Zbavte svůj domov vlhkosti! Tyto rostliny ho ochrání před plísněmi!

pokojové rostliny proti vlhkosti

Vlhkost v domě je problém, který nejen způsobuje nepříjemný zápach, ale může vést i ke vzniku plísní, což má negativní dopad na naše zdraví. Plísně totiž mohou způsobit alergie, respirační problémy a další zdravotní komplikace, zejména u dětí a starších lidí. Naštěstí existuje přírodní řešení – rostliny, které pohlcují vlhkost a pomáhají vytvářet zdravé a svěží prostředí. Které rostliny vám mohou pomoci bojovat s vlhkostí a ochránit váš domov před plísněmi?

Kapradina nefrolepka (Nephrolepis exaltata)

Kapradina nefrolepka, nádherně svěží, krásně rozcuchaná a mimořádně účinná při snižování vlhkosti v interiéru. Tato elegantní rostlina pohlcuje vlhkost přímo ze vzduchu svými listy. Kromě toho, jako každá jiná rostlina, uvolňuje do prostoru kyslík, čímž zlepšuje kvalitu ovzduší.

Kapradina má ráda vlhké prostředí, proto je ideální do koupelen, kuchyní nebo jiných místností se zvýšenou vlhkostí. Svým bujným růstem a bohatými zelenými listy přinese do interiéru svěžest a přirozenou krásu, takže z toho budete mít dvojnásobný užitek!

Doporučujeme: Jak skladovat cibuli a česnek? To by tě asi nenapadlo!

zelenec
Depositphotos

Zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum)

Tato rostlina, často nazývaná také zelenec, je známá svými detoxikačními vlastnostmi. Kromě toho, že absorbuje škodlivé látky ze vzduchu, má i schopnost regulovat vlhkost v místnosti. Je nenáročná na péči a dobře snáší různé světelné podmínky. Její jemné dlouhé listy si určitě zamilujete.

Palma chamédorea úhledná (Chamaedorea seifrizii)

Chamédorea úhledná je další rostlina, která pomáhá absorbovat vlhkost z místnosti a zároveň zlepšuje kvalitu vzduchu tím, že filtruje toxiny. Tento druh palmy je oblíbený pro svůj tropický vzhled a schopnost růst i v místnostech bez přímého slunce. Má schopnost regulovat vlhkost v prostoru, což z ní dělá ideální volbu pro domácnosti, které bojují s plísněmi.

Dracéna (Dracaena marginata)

Ani dracéna se mezi pokojovými rostlinami neztratí – kromě toho, že dobře vypadá, má za úkol čistit vzduch. Tato rostlina je ideální i do tmavších místností, protože se jí daří v polostínu. Dracéna nejen zlepšuje kvalitu ovzduší, ale svým exotickým vzhledem dodává interiéru eleganci.

Tillandsia (Tillandsia)

Tillandsia, známá také jako vzdušná rostlina, je fascinující pro svou schopnost absorbovat vodu a živiny přímo ze vzduchu. Stane se vaším věrným spojencem v boji proti vlhkosti. Tillandsia nepotřebuje zeminu, takže ji můžete umístit prakticky kamkoliv – na stěny, police nebo do závěsných květináčů. Je to nejen funkční, ale i zajímavá dekorace.

Doporučujeme: Naklíčený česnek a jeho účinky: Vyhazovat ho do koše, nebo ne?

Ficus
Depositphotos

Fíkovník pryžodárný (Ficus elastica)

Fikus (figovník), konkrétně druh Ficus elastica, známý také jako gumovník, je jednou z nejúčinnějších rostlin pro snižování vlhkosti v místnostech. Tato robustní rostlina dokáže absorbovat značné množství vody a zároveň čistí vzduch od toxických látek. Fikus je nenáročný na péči a může dorůst do impozantní velikosti. Pořiďte si tento dominantní prvek interiéru, který je navíc i praktický!

Levandule (Lavandula angustifolia)

Odteď nebudete milovat levanduli jen pro její nádhernou barvu a vůni. Můžete si ji vychutnat v místnostech, kde je potřeba regulovat vlhkost a zabránit vzniku plísní, jako například v koupelnách či na schodištích. Levandule je velmi dekorativní rostlina, která do vašeho domova přinese příjemnou atmosféru a krásnou vůni.

Jak tyto rostliny správně používat?

Aby rostliny účinně bojovaly proti vlhkosti a plísním, je důležité je umístit na správná místa. Jejich schopnosti se nejlépe projeví v místnostech s nejvyšší vlhkostí – jako jsou koupelny, kuchyně nebo prádelny. Je také důležité zajistit, aby měly rostliny dostatek světla a správnou péči. Pravidelné zavlažování a péče o listy pomůže maximalizovat jejich schopnost absorbovat vlhkost a čistit vzduch.

Obklopte se praktickou zelení

U vás doma už nemusí být cítit nepříjemné pachy jako v sterilním prostředí. Boj proti vlhkosti a plísním lze vyhrát i bez chemikálií. Příroda nám poskytuje jednoduchá a účinná řešení v podobě rostlin, které přirozeně absorbují vlhkost a zlepšují kvalitu vzduchu. 

Kapradiny, zelenec, palmy, dracéna, levandule, ale také břečťan, toulcovka, svokřin jazyk nebo dokonce orchideje vytvoří ve vašem domově zdravější a zelenější prostředí. Tito bojovníci proti plísním zútulní váš domov a vy se budete moci bez obav zhluboka nadechnout.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE