Tato polévka je 10x posilňující než klasický vývar. Chrání před nemocemi!

česneková polévka pri nemocem

S příchodem chladnějšího podzimního a zimního počasí se mnoho z nás obrací na osvědčené prostředky, které nás zahřejí a posílí v boji proti nachlazení a chřipkám. Klasický kuřecí vývar je často první volbou při onemocněních, ale pokud hledáte něco ještě účinnějšího, plného chuti a výživových benefitů, je tu něco ještě silnějšího – česneková polévka.

Česnek je známý svými léčivými účinky již po staletí. Jeho antibakteriální, antivirové a protizánětlivé vlastnosti z něj činí přírodní lék, který může pomoci předcházet nemocem a urychlit zotavení z nachlazení či chřipky. V kombinaci s výživnými surovinami a hřejivou tekutinou vzniká jídlo, které nejen zahřeje vaše tělo, ale také posílí imunitní systém, dodá energii a ochrání vás před zimními nástrahami.

Tip pro vás: Recept: Zapečený květák na způsob francouzských brambor

Proč právě česneková polévka?

Česneková polévka je tradičním pokrmem v mnoha kulturách, zejména ve střední a východní Evropě, kde se česnek využíval jako přírodní lék proti různým zdravotním problémům. Tato polévka je silnější než běžný vývar nejen díky česneku, ale i díky kombinaci dalších přírodních ingrediencí, které podporují imunitu a dodávají tělu potřebné živiny.

Česnek je hlavním hrdinou této polévky a obsahuje sloučeninu zvanou alicin, která má silné antibakteriální a antivirové účinky. Alicin se aktivuje, když se česnek naseká nebo rozdrtí, a je klíčovým prvkem, který pomáhá chránit tělo před infekcemi. Kromě toho je česnek bohatý na vitamíny a minerály, jako je vitamín C, vitamíny skupiny B a minerály jako železo, vápník a hořčík.

Zdravotní výhody česnekové polévky:

  • Posiluje imunitní systém: Česnek je jedním z nejlepších přírodních imunomodulátorů. Jeho konzumace může pomoci stimulovat produkci bílých krvinek, které hrají klíčovou roli v obraně těla proti virům a bakteriím.
  • Bojuje proti nachlazení a chřipce: Česnek má schopnost zkrátit trvání nachlazení a zmírnit jeho příznaky. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace česneku může snížit frekvenci nachlazení a urychlit proces zotavení.
  • Podporuje zdravé srdce: Konzumace česneku má pozitivní vliv na zdraví srdce. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, reguluje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh, což je důležité zejména v chladném počasí, kdy je tělo náchylnější k problémům se srdcem a oběhovým systémem.
  • Zahřívá tělo zevnitř: Česnek má přirozený zahřívací účinek, který podporuje krevní oběh a pomáhá udržovat vnitřní teplo. To je velmi důležité zejména v zimních měsících, kdy je tělo vystaveno nízkým teplotám.
  • Podporuje trávení: Polévka je nejen lahodná a výživná, ale díky česneku také podporuje zdraví trávicího systému. Česnek stimuluje produkci žaludečních šťáv a enzymů, čímž zlepšuje trávení a vstřebávání živin.

Doporučujeme: Tajemství sušených rajčat ve vašem jídelníčku – podpoří vaše zdraví

česneková polévka
Depositphotos

Recept na česnekovou polévku, která zahřeje a posílí

Tato česneková polévka je jednoduchá na přípravu, ale obsahuje mnoho výživných surovin, které posílí váš organismus a ochrání ho před zimními nemocemi.

Ingredience na česnekovou polévku:

  • 1 celá hlavička česneku (přibližně 10 stroužků)
  • 1 velká cibule, nakrájená najemno
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru (nejlépe domácího)
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu (nebo čerstvé bylinky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 šálku smetany (volitelné, pro krémovější texturu)
  • Sůl a černý pepř podle chuti
  • Špetka chilli nebo kajenského pepře (pro zahřívací efekt)
  • Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu

Postup přípravy česnekové polévky:

  1. Příprava česneku: Česnek oloupejte a každý stroužek mírně rozdrťte, aby se uvolnil alicin. Můžete ho také jemně nasekat. Cibuli nakrájejte najemno.
  2. Orestujte cibuli a česnek: V hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo a přidejte cibuli. Restujte ji, dokud nezačne zlátnout. Poté přidejte rozdrcený česnek a restujte několik minut, aby se uvolnila jeho vůně. Dávejte pozor, aby se česnek nespálil, jinak by mohl zhořknout.
  3. Přidání vývaru a brambor: Do hrnce přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar a nakrájené brambory. Přiveďte polévku k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  4. Dochucení: Jakmile jsou brambory měkké, můžete polévku jemně osolit, přidat černý pepř, tymián nebo rozmarýn a špetku chilli. Pokud máte rádi krémové polévky, můžete ji nyní rozmixovat ponorným mixérem do hladké konzistence.
  5. Přidání smetany a citronové šťávy: Pokud chcete, můžete přidat smetanu pro bohatší texturu a jemnější chuť. Nakonec přidejte lžíci citronové šťávy, která polévce dodá osvěžující nádech a podpoří vstřebávání vitamínů.
  6. Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Můžete ji doplnit kouskem celozrnného chleba nebo topinkou na namáčení.

Inspiruj se: Recept na tradiční domácí bramboráky se sýrem

Zdravotní účinky ingrediencí

Česnek je samozřejmě hlavní ingrediencí této polévky, která jí dodává silné léčivé vlastnosti. Kromě toho však každá další ingredience má své specifické zdravotní přínosy:

  • Brambory jsou zdrojem vlákniny, vitamínu C a draslíku, což pomáhá udržovat zdravý krevní tlak a podporuje trávení.
  • Cibule má podobně jako česnek protizánětlivé vlastnosti a obsahuje antioxidanty, které podporují zdraví srdce a cév.
  • Tymián a rozmarýn mají silné antiseptické vlastnosti, což znamená, že mohou pomoci bojovat proti infekcím a zmírnit příznaky nachlazení.
  • Citrónová šťáva nejen dodává polévce svěžest, ale také podporuje detoxikaci těla a zvyšuje vstřebávání železa z potravy.
  • Chilli nebo kajenský pepř dodává polévce zahřívací efekt, podporuje krevní oběh a pomáhá tělu lépe bojovat proti chladu.

Proč si zamilujete tuto česnekovou polévku?

Tuto polévku si zamilujete nejen kvůli její skvělé chuti, ale také pro její množství zdravotních přínosů. Je to přírodní lék, který můžete konzumovat nejen během nemoci, ale i jako prevenci, abyste se udrželi v nejlepší formě po celou zimu. Navíc je její příprava jednoduchá a rychlá, takže ji zvládnete uvařit i během hektických dnů.

Na rozdíl od klasického kuřecího vývaru, který je sice výživný, ale relativně jednoduchý, česneková polévka je komplexnější v chuti i výživové hodnotě. Spojuje bohatou vůni česneku, jemnost smetany a zároveň přináší zahřívací efekt, který vás zahřeje od hlavy až k patě.

Vyzkoušejte náš osvědčený recept na Rychlou česnekovou polévku s bramborami!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE