Recepty na zdravé domácí dětské výživy – tyto si vaše ratolesti zamilují

dětské výživy

Máte doma malé batole nebo jste teprve v očekávání? Právě teď je ideální čas na to, abyste si udělali zásoby dětské výživy na zimu. Je samozřejmě mnohem jednodušší ji koupit v obchodě, ale přeslazené dětské příkrmy nejsou příliš zdravé. Ty zdravější jsou zase úplně předražené. Jak postupovat při výběru dětské výživy v obchodě, pokud se pro ni rozhodnete?

Na obalu dětské výživy by mělo být jasně uvedeno, pro jakou věkovou skupinu je určena. Zkontrolujte seznam složek. Vyhněte se produktům, které obsahují přidaný cukr, sůl, konzervanty nebo umělé přísady. Ideální je vybrat výživu s jednoduchým a přirozeným složením. Ujistěte se, že výživa obsahuje všechny důležité živiny, jako jsou vitamíny, minerály, bílkoviny a vláknina. Například železo, vápník a vitamín D jsou klíčové pro růst a vývoj dítěte.

Ale proč nezkusit domácí dětskou výživu? Během sezóny jablek, hrušek nebo i dýní můžete připravit zdravé dětské výživy, a vaše ratolesti tak budou mít o výživné jídlo postaráno. Jak připravit dětskou výživu? Jaké ingredience na dětskou výživu potřebujeme? Vyzkoušejte naše recepty na různé kombinace dětské výživy. Variací je opravdu nepřeberně, ovoce můžete kombinovat podle sebe. Cukr je také vhodné vynechat, zejména pokud jde o první příkrmy pro vaše děťátko. Která nejlepší dětská výživa zachutná právě vašemu drobečkovi?

TOP recepty na domácí dětskou výživu:

1. Jablečno-hrušková výživa

  • 2 kg jablek 
  • 1 kg hrušek 
  • 7 dl vody 
  • 1 vanilkový cukr (nemusí být)
  • 2 Zlaté klasy

Postup: Jablka a hrušky očistíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Přidáme dvě deci vody, vanilkový cukr a vaříme do změknutí. Měkké ovoce rozmixujeme na hladké pyré. Ve zbylém půl litru vody rozmícháme Zlaté klasy, přilijeme k jablečné směsi a chvíli povaříme. Horkou výživu dáme do sklenic a sterilizujeme. Tato domácí dětská výživa z jablek a hrušek bude dětem rozhodně chutnat!

Doporučujeme: Zavařené rajčata s nálevem i bez, s bazalkou, česnekem a cibulí

výživa
Depositphotos

2. Mrkvovo-jablečná výživa – dětská výživa bez cukru

  • 2,5 kg jablek
  • 1 kg mrkve
  • trochu vody

Postup: Jablka očistíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Mrkev oloupeme, také nakrájíme na menší kousky a dáme vařit spolu s jablky. Podlijeme je přibližně dvěma deci vody a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme na hladkou kaši. Pokud je směs řídká, chvíli ji povaříme, aby se odpařila přebytečná voda. Pokud už má pro vás ideální konzistenci, naplníme jí sklenice a sterilizujeme.

3. Jablečná dětská výživa se sladkými bramborami

  • 2 středně velká jablka (nejlépe sladké odrůdy)
  • 1 středně velký sladký brambor
  • 1/2 šálku vody (nebo podle potřeby)

Postup: Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na malé kousky. Oloupejte sladký brambor a nakrájejte ho na malé kostky. Ve středně velkém hrnci přidejte nakrájená jablka a sladké brambory. Přidejte přibližně 1/2 šálku vody (množství vody můžete upravit podle potřeby). Přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a nechte ji jemně vařit, dokud nebudou jablka a sladké brambory měkké, což trvá přibližně 15–20 minut.

Po uvaření nechte směs mírně vychladnout. Pomocí ponorného mixéru nebo stolního mixéru směs rozmixujte do hladké konzistence. Pokud je výživa příliš hustá, můžete přidat trochu více vody nebo mateřského mléka/formule, abyste dosáhli požadované konzistence. Můžete skladovat v lednici, zamrazit nebo sterilizovat.

Doporučujeme: Váha a výška dítěte - jaké jsou (ideální) tabulkové míry?

recepty na domácí dětskou výživu
Depositphotos

4. Dýňová Hokkaido výživa s meruňkami

  • 1 dýně hokkaido
  • 1 kg meruněk
  • voda
  • 1 Zlatý klas

Postup: Dýni očistíme, nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou a vaříme. Meruňky oloupeme, odstraníme pecky a když je dýně téměř měkká, přidáme k ní nakrájené meruňky a zcela rozvaříme. Poté směs rozmixujeme na hladký krém.

V troše vody rozmícháme Zlatý klas, přilijeme ho k výživě a povaříme. Ten dodá výživě hustotu, pokud však preferujeme řidší konzistenci, není nutné ho přidávat. Horkou výživou naplníme sklenice a sterilizujeme.

5. Jablečno-banánová výživa

  • 1,5 kg jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 až 3 banány
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 350 až 400 g kokosového cukru
  • 1 Zlatý klas
  • 1,5 dl studené vody

Postup: Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Ve větším hrnci je zalijeme vodou tak, aby byla zcela ponořená. Za občasného míchání vaříme, dokud se jablka nerozvaří. Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme nakrájené banány a vanilkovou esenci.

Opět dáme vařit a přidáme cukr. V 1,5 dl vody rozmícháme Zlatý klas a přidáme do dětské výživy. Necháme přejít varem a chvíli povaříme do mírného zhoustnutí. Poté naplníme do čistých sklenic a dobře uzavřeme. Pro delší skladování můžeme sterilizovat 7 až 8 minut. Poté sklenice necháme dnem vzhůru vychladnout pod dekou. Tato výživa z jablek a banánů vaše děti jistě nadchne.

6. Zeleninová dětská výživa z mrkve a kedlubny

  • 1 středně velká kedlubna
  • 2 středně velké mrkve
  • 1/2 šálku vody (nebo podle potřeby)

Postup: Oloupejte a nakrájejte 1 středně velkou kedlubnu a 2 středně velké mrkve na malé kousky. Vložte je do parního hrnce nebo hrnce s malým množstvím vody, přikryjte a vařte na mírném ohni asi 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté nechte mírně vychladnout a rozmixujte dohladka pomocí mixéru nebo ponorného mixéru.

Pokud je zeleninová dětská výživa příliš hustá, přidejte trochu vody, ve které se zelenina vařila, abyste dosáhli požadované konzistence. Výživu podávejte teplou nebo nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Zbytky skladujte v lednici po dobu 2–3 dnů nebo je zamrazte pro pozdější použití. Tuto úžasnou dětskou výživu určitě vyzkoušejte, obsahuje samé zdravé suroviny!

TIP: Jak skladovat dětskou výživu?

Skladování domácí dětské výživy je důležité pro udržení její čerstvosti a bezpečnosti. Pokud plánujete připravit větší množství výživy a skladovat ji déle, určitě zvolte sterilizaci. Sklenice skladujte na chladném, tmavém místě, jako je spíž nebo sklep. Skladovací teplota by měla být ideálně kolem 10–15 °C. Sklenice označte datem přípravy. Domácí dětskou výživu je ideální spotřebovat do 6–12 měsíců, přičemž nejlepší kvalitu si uchová během prvních 6 měsíců.

Po otevření sklenice výživu skladujte v lednici a spotřebujte ji do 2–3 dnů. Před podáním výživy dítěti vždy zkontrolujte, zda nemá neobvyklý zápach, barvu nebo chuť. Pokud máte jakékoli pochybnosti o její kvalitě, raději ji nepodávejte.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE