Motivace dětí je velmi důležitá. Jak ji udržet při učení?


Školní rok se již naplno rozjel a děti od nejmenších až po nejstarší tráví převážnou část svého času ve škole, učením a přípravou na vyučování. Snem každého rodiče je nepochybně mít ze svého dítěte šikovného žáka s co nejlepším prospěchem.

Známky ale nejsou vždy rozhodující! Správnými návyky i v procesu učení se totiž budujeme u svých dětí pevné základy k tomu, aby k svým povinnostem přistupovali především zodpovědně s orientací na úspěšný konečný výsledek.

K tomu dopomáhá především správná motivace u dětí k učení. Co však dělat, pokud se vaše dítě nechce rozvíjet a odmítá se učit, aby nakonec dosáhlo úspěchu? Řekneme vám, jak děti správně motivovat zejména tehdy, když se stávají lhostejné ke všemu, co se kolem nich děje.

Podívej také: Infralampa a jej skvělé léčebné účinky, které musíš znát!

Proč děti potřebují motivaci?

Pravdou je, že drtivá většina dobrých a úspěšných žáků se jen tak nenarodila, ale stali se jimi. Někteří jedinci mají větší predispozici k tomu, aby se učili snadno a jednoduše, avšak každý může dosáhnout úspěchu, a to především tehdy, když má dobrou motivaci.

Existuje několik strategií a způsobů, které pomáhají budovat především vnitřní motivaci. Jelikož ta je ze všeho nejdůležitější, připravili jsme si pro vás několik tipů, jak správně motivovat děti k tomu, aby své snažení dotáhli do úspěšného konce.

Jelikož je ale každé dítě individuální a v každé rodině to funguje jinak, nech se páči, vyberte si ty způsoby, které budou nejvhodnější právě pro vás.

Doporučujeme: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (5. díl)

motivace děti
Depositphotos

Čtěte se svými dětmi hodně!

Je nesporné, že ti, kdo rádi čtou, se také rádi učí. A to v každém věku. Děti si v kontaktu s knihami již od svého raného dětství rozvíjejí lásku k psanému textu, čtení, čímž pěstují svůj pozitivní vztah k dalšímu vzdělávání.

Čtení kdykoliv a kdekoliv:

  • rozvíjí slovní zásobu, 
  • učí mozek zpracovávat a vyhodnocovat jednotlivé informace, vzájemné souvislosti a koncepty, 
  • podporuje komunikaci.

Tyto dovednosti napomáhají dětem nejen v běžném životě, ale i ve škole na vyučování, především na hodinách češtiny a literatury. Navíc, děti, které hodně čtou, se učí snadněji a rychleji i ve všech ostatních předmětech.

Soustřeďte se na zájmy a silné stránky dítěte

Když se děti učí to, co je baví, pak je to pro ně zábava a všechny vědomosti a informace nasávají s radostí. Podporujte proto vaše dítě v prozkoumávání toho, co ho skutečně fascinuje. Pozornost dítěte můžete snadno zvýšit i prostřednictvím edukativních her nebo jiných volnočasových aktivit i na témata, která souvisí se školním učivem.

Velmi účinnou formou posílení motivace u dětí je také to, když zaměříte jejich pozornost na jejich silné stránky. Když se totiž soustředíte pouze na to, co vaše dítě až tak nebaví a nezajímá, v tom případě u něj podpoříte pouze odmítání, strach a nechuť učit se cokoliv nového.

Komunikujte s dítětem upřímně a otevřeně

Jako rodiče byste svým dětem (nejen) při učení měli vytvořit atmosféru, při které se budou cítit uvolněně, pohodlně a nebudou se bát vyjádřit svůj názor, ať je jakýkoliv. Když dítě projevuje své jak pozitivní, tak i negativní emoce, postupně nabude ten správný pocit. A dokonce bude cítit i to, že na jeho názoru vám opravdu záleží.

V takovém prostředí bude vládnout otevřená atmosféra a vašim dětem se bude dobře učit. Budou totiž vědět, že jsou akceptované za jakýchkoliv okolností.

Nepřehlédněte: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (4. díl)

motivace děti
Depositphotos

Dítě musí převzít kontrolu nad svým vzděláváním!

Když se dítě cítí při učení vámi ovládané, časem se od učení stáhne a stane se v této činnosti submisivní. Proto je důležité, aby každé dítě při učení převzalo kontrolu nad sebou samým a postupně samostatně pracovalo s vlastními zkušenostmi.

Dopřejte jim vlastní prostor, a to například i v rozhodování a volbě při mimoškolních aktivitách.

Zaměřte se na výkon a buďte z učení nadšení!

I při obyčejné otázce - jak bylo ve škole - se zaměřte nejen na výsledky, ale hlavně na výkon. Zeptejte se svého dítěte, co se ve škole naučilo a až potom se zajímejte o všechny dosažené výsledky.

S tím bude souviset i to, že vaše dítě bude při učení nadšené - což by mělo být cílem té správné motivace. Učení je přece cesta nových vzrušujících objevů!

Mějte kolem sebe pořádek

Každý se pravděpodobně cítí lépe, když má při jakékoliv důležité činnosti kolem sebe pořádek. Ukažte svým dětem a naučte je také to, aby všechny věci kolem byly i při učení organizované a uklizené.

V opačném případě to může vést k tomu, že vy i děti budete pociťovat frustraci a starosti více, než byste se soustředili na učení.

Doporučujeme také: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (3. díl)

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE