Milujete slané dobroty, ale bojíte se, že vám naruší snahu o zdravý životní styl? Dobrá zpráva je, že si můžete dopřát chutné slané pochoutky, aniž byste museli mít špatné svědomí. Stačí zvolit správné ingredience a připravit si svačiny, které nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří vaše zdraví. Ať už hledáte něco rychlého na zub nebo alternativu ke klasickým nezdravým snackům, existuje spousta možností, které si zamilujete.
Zdravé slané pochoutky mohou být ideální volbou pro každodenní svačinu, večerní zobání nebo lehké občerstvení na party. Jsou plné bílkovin, vlákniny a dalších prospěšných látek, díky kterým budete mít dostatek energie a zároveň si pochutnáte bez výčitek. Vyzkoušejte si proto připravit zdravé pochoutky, které nezatíží váš žaludek a nepřidají vám ani kila navíc.
Zapečená rajčata
Suroviny:
- rajčata
- tvrdý sýr
- oregano
- sůl
- petrželka
- olivový olej
Postup:
- Rajčata očistíme a nakrájíme na plátky. Rozložíme je na pečicím papírem vyložený plech a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
- Okořeníme oreganem, solí a přidáme trochu jemně nakrájené petrželky.
- Na závěr pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby při 200 stupních na 10 minut.
Pečené sladké brambory
Suroviny:
- sladké brambory
- sůl
- olej
Postup:
- Dobře očištěné brambory nakrájíme na čtvrtiny, rozložíme na plech a osolíme. Dáme péct do trouby při 180 stupních na přibližně 20–30 minut.
Dýňové hranolky
Suroviny:
- dýně
- čerstvá petrželka
- parmazán
- olivový olej
Postup:
- Dýni očistíme a nakrájíme na hranolky. Ty rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a pokrájenou petrželkou.
- Dáme péct do trouby při teplotě 180 stupňů tak dlouho, dokud hranolky nezměknou. Po upečení je ještě horké posypeme nastrouhaným parmazánem.
Čipsy ze sladkých brambor
Suroviny:
- sladké brambory
- limetka
- olej
- sůl
Postup:
- Brambory nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na plech vyložený alobalem. Čipsy se potom snadno vyjímají a nelepí.
- Pokapeme je limetkovou šťávou, olejem a osolíme. Dáme do předem vyhřáté trouby na 20 minut.
Avokádový hummus
Suroviny:
- 1 plechovka cizrny
- 1 zralé avokádo
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce tahini pasty
- 1 stroužek česneku
- sůl
Postup:
- Nejprve v mixéru rozmixujeme cizrnu na hladkou kaši. Poté přidáme oloupané avokádo, tahini pastu a protlačený stroužek česneku. Dochutíme solí podle vlastní chuti. Při podávání pokapeme olivovým olejem.
Kadeřávkové čipsy
Suroviny:
- kadeřávek
- sůl
- mleté černé koření
- olej
Postup:
- Kadeřávkové listy nakrájíme na menší kousky, dáme na plech a pokapeme olejem. Posypeme je solí a mletým černým kořením a dáme péct při teplotě 180 stupňů na 20 minut.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos