Šestinedělí: Proč je období po porodu důležité a na co se připravit?

Šestinedělí a tělo po porodu

Šestinedělí se dnes zdá být zapomenutým obdobím v životě ženy. Ne že bychom nevěděli, že existuje, ale jako bychom zapomněli, co se během něj děje a jaký je jeho význam. Znovu porozumět smyslu šestinedělí vám pomůže zbavit se ostychu a dodá vám sebevědomí pro potřebnou asertivitu v tomto jinak krásném a jedinečném období vašeho života, které byste si rozhodně neměli nechat ujít! 

Tip pro vás: Je pravda, že dívky se častěji rodí krásným ženám? Prsty v tom může mít evoluce!

Období šestinedělí a výzvy období po porodu dítěte

Šestinedělí se dnes zdá být zapomenutým obdobím v životě ženy. Ne že bychom nevěděli, že existuje, ale jako bychom zapomněli, co se tehdy děje a jaký je jeho význam. Porod máme za sebou, radujeme se z miminka a máme pocit, že už pár dní po propuštění z porodnice bychom měli stát na nohou a vesele plnit všechny úkoly jako matka, manželka, dcera, kamarádka, případně i zaměstnankyně... Dveře se začnou netrhnout návštěvami, které očekávají, že budou chovat naše čerstvé miminko, a my jim mezitím budeme vařit kávu...

Hrozivý scénář? Porozumění smyslu šestinedělí vám pomůže zbavit se ostychu a dodá vám sebevědomí pro potřebnou asertivitu v tomto jinak krásném a jedinečném období vašeho života, které byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Regenerace po porodu dítěte a první dny po porodu – je to náročné období

Období šestinedělí, které začíná po porodu a trvá přibližně šest týdnů, je jedním z nejdůležitějších a nejintenzivnějších období v životě ženy, stejně jako novorozence. Během tohoto období se tělo matky postupně vrací do normálního stavu po těhotenství a porodu, což může být doprovázeno různými fyzickými a psychickými výzvami.

Tělesné změny – jak se chová tělo během šestinedělí?

Jednou z hlavních výzev je fyzické zotavování. Různé fyzické symptomy, jako jsou bolesti v podbřišku, krvácení nebo krevní sraženiny, mohou být pro matku stresující. Mnoho žen také zažívá hormonální změny, které mohou ovlivnit jejich náladu a emocionální zdraví.

Emocionální stránka období šestinedělí je stejně důležitá. Mnoho matek se cítí unavené, vystresované a mohou procházet emocionálními výkyvy. Změna v každodenní rutině, odpovědnost za novorozence a nedostatek spánku mohou vést k pocitům úzkosti nebo dokonce k poporodní depresi. Je důležité, aby matky vyhledaly podporu od rodiny, přátel nebo profesionálů, pokud se cítí přetížené.

Kromě fyzických a emocionálních aspektů se matky musí přizpůsobit i praktickým stránkám péče o dítě. Novorozenci vyžadují nepřetržitou péči, což může být obzvláště náročné na čas a energii. Matky často bojují s kojením, krmením a uspáváním dítěte, přičemž se snaží najít rovnováhu mezi svou potřebou odpočinku a potřebami dítěte.

V období šestinedělí je také důležité věnovat pozornost vztahu s partnerem. Změna v dynamice rodiny může způsobit napětí a někdy vést k nedorozumění. Komunikace a společné rozhodování o výchově dítěte mohou být klíčové pro udržení silného partnerského vztahu.

Celkově je období šestinedělí náročné, ale i krásné, kdy se matka a dítě učí navzájem a budují si vzájemný vztah. Je důležité mít na paměti, že každá matka a každé dítě jsou jedinečné a že pomoc a podpora jsou nenahraditelné při překonávání výzev tohoto období. Důležité je být trpělivý a nezapomínat se starat i o sebe, abyste mohli být tou nejlepší mámou pro své dítě.

Podívej také: Recepty na zdravé domácí dětské výživy – tyto si vaše ratolesti zamilují

Šestinedělí
Depositphotos

Šest neděl pro maminku a miminko

Ano, až šest týdnů po porodu měla v minulosti jinak pracovitá hospodyně vyhrazeno na to, aby se mohla „válet“ v posteli se svým novorozeným miminkem. Návštěvy sice přicházely, ale přinášely jídlo a další potřebné věci, aby se novopečená maminka nemusela namáhat. Také o hospodářství či dům se v tomto čase starala rodina či známí. Existovaly i pověry, které například zakazovaly šestinedělce dojit mléko, protože by zkyslo, a podobně. Tyto pověry se důsledně dodržovaly.

Když se na to podíváme očima moderního člověka, musíme se pousmát. Ale výsledek, který byl tímto způsobem zajištěn (zajistit klid na hojení a rekonvalescenci pro matku), byl možná efektivnější než dnes, kdy se pověrám smějeme a následně řešíme pojmy jako „poporodní deprese“ či „laktační psychóza“.

Šestinedělí a svaly pánevního dna po porodu

Šestinedělí je období, které nastává po porodu a trvá přibližně šest týdnů. Během tohoto období se tělo ženy regeneruje, vrací se do své předchozí formy a přizpůsobuje se novým podmínkám mateřského života. Jedním z klíčových aspektů tohoto období je náprava a posílení svalů pánevního dna, které bývají během těhotenství a porodu značně oslabeny.

Svaly pánevního dna hrají důležitou roli při udržování orgánů v břišní a pánevní oblasti. Tyto svaly jsou odpovědné za podporu močového měchýře, dělohy a konečníku. Po porodu mohou být tyto svaly natažené, oslabené nebo dokonce traumatizované, což může vést k různým problémům, jako je inkontinence, prolaps orgánů a bolestivý pohlavní styk.

Cvičení v šestinedělí pomáhá i na problémy s močením

Je velmi důležité, aby se ženy po porodu věnovaly rehabilitaci pánevního dna. Existuje několik metod, které mohou pomoci při obnově těchto svalů. Patří sem Kegelovy cviky, které jsou zaměřeny na posílení svalů pánevního dna. Tyto cviky jsou velmi efektivní a lze je provádět diskrétně kdykoli během dne.

Kromě cvičení je důležité věnovat pozornost celkovému zdraví a regeneraci. Vhodný přístup zahrnuje kombinaci správné výživy, hydratace a dostatku odpočinku, což přispívá k celkovému zotavení ženy po porodu.

Je důležité mít na paměti, že každá žena je jedinečná, a proto je třeba přizpůsobit rehabilitační praxi individuálním potřebám. Před zahájením cvičebního programu by se ženy měly poradit se svým lékařem nebo fyzioterapeutem, aby bylo zajištěno, že jsou na cvičení připravené a že praktizují správnou techniku, aby se předešlo zraněním.

Závěrem můžeme říci, že vhodná péče o svaly pánevního dna během šestinedělí je nezbytná. Pomocí správného cvičení a podpory mohou ženy dosáhnout lepšího fyzického zdraví a pohodlí během mateřství.

Šestinedělí – hormonální změny, baby blues či poporodní deprese

Šestinedělí je období po porodu, které trvá přibližně šest týdnů a je charakterizováno významnými fyzickými a psychickými změnami. Hormonální změny, které se během tohoto období odehrávají, mohou mít významný vliv na emocionální a psychický stav matky.

Po porodu dochází k poklesu hormonů, jako jsou estrogen a progesteron, které byly před porodem zvýšeny. Tento pokles může vést k různým psychickým projevům, jako jsou úzkost, smutek nebo změny nálady. Mnoho žen během tohoto období pociťuje tzv. "baby blues" – krátkodobý stav, který se vyznačuje náhlými změnami nálady, plačtivostí, podrážděností a pocitem přetížení.

Baby blues je ve většině případů dočasný a obvykle se objevuje 3. nebo 4. den po porodu, přičemž ustupuje během několika týdnů. Je důležité, aby ženy, které tento stav prožívají, měly dostatečnou podporu od rodiny a přátel, což může pomoci zmírnit příznaky.

Na druhé straně poporodní deprese je vážnější psychický stav, který postihuje přibližně 10-15 % novopečených matek. Příznaky poporodní deprese mohou zahrnovat trvalý smutek, nízkou energii, problémy se spánkem, změny chuti k jídlu, pocity viny a neschopnost vytvořit emocionální vztah k dítěti. Tento stav vyžaduje odbornou pomoc, protože může mít vážné následky pro matku i dítě.

Je důležité, aby ženy, které zaznamenají příznaky poporodní deprese, vyhledaly pomoc. Podpora od blízkých, psychologická pomoc a terapeutické intervence mohou výrazně přispět k uzdravení. Odborníci také doporučují otevřenou komunikaci s partnerem a blízkými o pocitech a potřebách, aby se předešlo osamělosti a pocitu bezmoci.

Období šestinedělí je náročné, ale s dostatečnou podporou a porozuměním je možné překonat mnoho výzev, které toto období přináší.

Doporučujeme: Co znamená sen o miminku?

baby blues a poporodní deprese
Depositphotos

Šestinedělí rané a pozdní

Význam šestinedělí spočívá nepochybně v tom, že je obdobím sbližování maminky a miminka, budování či přebudovávání vztahů v právě vzniklé či již existující rodině. Všechny vazby se slaďují a nastavují znovu, všichni si zvykají na nového človíčka ve svém okolí. A to vše se děje za velkých hormonálních změn matky, jejíž tělo se kromě toho musí vzpamatovat z devíti měsíců těhotenství, které vyvrcholilo porodem.

Během raného šestinedělí (od porodu do desátého dne) se hojí porodní rány a stabilizuje se tvorba mléka. Maminka a miminko jsou si velmi blízcí, jako by stále byli pevně svázáni pupeční šňůrou, která se jen velmi pomalu bude prodlužovat a pouštět dítě dál do světa. :-) V pozdním šestinedělí (do šesti až osmi týdnů po porodu) dochází už k přizpůsobení života matky a dítěte, vzájemnému naladění a souznění. Život s miminkem však stále přináší nové a nové situace a výzvy, nedá se sladit jednou provždy, a proto je dobré být připravena na neustálou změnu a vzájemné objevování. Tak si uchováte v hloubi duše radost a laskavý přístup i v náročných situacích, které vás jako rodiče určitě čekají. 

Průběh šestinedělí: očistky, zavinování dělohy

Pro ženu po porodu může být běžné krvácení trochu šokující, což je pochopitelné, když vezmeme v úvahu, že v předchozích měsících tento stav nezažívala. Krvácení je v tomto případě samozřejmě přirozené. Placenta zanechala v děloze relativně hlubokou ránu, velkou asi jako dlaň. Není třeba se však obávat, standardně se tato rána zmenší asi za tři týdny na přibližně tři centimetry. Je tedy logické, že po porodu bude děloha plná krve a krevních sraženin, které ve formě očistků odcházejí z těla. Postupně, jak se vnitřní prostor čistí a děloha se stahuje a hojí, očistky ztrácejí jasně červenou barvu, přecházejí do hnědé, poté žloutnou a nakonec získávají hlenovitý poloprůsvitný charakter.

Je fascinující, jak se orgán, který se během 9 měsíců 15násobně zvětšil, vrací do původního stavu neporovnatelně rychleji – v podstatě během několika dní. Řeč je samozřejmě o děloze. Její stahování ve formě poporodních kontrakcí zároveň podporuje hojení rány po placentě, usnadňuje zastavení krvácení a napomáhá regeneraci. Jak je vidět, všechny tyto procesy spolu souvisejí a vzájemně se podporují. Další podporou je kojení, které stimuluje poporodní stahy, a tím také zavinování dělohy a odchod očistků. Vše je dokonale propojeno.

Pánevní dno potřebuje klid

Berte to jako přikázání! Svaly pánevního dna jsou vlivem porodního vypětí natažené a často i lehce poraněné. Stahující se děloha na ně může různě tlačit a tím je zatěžovat. Proto se nesmíte přetěžovat a raději hodně odpočívat, vyhýbat se častému nebo dlouhému stání, ale i sezení. K opětovnému posílení elasticity svalů pánevního dna pomohou Kegelovy cviky či poporodní jóga, ale na ty máte dost času po šestinedělí.

K nejčastějším poraněním v oblasti pánevního dna patří natržení nebo nástřih hráze. O tipech na jejich hojení jsme psali v článku: Hojení hráze po porodu: Jak ho urychlit a být opět fit?

matka a dítě
Depositphotos

Vaše pozornost patří miminku

Období po porodu, jak jsme ho popsali, může na první pohled vypadat hrozivě, ale nakonec zjistíte, že téměř veškerou svou pozornost soustředíte na miminko, a proto je všechno jednodušší a snazší, a hojení většinou den ode dne postupuje.

Přesto přidáváme několik tipů, které vám mohou pomoci:

  • Po každé návštěvě toalety se první dny na intimních místech sprchujte, případně použijte k tomu určené hojivé bylinné či aromaterapeutické přípravky, které zmírní pocity pálení nebo podráždění.
  • Udržujte se v teple a klidu postele, ale nezapomínejte se občas i trochu projít, aby vlivem gravitace mohly očistky volně odcházet z těla.
  • Pokud máte závratě nebo jiné příznaky nedostatečného krevního oběhu, buďte opatrná při vstávání – vždy si nejprve pomalu sedněte, případně vyzkoušejte vůně kvalitních aromaterapeutických olejů, jako je levandule, rozmarýn, neroli nebo růžová voda (hydrolát).
  • Při hormonálních výkyvech mohou pomoci geranium, fenykl, šalvěj muškátová nebo jasmín... nechte se vést intuicí. Uvidíte, že kromě krevního oběhu rozproudí i vaši dobrou náladu. 
  • Doporučeným pomocníkem pro zotavení po porodu je kolagen
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE