Sladké pomazánky si můžete vychutnat k snídani, svačině nebo jako doplněk k pečivu či palačinkám. Připravte si je doma, je to jednoduché a zároveň ekonomické. Navíc si je můžete přizpůsobit podle vlastní chuti a vyhnete se konzervantům či nadměrnému množství cukru. To jsou slova do boje!
Doporučujeme: Máte rádi osvěžující chutě? Připravte si citronové palačinky!
Datlová pomazánka
Datlová pomazánka je sladká, přirozeně krémová a plná energie. Je ideální na chléb, palačinky, lívance nebo jako přísada do pečení.
Ingredience:
- 200 g sušených datlí (doporučujeme bez pecek)
- 100 ml vody (případně více, pokud je pomazánka příliš hustá)
- šťáva z poloviny citronu
- 1/2 čajové lžičky skořice (volitelné)
- špetka soli
Postup: Datle namočte do horké vody na 15-20 minut, aby změkly. Následně je spolu s vodou, citronovou šťávou a špetkou soli vložte do mixéru. Míchejte, dokud nedosáhnete jemné a hladké konzistence. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Můžete do ní přidat i skořici. Hotovou pomazánku uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici, kde vydrží přibližně týden.
Tip: Zkuste i alternativu. Do mixéru vložte datle, fíky, přidejte rostlinné mléko, tahini, javorový sirup podle chuti a mixujte dohladka.
Tip pro vás: Recept na dýňové muffiny z ovesných vloček: Budete je milovat!
DepositphotosKakaovo-lískooriešková pomazánka
Tato domácí verze oblíbené čokoládové pomazánky je plná lískových oříšků a kakaa, díky čemuž má výraznou oříškovou chuť.
Ingredience:
- 200 g lískových oříšků
- 3-4 lžíce kakaového prášku
- 2-3 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- trochu rostlinného oleje (např. kokosového nebo slunečnicového)
Postup: Lískové oříšky opečte na pánvi nebo v troubě (při 180 °C asi 10 minut), aby se snadněji zbavily slupky a získaly intenzivnější chuť. Po opečení je vložte do utěrky a třením odstraňte slupku. Oříšky vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne jemné oříškové máslo. Přidejte kakao, med, vanilkový extrakt, sůl a trochu oleje, aby se pomazánka lépe míchala. Mixujte, až dokud nedosáhnete krémové konzistence. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.
Kokosová pomazánka s bílou čokoládou
Tato sladká pochoutka kombinuje krémovou chuť kokosu s jemnou sladkostí bílé čokolády. Je ideální pro milovníky tropických chutí.
Ingredience:
- 150 g strouhaného kokosu
- 100 g bílé čokolády
- 2-3 lžíce kokosového oleje
- 1-2 lžíce kondenzovaného mléka (volitelné, pro sladší chuť)
Postup: Strouhaný kokos rozmixujte v mixéru, dokud nezačne uvolňovat olej a nevznikne jemná pasta. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s kokosovým olejem. Roztopenou čokoládu přidejte k rozmixovanému kokosu a dobře promíchejte. Pokud chcete, můžete přidat trochu kondenzovaného mléka ke zvýraznění sladkosti. Pomazánku přelijte do sklenice a nechte ztuhnout v lednici. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne.
Medová pomazánka
Medová pomazánka je jednoduchá, sladká a vhodná nejen k snídani. Její výhodou je, že můžete kombinovat med s různými přísadami, čímž dosáhnete unikátní chutě.
Ingredience:
- 100 g másla (pokojové teploty)
- 2-3 lžíce kvalitního medu
- 1/2 čajové lžičky skořice (volitelné)
- špetka soli (pro zvýraznění chuti)
Postup: Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, aby se snadno šlehalo. V míse ho smíchejte s medem a vyšlehejte mixérem, dokud nevznikne jemná a nadýchaná hmota. Pokud chcete pomazánku ozvláštnit, přidejte skořici, vlašské oříšky nebo trochu vanilkového extraktu. Pro vyvážení chuti můžete přidat špetku soli. Hotovou pomazánku uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. Je výborná na pečivo, lívance nebo i jako náplň do sladkých koláčů.
Doporučujeme: Tohle musíte vyzkoušet – veganská karamelová jablka v listovém těstě
DepositphotosArašídová pomazánka
Domácí arašídová pomazánka je výživná a plná bílkovin. Můžete si ji dochutit podle vlastních představ.
Ingredience:
- 250 g nesolených pražených arašídů
- 1-2 lžíce rostlinného oleje (např. arašídového, slunečnicového nebo kokosového)
- 1-2 lžičky medu (volitelné, podle chuti)
- špetka soli
Postup: Arašidy vložte do mixéru a mixujte, dokud se nezačnou uvolňovat oleje a nevytvoří se krémová hmota. Na začátku bude směs suchá, ale postupně se změní na jemné máslo. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte po lžičkách rostlinný olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Dochutit ji můžete medem a solí podle chuti. Pokud máte rádi jemně křupavou verzi, odložte si trochu arašídů bokem, nasekejte je nahrubo a vmíchejte do hotové pomazánky. Arašídovou pomazánku skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě nebo v lednici, kde vydrží několik týdnů. Vynikající je na pečivo, do dezertů, brownies nebo na palačinky.
Banánovo-arašídová pomazánka
Tato pomazánka bude chutnat zejména dětem, protože je opravdu sladká a má zajímavou konzistenci.
Ingredience:
- 2 zralé banány
- 3 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- špetka skořice
Postup: Banány rozmixujte do hladké konzistence a přidejte arašídové máslo, med a skořici. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Pomazánka je nejlepší čerstvá, proto ji doporučujeme spotřebovat do jednoho dne.
Tip: Užijte si chuť banánů a arašídového másla i jinak. Natřete si tortillu arašídovým máslem, přidejte banán a zarolujte. Ideální pochoutka, když máte chuť na něco sladkého.
Oživte si snídani nebo připravte zdravé dobroty pro celou rodinu. Domácí pomazánky jsou přirozeně sladké, výživné a přizpůsobitelné. S těmito recepty se můžete pustit do vlastního experimentování a vytvořit si pomazánku přesně podle své chuti.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos, Canva