Ačkoli je cibulová polévka nebo cibulačka tradičně spojována s Francií, kde patří mezi nejoblíbenější pokrmy, její různé obměny a variace se pevně udomácnily i v kuchyních mnoha jiných zemí. V České republice má své místo jako oblíbená polévka, kterou si lidé připravují na mnoho způsobů. Základem každé cibulačky je samozřejmě cibule, která se pečlivě opeče do zlatova, čímž získá nezaměnitelnou sladkou chuť a jedinečnou vůni.
Cibulová polévka se dá připravit na nespočetně mnoho způsobů, přičemž výsledná chuť závisí na přidaných ingrediencích a preferencích kuchaře. Někteří ji zapékají se sýrem a bagetou, jiní ji obohacují o bílé víno, smetanu, či dokonce kokosové mléko a orientální koření. V tradiční české verzi se často podává s křupavým opečeným chlebem nebo krutony, které dotvářejí lahodnou texturu polévky.
Pokud se chcete inspirovat a připravit si doma vlastní cibulovou polévku, nabízíme vám výběr nejlepších receptů, které potěší vaše chuťové pohárky a provoní vaši kuchyni. Od klasických francouzských receptů přes české variace až po moderní kreace – každý milovník této lahůdky si najde ten svůj oblíbený způsob přípravy.
1. Zapékaná cibulová polévka
- 500 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- stroužky česneku
- 1 PL mouky
- 50 g másla
- sůl a černý pepř
- olej
- bagetka
Postup: Nejprve si cibuli očistíme, nakrájíme na kroužky a podusíme na rozpuštěném másle. Přidáme nakrájený česnek a poprášíme moukou. Zalijeme zeleninovým vývarem a vínem. Polévku ochutíme solí a pepřem, přikryjeme a vaříme přibližně 25 minut. Bagetu nakrájíme, opečeme na oleji, poklademe do misek, zalijeme polévkou a dáme zapéct do trouby na přibližně 10 minut.
2. Krémová cibulačka
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml plnotučného mléka
- 100 ml smetany na vaření
- 50 g másla
- 5 cibulí
- olej
- sůl a černý pepř
Postup: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a opékáme, dokud cibule nezměkne. Poté přilijeme vývar spolu s mlékem a vaříme ještě 15 minut. Ochutíme solí a pepřem. Několik koleček cibule vyjmeme na talíř, zbytek polévky rozmixujeme a kolečka cibule opět vrátíme do polévky. Přidáme smetanu a vaříme ještě 5 minut. Podáváme s opečeným nakrájeným chlebem.
3. Cibulová polévka s pivem a sýrem cheddar
- 500 g cibule
- 1 l hovězího vývaru
- 250 ml tmavého piva
- 1 PL hladké mouky
- 50 g másla
- 150 g sýra cheddar
- sůl a černý pepř
- olej
- chléb na krutony
Postup: Cibuli očistíme, nakrájíme na tenké plátky a pomalu restujeme na másle, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Poprášíme moukou, promícháme a zalijeme pivem. Přidáme vývar a dochutíme solí a pepřem. Polévku vaříme asi 20 minut. Chléb nakrájíme na kostičky, opečeme na oleji a podáváme s polévkou posypanou nastrouhaným sýrem cheddar.
Freepik.com4. Tradiční česká cibulačka
- 500 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 PL hladké mouky
- olej
- sůl a černý pepř
- chléb
Postup: Očištěnou a nakrájenou cibuli orestujeme na oleji. Přidáme sůl a černý pepř. K cibuli přidáme hladkou mouku a všechno zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme chvíli povařit. Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem. Na oleji opečeme do zlatova na kostičky nakrájený chléb, který podáváme s polévkou.
5. Cibulová polévka s bílým vínem a houbami
- 400 g cibule
- 200 g lesních hub
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml bílého vína
- 50 g másla
- sůl a černý pepř
- tymián
- bagetka
Postup: Na másle osmažíme nakrájenou cibuli spolu s houbami, až změknou. Zalijeme bílým vínem a necháme chvíli povařit. Přidáme vývar, tymián, sůl a pepř. Vaříme asi 20 minut. Bagetku nakrájíme, opečeme na pánvi a podáváme s polévkou.
Freepik.com6. Cibulová polévka s karamelizovanou cibulí a jablkem
- 500 g cibule
- 1 jablko (kyselé)
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 1 PL cukru
- sůl a černý pepř
- tymián
- opečený chléb
Postup: Cibuli nakrájíme na tenké plátky a na másle ji pomalu restujeme. Přidáme cukr a necháme karamelizovat. Jablko oloupeme, nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli. Zalijeme vývarem, ochutíme tymiánem, solí a pepřem. Vaříme asi 20 minut. Polévku podáváme s opečeným chlebem.
7. Cibulačka s kokosovým mlékem a orientálním kořením
- 400 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 1 ČL kari koření
- 1 ČL zázvoru (čerstvě nastrouhaný)
- sůl a černý pepř
- koriandr na ozdobu
- opečený chléb
Postup: Na pánvi osmažíme nakrájenou cibuli spolu se zázvorem. Přidáme kari koření a krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Přidáme kokosové mléko a dochutíme solí a pepřem. Polévku podáváme posypanou čerstvým koriandrem a s opečeným chlebem.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com