Pro zdravé tělo bychom se měli stravovat co nejzdravěji. Samozřejmostí je zelenina, ovoce, celozrnné potraviny a zdroje bílkovin v jídelníčku. Avšak, těžko se dá čas od času odolat něčemu chutnému, ačkoliv to nemusí být právě nejzdravější. Mnozí nedokáží odolat například sladkostem, ať už čokoládě, moučníkům nebo dezertům. Pro jiné jsou zas neřestí slané pochutiny, například bramborové lupínky, křupky a podobně.
Jedním z jídel, které oblibují mnozí z nás, ale nejsou právě nejzdravější, patří i smažené pokrmy. Patříte i vy k milovníkům hranolek, řízků, smažených kuřecích křidélek nebo smaženého sýra? Asi nemusíme připomínat, že jde obvykle o pokrmy s vysokým obsahem nezdravých tuků, které škodí mimo jiné i našemu srdci a cévám.
Není však třeba takové dobroty hned vyřazovat z jídelníčku, stačí si je dopřát jen příležitostně. Nebo si podobné pochoutky můžete zkusit připravit i zdravějším způsobem. Máme pro vás tip, jak na křupavé řízky (a nejen ty) bez použití velkého množství oleje.
Všestranný pomocník nejen na křupavé řízky
Na přípravu oblíbených křupavých dobrot bez nadbytečného oleje je skvělým pomocníkem horkovzdušná fritéza. My jsme si takového pomocníka v redakci vyzkoušeli a hned jako první jsme v něm připravili řízky. A jsme příjemně překvapeni, jak to dopadlo. Fritéza vykouzlila křupavý a šťavnatý řízek, a to s minimem oleje.
Jak na křupavé řízky bez oleje:
Vepřové maso si naklepeme na řízky, osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko a strouhanka). Následně ho lehce pokapeme olivovým olejem (jde to i bez toho) a dáme do horkovzdušné fritézy na 180 °C na asi 12 až 15 minut z jedné strany a následně na asi 3 minutky i z druhé strany. Při přípravě dvou řízků najednou doporučujeme ponechat je ve fritéze déle, asi 18 minut z jedné strany a opět asi 3 minuty z druhé strany.
Horkovzdušná fritéza přitom toho zvládne mnohem více. Dají se v ní připravit hranolky, americké brambory, krokety, plněné portobello houby, kuřecí křídélka, ryby, masové kuličky, zelenina a mnoho dalšího, a to vše bez kouře a nezdravého přepáleného oleje. Co na tohoto pomocníka říkáte vy?
Redakcia RedakciaZdroj úvodnej fotky: Redakcia