Recepty na domácí pečený čaj ze sezónního ovoce

recept na pečený čaj

Pečený čaj je skvělou alternativou k běžným horkým nápojům. Tato sladká ovocná pochoutka nejen zahřeje v chladných dnech, ale je také plná vitamínů, které nám pomáhají posílit imunitní systém. Velkou výhodou pečeného čaje je možnost využití sezónního ovoce, které máme k dispozici v daném období. Domácí pečený čaj lze přizpůsobit podle chuti a dostupných surovin. Příprava vás bude bavit, ale ještě více jeho popíjení.

Doporučujeme: Recept na dýňové muffiny z ovesných vloček: Budete je milovat!

Základní postup na přípravu pečeného čaje

Máte doma přebytek ovoce, které nestihnete v krátké době zkonzumovat a bojíte se, že vám shnije a nic z něj nebude? Pokud už máte spíž plnou marmelád a kompotů a ovoce stále neubývá, udělejte si pečený čaj. A co když se vám podaří vyrobit více pečeného čaje, než potřebujete? Jednoduše ho rozdělte mezi své blízké, určitě se potěší domácímu produktu. Stačí čaj hezky zabalit a je z něj vhodný adept na dárek.

Ingredience (pro cca 5 menších sklenic):

  • 1 kg ovoce (sezónní nebo mix různých druhů)
  • 500 g cukru (můžete použít třtinový, med nebo javorový sirup)
  • 1-2 ks celého hřebíčku
  • 1 skořicová tyčinka
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 balíček vanilkového cukru
  • citrónová nebo pomerančová šťáva podle chuti (z jednoho citronu nebo pomeranče)

Postup:

Ovoce očistíme, umyjeme a nakrájíme na menší kousky (nemusí být dokonale pravidelné, záleží na druhu ovoce). V míse smícháme nakrájené ovoce s cukrem, kořením (skořice, hřebíček, vanilka) a přidáme citrónovou nebo pomerančovou šťávu. Směs rovnoměrně rozprostřeme na plech a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 25-35 minut, dokud ovoce nezměkne a nezačne jemně karamelizovat.

Po upečení směs promícháme a ještě horký pečený čaj přelijeme do sterilizovaných sklenic. Sklenice dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum. Skladujeme na chladném a tmavém místě.

Jak tento čaj podávat? Zalijte 2-3 lžíce pečeného čaje horkou vodou a dochuťte podle potřeby. Čaj je ideální také jako základ pro různé ovocné punče nebo koktejly.

Pečený čaj z podzimních plodů (jablka, hrušky a šípky)

Podzim je bohatý na jablka, hrušky a divoké plody, jako jsou např. šípky, které dodávají pečenému čaji zajímavou chuť a velké množství vitamínu C.

Ingredience:

  • 500 g jablek
  • 300 g hrušek
  • 200 g šípků (očištěných)
  • 500 g cukru (nebo medu)
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 skořicová tyčinka
  • 2 ks hřebíčků

Postup: Jablka a hrušky očistíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Šípky očistíme od semínek a přidáme k jablkům a hruškám. Všechny ingredience smícháme s cukrem, hřebíčky, skořicí a pomerančovou šťávou. Směs rozprostřeme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Po upečení přeložíme horký čaj do sterilizovaných sklenic a uzavřeme.

Tip pro vás: Nejlepší dezerty z dýně – tyto recepty stojí za vyzkoušení!

ovocný čaj
Depositphotos

Letní pečený čaj z bobulového ovoce (maliny, borůvky, rybíz)

Letní bobulové ovoce je skvělou volbou pro osvěžující a sladký pečený čaj, který je bohatý na antioxidanty a vitamíny.

Ingredience:

  • 300 g malin
  • 300 g borůvek
  • 200 g rybízu (červeného nebo černého)
  • 200 g jahod
  • 500 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 vanilkový lusk nebo balíček vanilkového cukru

Postup: Všechny ovoce důkladně opláchneme a necháme okapat. Jahody nakrájíme na menší kousky. Ovoce smícháme s cukrem, vanilkou a citronovou šťávou. Směs rovnoměrně rozprostřeme na plech a pečeme při 180 °C přibližně 25 minut. Horký pečený čaj plníme do sterilizovaných sklenic a uchováváme na chladném místě.

Pečený čaj ze zimních plodů (citrusy, zázvor a sušené švestky)

Zimní období přeje citrusům a exotickým přísadám, které dodají vašemu pečenému čaji svěží a výraznou chuť.

Ingredience:

  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • 1 jablko
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 500 g třtinového cukru
  • 1 skořicová tyčinka
  • 3 ks hřebíčků

Postup: Pomeranče, citrony a jablko omyjeme a nakrájíme na menší kousky (neškrábeme). Zázvor očistíme a nastrouháme najemno. Sušené švestky nakrájíme na malé kousky a všechny suroviny smícháme s cukrem, skořicí a hřebíčky. Pečeme na plechu v troubě při 180 °C asi 25 minut. Po upečení hotový čaj přeložíme do sklenic a uzavřeme.

Doporučujeme: 7 tipů na fantastický domácí dýňový nápoj – zkusíš dýňové smoothies nebo dýňové latte?

Exotický pečený čaj s ananasem a mangem

Pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco exotického, je tento recept s ananasem a mangem ideální. Ovoce je sladké, šťavnaté a dodá popíjení čaje tropickou atmosféru.

Ingredience:

  • 1 čerstvý ananas
  • 1 mango
  • 1 jablko
  • 1 citron
  • 500 g cukru
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 skořicová tyčinka

Postup: Ananas, mango a jablko očistíme a nakrájíme na menší kousky. Všechny ovoce smícháme s cukrem, šťávou z pomeranče a vanilkou. Směs rozložíme na plech a pečeme při 180 °C přibližně 25 minut, dokud ovoce nezměkne a nezačne karamelizovat. Horký čaj přelijeme do sklenic a uskladníme.

Napijete se i si pochutnáte

Domácí pečený čaj je nejen chutný, ale i výživný nápoj, který můžete připravit po celý rok ze sezónního ovoce. Je to skvělý způsob, jak se zahřát během zimních dní nebo si užít letní chutě během chladnějších období. Každý recept můžete snadno přizpůsobit podle dostupnosti ovoce a vašich chuťových preferencí. Nezapomeňte, že ovoce, které zalijete horkou vodou, můžete během popíjení čaje také sníst. Byla by škoda ho vyhodit.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE