Co je katechin a jaké jsou jeho účinky? Objevte jeho sílu!

katechin účinky

O významu antioxidantů slyšíme ze všech stran. Naše tělo je však bezpodmínečně potřebuje, takže bychom o nich rozhodně měli něco vědět. Jsou především hlavním pomocníkem v boji proti škodlivým volným radikálům. Antioxidanty chrání buňky těla před poškozením i předčasným stárnutím.

Mezi látky s antioxidačním účinkem patří například vitamín C, selen, karotenoidy a flavonoidy. Mezi mnohé další patří také takzvaný katechin. Už jste o něm slyšeli? Víte, jaké má katechin účinky, nebo kde ho hledat? Jak fungují katechiny? Vše důležité vám prozradíme v následujícím článku.

Co je katechin?

Katechin je rostlinný sekundární metabolit, tedy produkt látkové přeměny rostlin. Jedná se v podstatě o skupinu látek, které řadíme mezi flavonoidy. Z chemického hlediska jde konkrétně o deriváty flavan-3-olu.

Mezi nejvýznamnější katechiny patří:

  • katechin,
  • epikatechin,
  • galokatechin,
  • epigalokatechin.

Za farmakologicky nejúčinnější katechin je považován EGCG (epigalokatechin galát), který se ve velkém množství nachází v zeleném čaji. Obecně se katechiny přirozeně vyskytují v rostlinách a potravinách rostlinného původu. Jsou velmi silnými antioxidanty.

Doporučujeme: Používání koloidního stříbra vnitřně: Je to bezpečné? Jaká jsou rizika?

Katechiny v zeleném čaji
Depositphotos

Katechiny jako antioxidanty – jaké jsou jejich účinky na zdraví?

Jaký je vliv katechinů na lidský organismus? Jak jsme již zmínili, katechiny patří mezi antioxidanty. Mnohé z těchto látek mají velmi silné antioxidační účinky. Antioxidanty poskytují ochranu před volnými radikály a oxidačním stresem. Katechiny neutralizují volné radikály, které mohou přispívat k rozvoji mnoha civilizačních onemocnění, včetně kardiovaskulárních či nádorových chorob.

Látky s antioxidačními účinky naopak pomáhají udržovat srdce a cévy zdravé, fungují jako ochrana před rakovinou a zpomalují stárnutí organismu. Příznivý vliv mají také na pokožku. Zpomalují stárnutí kožních buněk a podporují ochranu a regeneraci pokožky.

Účinky katechinů – protizánětlivé účinky, vliv na cholesterol

Kromě toho mají látky ze skupiny katechinů antibakteriální a antibiotické vlastnosti. Katechiny jsou také protizánětlivé a příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Katechiny se doporučují přidat do jídelníčku v případě problémů s vysokými hladinami škodlivého LDL cholesterolu, protože brání jeho ukládání na stěnách cév, čímž přispívají k prevenci aterosklerózy. Například epikatechin má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, chrání cévy a snižuje vysoký krevní tlak.

Katechiny a hubnutí

Katechiny také ovlivňují štěpení tuků, což může příznivě přispět k hubnutí nebo boji s nadváhou. Tyto silné antioxidanty, které se nacházejí především v zeleném čaji, urychlují metabolismus, čímž napomáhají efektivnějšímu spalování tuků. Kromě toho katechiny podporují termogenezi – proces, při kterém tělo generuje teplo a spaluje více kalorií, i když je v klidu. Výsledkem pravidelné konzumace katechinů může být zvýšení schopnosti těla zpracovávat tuky a zabránit jejich ukládání, což je klíčové pro snižování tělesné hmotnosti.

Katechiny a snížení stresu

Katechiny, nacházející se hlavně v zeleném čaji, mohou pomoci snižovat hladiny stresového hormonu kortizolu, čímž přispívají k lepšímu zvládání stresu. Jejich silné antioxidační vlastnosti chrání buňky před poškozením způsobeným stresem a snižují zánět v těle. Pravidelná konzumace katechinů může také přispět k celkovému zlepšení psychické pohody a snížení pocitu úzkosti.

Katechiny a zdraví pokožky

Co se týče pokožky, katechiny podporují její zdraví tím, že chrání kožní buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a ultrafialovým (UV) zářením. Pomáhají také snižovat zánět a podporovat obnovu buněk, což může přispět ke zlepšení vzhledu pokožky, snížení projevů stárnutí a zlepšení její elasticity. Výsledkem je jasnější, zdravější pleť, která je odolnější vůči vnějším stresovým faktorům.

Doporučujeme: Může mít magnesium vedlejší účinky? Toto jsou příznaky nadbytku hořčíku

Matcha latte
Depositphotos

Způsoby konzumace katechinů

Katechiny není těžké v přírodě najít. Velmi často se vyskytují v různých semenech i slupkách ovoce, především v plodech, které ještě nejsou dostatečně zralé. Běžně se ukrývají v ovoci a zelenině.

Zdrojem katechinů je například i kakao, respektive kakaové boby, ve kterých najdeme mnoho dalších flavonoidů a látek s antioxidačním účinkem. Katechiny dále najdeme v červeném víně a tmavých odrůdách hroznů, což jsou také známé zdroje resveratrolu, dalšího silného antioxidantu. Dalšími zdroji jsou například bobule acai.

Katechiny v zeleném čaji

Mezi nejvýznamnější zdroje katechinů však bezesporu patří čajové lístky, tedy čajovník čínský (latinsky Camellia sinensis). Ve vysokých dávkách se nacházejí hlavně v listech zeleného čaje, v menším množství i v černém čaji.

Právě katechiny v zeleném čaji přispívají k jeho charakteristické trpké a hořké chuti. Díky nim má tento nápoj také mnoho svých jedinečných účinků.

Blahodárné účinky a přínosy zeleného čaje:

  • Díky mnoha složkám působí zelený čaj jako antioxidant.
  • Zelený čaj je známý svými detoxikačními účinky.
  • Má příznivý vliv na hladinu cholesterolu a cévy, brání jejich ucpávání.
  • Díky kofeinu a dalším složkám podporuje bdělost a koncentraci, zlepšuje funkci mozku.
  • Při pravidelném pití přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob.
  • Zelený čaj přirozeně podporuje zdraví ústní dutiny.
  • Působí protizánětlivě a podporuje dlouhověkost.
  • Je skvělou volbou při hubnutí.

TIP: Zkuste i kvalitní zelený čaj matcha, který má také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Tento japonský zelený čaj má na naše tělo ještě výraznější účinky než běžný zelený čaj. Důvodem je to, že při čaji matcha nevyluhujeme pouze lístky, ale přímo je konzumujeme. Tento čaj se totiž nelouhuje – prášek z rozdrcených lístků se přímo míchá s vodou. Už jste ho někdy ochutnali?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE