Zdravé snídaňové menu – 10 receptů, které si zamiluješ a budeš připravovat dokola!

zdravé snídaňové menu

Zapomeň na nudné cereálie či máslový rohlík. Snídaně mohou být zároveň výživné, rychlé i nápadité. Představíme ti 10 receptů, které spojují originální kombinace, jednoduché přípravy a zaručenou spokojenost. Některé jsou sladké, jiné slané, ale všechny jsou plné chuti a živin. Připravený objevit něco nového?

1. Pečená čokoládová quinoa s kokosem a malinami

Zdravý dezert na ráno? Tato čokoládová quinoa je výživná, jemně sladká a vhodná i pro celiaky. Zasytí, ale nezatíží a chutná teplá i studená.

Ingredience:

  • 1 hrnek uvařené quinoy

  • 1 PL kakaa

  • 1 PL medu nebo javorového sirupu

  • 1 vajíčko

  • 1/2 hrnku rostlinného mléka

  • 2 PL strouhaného kokosu

  • hrst mražených nebo čerstvých malin

  • špetka soli a skořice

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme uvařenou quinou, kakao, med, vajíčko, mléko, kokos a skořici. Nakonec jemně vmícháme maliny. Směs nalijeme do malé zapékací mísy a pečeme asi 25 minut, dokud není povrch pevný a voňavý. Podáváme teplé nebo vychladlé.

2. Omeleta s červenou řepou a kozím sýrem

Barevná, jemně zemitě-sladká omeleta dodá tělu dávku bílkovin a železa. Řepa s kozím sýrem tvoří výjimečnou kombinaci chutí. Ideální s rukolou nebo žitným chlebíkem.

Ingredience:

  • 2 vajíčka

  • 1/2 malé vařené červené řepy

  • 30 g čerstvého kozího sýra

  • 1 ČL olivového oleje

  • sůl, pepř, bylinky (např. tymián nebo pažitka)

Postup: Vejce rozšleháme se solí a pepřem. Na pánvi zahřejeme olej a nalijeme vejce. Na povrch položíme na tenké plátky nakrájenou řepu a kousky kozího sýra. Přikryjeme a necháme ztuhnout na mírném ohni 3–5 minut. Posypeme bylinkami a můžeme podávat.

Sladké proso s hruškou, mákem a skořicí
Freepik

3. Sladké proso s hruškou, mákem a skořicí

Proso je zapomenutý poklad českých kuchyní – snadno stravitelné a přirozeně bezlepkové. V této verzi ho doplňuje ovoce, mletý mák a vůně skořice. Snídaně, které vás příjemně zahřejí.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku prosa

  • 1 hrnek rostlinného nebo kravského mléka

  • 1 hruška

  • 1 PL mletého máku

  • 1 ČL medu

  • skořice, špetka soli

Postup: Proso propláchneme horkou vodou, zalijeme mlékem a vaříme do měkka (cca 15 minut). Když je proso hotové, vmícháme do něj nastrouhanou hrušku, mák, špetku skořice a med. Necháme krátce prohřát a podáváme teplé, například s oříšky navrch.

4. Celozrnné vafle s hummusem, avokádem a bylinkami

Slané vafle jsou dokonalou změnou od klasických sladkých snídaní. Tyto jsou plné vlákniny a zdravých tuků a výborně zasytí. Kombinace hummusu a avokáda z nich dělá brunchový hit.

Ingredience:

  • 1 hrnek celozrnné mouky

  • 1 vejce

  • 1/2 hrnku rostlinného mléka

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • špetka soli

  • olivový olej (do těsta a na vymazání)

  • hummus, zralé avokádo, čerstvé bylinky (např. koriandr nebo petržel)

Postup: Z mouky, vejce, mléka, prášku do pečiva a soli připravíme těsto, které necháme chvíli odležet. Vaflovač vymažeme olejem a dávkujeme těsto, pečeme dozlatista. Hotové vafle podáváme natřené hummusem, obložené plátky avokáda a posypané bylinkami.

5. Kukuřičná kaše s dušeným jablkem, skořicí a tahini

Polenta nemusí být jen slaná – v této verzi se mění na krémové, teplé snídaně. Díky tahini a dušenému jablku má jemně oříškovou a skořicovou chuť. Rychlé, výživné a netradiční.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku kukuřičné krupice (jemné polenty)

  • 2 hrnky vody nebo rostlinného mléka

  • 1 jablko

  • 1 ČL kokosového oleje

  • 1/2 ČL skořice

  • 1 PL tahini

  • špetka soli, volitelně med na doslazení

Postup: Polentu uvaříme ve vodě nebo mléku se špetkou soli na hustou kaši (cca 10 minut). Mezitím na kokosovém oleji podusíme na kostičky nakrájené jablko se skořicí, dokud nezměkne. Hotovou kaši servírujeme s jablky a lžičkou tahini, případně dochutíme medem.

Cizrnová pomazánka s pestem a nakládanými citrony
Freepik

6. Cizrnová pomazánka s pestem a nakládanými citrony

Tento recept vás překvapí svou svěžestí – spojení jemné cizrny, bazalkového pesta a slanokyselé chuti nakládaných citronů je výjimečné. Ideální na toast nebo křupavý chléb.

Ingredience:

  • 1 šálek vařené cizrny (nebo konzerva, scezená)

  • 1–2 ČL bazalkového pesta

  • 1 ČL nakládaných citronů (nakrájené na drobno)

  • 1 PL olivového oleje

  • sůl, pepř podle chuti

Postup: Všechny ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou pomazánku. Podle potřeby přidáme trochu vody nebo oleje na požadovanou konzistenci. Servírujeme na chlebu, posypané bylinkami nebo s čerstvou zeleninou.

7. Ovesné palačinky s borůvkovým chia džemem

Palačinky bez mouky a cukru? Ano, a chutnají skvěle! Ovesné vločky a banán tvoří jejich základ, zatímco chia džem dodá svěžest a vlákninu. Vhodné i pro děti.

Ingredience:

  • 1 banán

  • 2 vejce

  • 4 PL ovesných vloček

  • špetka skořice

  • 1/2 hrnku borůvek

  • 1 ČL chia semínek

  • volitelně kapka medu nebo javorového sirupu

Postup: Banán, vejce, vločky a skořici rozmixujeme na hladké těsto a necháme 5 minut odležet. Mezitím v kastrůlku podusíme borůvky, dokud nepustí šťávu, přidáme chia semínka a necháme zhoustnout. Palačinky opečeme na nepřilnavé pánvi dozlatista z obou stran. Podáváme s borůvkovým džemem.

8. Snídaňové falafely s jogurtovým dipem

Falafely nemusí být jen na oběd – v menší verzi a s jogurtovým dipem se z nich stává výborné slané snídaňové jídlo. Jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu a dají se připravit předem. Ideální i do krabičky s sebou.

Ingredience:

  • 1 hrnek vařené nebo konzervované cizrny

  • 1 stroužek česneku

  • 1/4 cibule

  • 1 ČL mleté římské kmínu

  • 1 PL ovesných vloček

  • bylinky (petržel, koriandr)

  • sůl, pepř

  • 2 PL řeckého jogurtu + citronová šťáva (na dip)

Postup: Všechny suroviny kromě jogurtu vložíme do mixéru a rozmixujeme na hrubou pastu. Z hmoty tvarujeme malé kuličky nebo placičky a pečeme na plechu s papírem na pečení při 180 °C asi 20 minut. Mezitím smícháme jogurt s citronem a solí. Podáváme teplé s dipem a listovým salátem.

Toast s batátovou pomazánkou a praženými semínky
Freepik

9. Toast s batátovou pomazánkou a praženými semínky

Tento toast překvapí jemně sladkou, krémovou chutí batátů v kontrastu s křupavými semínky. Je výborný teplý i studený, jako vydatný začátek dne. A navíc je plný betakarotenu a zdravých tuků.

Ingredience:

  • 1 středně velký batát

  • 1 ČL olivového oleje

  • 3 PL cream cheese

  • špetka soli a mleté římské kmínu

  • 1 ČL dýňových nebo slunečnicových semínek

  • 1–2 krajíce kvalitního chleba

Postup: Batát oloupeme, nakrájíme na kostičky a upečeme v troubě do měkka (cca 20 minut při 190 °C). Poté ho rozmixujeme s olejem, solí a římským kmínem na hladkou pomazánku. Přimícháme cream cheese. Semínka nasucho opražíme na pánvi. Toast natřeme batátovým krémem a posypeme semínky. Můžeme doplnit i lístky rukoly.

10. Tuňákový salát s jablkem a cizrnou

Lehký, osvěžující a výživný salát, který je netradiční svou kombinací sladkého jablka a slaného tuňáka. Cizrna dodá vlákninu i bílkoviny, a celkově jde o ideální snídani na chladno nebo do skleničky na cesty.

Ingredience:

  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nebo olivovém oleji

  • 1/2 jablka (strouhaného nebo na malé kousky)

  • 1/2 hrnku vařené cizrny

  • 1 ČL olivového oleje

  • citronová šťáva

  • sůl, černý pepř

  • volitelně: jarní cibulka nebo petržel

Postup: V míse smícháme scezeného tuňáka s cizrnou a nastrouhaným nebo na drobno nakrájeným jablkem. Dochutíme olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme samostatně, s pečivem nebo jako náplň do tortilly.

Snídaně, které se neokoukají

Zdravé snídaně nemusí být nudné ani stále stejné. Právě naopak – mohou být pestré, barevné a chuťově originální. Díky netradičním kombinacím jako pečená quinoa, falafely na studeno či cizrna s jablkem si dopřejete vyvážený start do dne a zároveň objevíte nové oblíbené chutě. Některé recepty si připravíte za pár minut, jiné si můžete nachystat předem, což ulehčí každodenní režim.

Nezáleží na tom, zda jste zastánce sladkých nebo slaných snídaní – výběr je dostatečně bohatý pro každého. Dovolte si experimentovat, kombinovat suroviny a především – vychutnávat si rána s dobrým pocitem, že děláte něco pro své zdraví i náladu. Protože každé ráno může chutnat trochu jinak – ale vždy dobře.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE