Rajčatová šťáva jako lék na mnohé neduhy? O tom musíš vědět!

Rajčatová šťáva

Když se mluví o džusech či šťávách, každému přijdou na mysl spíše ty ovocné. Zeleninové nápoje totiž nejsou až tak běžné a ne každému chutnají. Rajčatová šťáva je však plná vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Kromě jiného také pozitivně působí na trávení či kvalitu pokožky.

Rajčata obecně zlepšují zdraví srdce, pomáhají snižovat LDL cholesterol a také podporují dobrou funkci trávicího systému. Mají diuretické vlastnosti, což znamená, že odvádějí z těla nadbytečnou vodu. Kromě toho mají příznivý vliv i na pokožku. Tak proč si je nedopřát i ve formě šťávy?

V článku vám představíme všechny úžasné přínosy konzumace rajčatového džusu i jeho méně tradiční využití. Stojí za to vyzkoušet?

Tip pro vás: Jaké léčivé účinky má mrkvová šťáva? Budeš překvapená!

Co obsahuje čistá rajčatová šťáva? 

Rajčata patří v našich končinách mezi zcela běžné druhy zeleniny. Pěstujeme si je na zahradách a mnozí si bez nich nedovedeme představit svůj jídelníček. Bez pochyby jsou plné vitamínů a živin. I ve zpracované formě však tělu mohou mnoho nabídnout.

Například taková 100% rajčatová šťáva velmi pozitivně působí na zdraví člověka.

  • V první řadě je zdrojem sacharidů, bílkovin i tuků. Obsahuje celou řadu minerálních látek i stopových prvků. 
  • Rajčatová šťáva vám doplní vápník, draslík, zinek, hořčík, železo, fosfor, chrom i mangan. 
  • Rovněž nemůžeme zapomenout na vitamíny. Nápoj v sobě ukrývá vitamíny A, C, E i K. 
  • Také je zdrojem kyseliny listové či pantotenové, dalších vitamínů skupiny B, cholinu, luteinu a antioxidantů. 

Rajčatová šťáva je skvělá na osvěžení, ale klidně vám nahradí svačinu či desetinu. Díky obsahu všech živin ji můžeme v podstatě považovat za plnohodnotné jídlo.

Podívejte se také: Majoránka: Co všechno dokáže? Připrav si čaj nebo olej a sleduj!

rajčatová šťáva Depositphotos

TOP nápoj pro tělo – zdravá rajčatová šťáva

Rajčatový džus vděčí svému složení, tedy rajčatům, za mnohé vynikající účinky. Působí antisepticky i detoxikačně a podporuje obranyschopnost. Jeho pravidelnou konzumací pomůžete tělu bojovat proti volným radikálům a chránit buňky.

Přírodní rajčatová šťáva rovněž snižuje v organismu záněty, které jsou spojeny s celou řadou chronických onemocnění. Také má vliv na trávení. Zajišťuje pravidelnou stolici a čistí celý trávicí trakt. Nápoj z rajčat má mírné močopudné účinky, což napomáhá odstraňování toxinů, přebytečné vody a soli z těla.

Stimuluje pročištění vylučovacích orgánů a snižuje výskyt infekcí močových cest. Lykopen nacházející se v rajčatech podporuje zdraví prostaty. Denní dávka rajčatového džusu tedy může představovat účinnou prevenci rakoviny prostaty. Vyzkoušet byste to s ním měli, pokud vás trápí vysoký cholesterol. Tento nápoj má také blahodárný vliv na kvalitu pokožky, vlasů i nehtů.

Doporučujeme: Jak správně zpracovat a jíst granátové jablko?

Pozitivní účinky rajčatové šťávy při různém použití

Je pravdou, že rajčatová šťáva nemusí být pochoutkou pro každého. Její skvělé účinky však můžete využít i jinými cestami.

  • Výborný tip máme například pro blondýnky. Pokud máte světlé vlasy a trápí vás jejich zelenkavý nádech po koupání v bazénu s chlorovanou vodou, naneste si na ně nerozředěnou rajčatovou šťávu. Zabalte je do fólie, počkejte 15 minut a důkladně opláchněte a umyjte šamponem. 
  • Rovněž si šťávou z rajčat můžete ošetřit mastnou pleť. Namáčejte do ní kosmetický tampón a přetřete si jím tvář. Po umytí by měla být pleť zbavená nadměrného mazu. 
  • Rajčatový džus si poradí i s bolestí v krku. Připravte si kloktadlo z půl šálku zmíněného džusu, půl šálku horké vody a deseti kapek chilli omáčky. Tento trik je velmi účinný hlavně na bolestivé hrdlo v letním období. 
  • Rajčatová šťáva je nejen uzdravující a zkrášlující, ale i čistící. S její pomocí se můžete zbavit pachů v domácnosti. Zapáchající lednici nejprve vyumývejte houbou namočenou v rajčatové šťávě, poté teplou vodou s mýdlem, nakonec ji vytrite do sucha.

Doporučujeme: Ovesné vločky a hubnutí: Pomohou, nebo kvůli nim přiberete?

Domácí rajčatová šťáva Depositphotos

Domácí rajčatová šťáva je nejlepší!

Není pochyb o tom, že rajčatová šťáva je pro nás a naše zdraví velmi prospěšná, ale má to jeden háček. Kupované šťávy obsahují často mnoho cukru a dalších zbytečných látek. Nejzdravější rajčatový džus je jednoznačně ten, který si připravíte doma.

Tak budete jistí i kvalitou samotných rajčat. Nejlepší jsou z vlastní zahrádky či od seriózních zdrojů a, samozřejmě, neošetřované umělými hnojivy a pesticidy.

Recept na rajčatovou šťávu

Příprava rajčatové šťávy vůbec není náročná. Stačí vám na ni rajčata a trochu cukru, soli a kyseliny citrónové na dochucení. Půl kila rajčat pořádně umyjte, nakrájejte na menší kostky a vhoďte do hrnce.

Přidejte malou lžičku cukru a mořské soli a malé množství kyseliny citrónové. Rajčata duste, dokud se úplně nerozvaří. Směs pořádně míchejte, aby se nepřipálila. Po vaření rozmixujte rajčata v mixéru na hladkou konzistenci a můžete podávat, případně sterilizovat ve zavařovacích sklenicích a uchovat.

TIP: Takto připravenou rajčatovou šťávu můžete v kuchyni využít všestranně. Klidně z ní připravte rajčatovou polévku, boloňské těstoviny a určitě ji nezapomeňte přidat i do pokrmu, jakým jsou mnohými oblíbené lasagne.

Vyzkoušejte také osvěžující rajčatové smoothies

Ingredience:

  • 4 rajčata
  • 1 mrkev 
  • 1 jablko 
  • 1 KL medu 

Postup: Rajčata umyjeme a umytá rajčata nakrájíme na menší kousky, dáme do mixéru. Začneme mixovat a rozmixujeme na kaši. Postupně přidáváme očištěnou nakrájenou mrkev a kousky jablka. Na závěr přidáme med a ještě pomixujeme. Podle potřeby pro získání žádané konzistence můžeme přidat vodu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE