuje mamince bříško? Toto musíte vědět!

zmenšování bříška po porodu

Jak dlouho potrvá, než se moje tělo vrátí do původní formy? Takto si povzdychne nejedna čerstvá maminka, když se podívá do zrcadla. Těhotenství je období, během kterého se ženské tělo výrazně mění, aby poskytlo prostor pro rostoucí miminko. Po porodu však tyto změny neodezní okamžitě a zotavení nějakou dobu trvá. Pojďme společně sledovat proces zmenšování poporodního bříška a řekněme si, co může maminka udělat, aby tento proces podpořila.

Proč je bříško po porodu stále velké?

Po narození dítěte je přirozené, že bříško maminky hned nevypadá jako před těhotenstvím. Může za to děloha, která se během těhotenství mnohonásobně zvětší, aby poskytla prostor pro rostoucí plod. Když se dítě narodí, děloha potřebuje čas, aby se zmenšila na svou původní velikost. Tento proces se nazývá involuce a obvykle trvá přibližně 6–8 týdnů.

Velké bříško po porodu může být také způsobeno nadbytkem tekutin v těle. Těhotenství zvyšuje objem krve a tělesných tekutin, a po porodu může trvat několik dní až týdnů, než se tělo těchto tekutin zbaví. Proto bříško čerstvé maminky často působí nafoukle. Nejde však jen o tekutiny – také tuk hraje svou roli. Během těhotenství si tělo přirozeně ukládá tuk jako zásobu energie pro podporu růstu plodu a kojení. Tento tuk se nejčastěji ukládá kolem břicha a může být viditelný i po porodu.

Věděli jste, že...?

Břišní svaly, zejména při dlouhém těhotenství nebo vícenásobném porodu, se mohou oslabit nebo roztáhnout. Diastáza (rozdělení břišních svalů) je běžný jev, který také může ovlivnit vzhled bříška po porodu.

Fáze zmenšování bříška po porodu:

1. První hodiny a dny po porodu

V prvních hodinách po porodu se děloha začíná pomalu stahovat. Maminky mohou pociťovat mírné křeče (tzv. poporodní kontrakce), které jsou důsledkem toho, že se děloha vrací do své původní velikosti. Zvláště výrazné je to během kojení, kdy se uvolňuje hormon oxytocin, který podporuje stahování dělohy. Téměř jistě lze říci, že žena hned po porodu ztrácí přibližně 5,5 kg své hmotnosti, což zahrnuje váhu dítěte, placenty a plodové vody.

V prvních dnech po porodu můžete také zaznamenat zvýšené pocení a častější močení, což jsou přirozené způsoby, jak se tělo zbavuje přebytečné tekutiny.

Doporučujeme: Kolik má vypít novorozenec? Tady je odpověď!

tělo po těhotenství
Depositphotos

2. První týdny (2–6 týdnů)

Během následujících týdnů se děloha postupně vrací na svou původní velikost. Většina žen si všimne, že bříško se začíná pomalu, ale jistě zmenšovat, ale stále může být viditelné. Množství tuku a kožního tkaniva, které zůstane po porodu, je individuální a závisí na různých faktorech, jako je genetika, strava a fyzická aktivita.

Některé ženy při kojení výrazně zhubnou, zatímco jiné mohou přibrat, protože mají větší chuť k jídlu. Většina z nich však po prvním měsíci může zaznamenat úbytek až kolem 9 kg. To potěší, pokud vezmeme v úvahu, že během zdravého těhotenství ženy obvykle přiberou přibližně 11 až 15 kg. Jste tedy už jen krůček od své původní hmotnosti.

3. Bříško po šestinedělí

Na konci šestinedělí je děloha většinou zpět na svém původním místě. Pokud nejste prvorodička, může se stát, že děloha potřebuje více času na zotavení. Dopřejte jí tento čas – má za sebou náročné období. Před těhotenstvím vážila děloha jen kolem 40 gramů.

Tip pro vás: Šestinedělí: Proč je období po porodu důležité a na co se připravit?

Jak podpořit zmenšování bříška?

Existuje několik způsobů, jak můžete podpořit proces zmenšování bříška po porodu. Je však důležité mít na paměti, že každé tělo je jiné a proces zotavení je individuální.

  • Kojení je přirozený způsob, jak urychlit zmenšování dělohy. Uvolňování hormonu oxytocinu během kojení způsobuje kontrakce dělohy, a tak se může zmenšovat rychleji. Kromě toho kojení spaluje kalorie, což vám pomůže rychleji zhubnout.
  • Po porodu je důležité, abyste se o návratu k fyzické aktivitě poradili se svým lékařem. Pokud to váš zdravotní stav dovolí, můžete začít s jemným pohybem už v prvních týdnech po porodu. Během prvních šesti týdnů se nedoporučuje intenzivní cvičení, ale můžete začít s cviky na posílení pánevního dna a jemnými cviky na břišní svaly. Po šesti až osmi týdnech můžete postupně přidávat náročnější cvičení, například pilates nebo silový trénink zaměřený na střed těla.
  • Vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu pomáhá při hubnutí a podporuje celkové zotavení těla po porodu. Zaměřte se na konzumaci čerstvého ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a bílkovin. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám a nadměrnému příjmu cukru. Kojení zvyšuje energetické nároky vašeho těla, takže je důležité přijímat dostatek živin, abyste si udržely energii.
  • Pijte dostatečné množství vody. Hydratace je důležitá zejména u kojících maminek, protože při kojení ztrácejí tekutiny.
  • Některé maminky se po porodu rozhodnou nosit speciální podpůrné pásy nebo obvazy, které pomáhají stabilizovat oslabené břišní svaly a podporují držení těla.
  • Nejdůležitější je mít trpělivost. Proces zotavení po porodu vyžaduje svůj čas a každá maminka ho prožívá jinak. Netrápte se, pokud se vaše tělo nevrátí do původního stavu tak rychle, jak jste očekávaly. Zaměřte se na své zdraví a péči o sebe, protože psychická pohoda je stejně důležitá jako ta fyzická.

Každá maminka je krásná

Každé tělo se po porodu zotavuje jinak, a proto je důležité přijmout jeho tempo a mít realistická očekávání. Hlavní je dbát na své zdraví a pohodu, abyste si mohly užít krásné chvíle se svým děťátkem. I tak budete mít vždy největší radost z toho, jak vaše miminko prospívá a že dokáže klidně spát. To vám mohou ostatní závidět, a ne dokonalé poporodní bříško!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE