Pláč miminka: Víte o tom, že lze rozpoznat až 11 druhů pláče?

jak rozoznát pláč miminka

V období těhotenství se většina budoucích maminek snaží co nejzodpovědněji připravit nejen na samotný porod, ale také na péči o novorozené miminko. Rady od jejich matek, babiček, kamarádek či známých se však většinou změní v dosud nepoznanou realitu, zejména v případě kojence.

Samotné učení tehdy začíná od základů. Součástí pochopení potřeb miminka je také porozumění jeho pláči. Ten je totiž hlavním a instinktivním prostředkem dítěte. Prostřednictvím pláče miminko navazuje kontakt s rodiči, buduje si k nim důvěru a především komunikuje všechny situace, které zažívá.

Pláč dítěte také souvisí s jeho věkovými charakteristikami. Samotné dekódování a porozumění dětskému pláči tak poukazuje na základní potřeby nejen v kojeneckém věku, protože dítě se i později snaží přitáhnout pozornost rodičů ke svým složitějším pocitům.

Podívej se: Šestinedělí: Proč je období po porodu důležité a na co se připravit?

Dětský pláč a příčiny pláče miminek

Pláč miminka je jeho nejdůležitějším komunikačním prostředkem. Když miminko začne plakat, není potřeba hned podléhat panice, mnohem důležitější je porozumět tomuto projevu svého miminka. Je to běžný a normální projev, a navíc i zdravý, protože posiluje plíce novorozence.

Miminko pláče zejména z těchto fyziologických důvodů:

  • pokud má hlad,
  • pokud ho něco bolí,
  • pokud má mokrou plenku,
  • pokud mu je příliš teplo nebo zima.

Zdravé miminko nepláče nepřetržitě déle než 5 minut. Jak miminko roste, jeho pláč signalizuje i jiné projevy, jako například strach, frustraci, ospalost, potřebu pozornosti nebo přílišnou stimulaci.

Doporučujeme: Období vzdoru u dětí: Co očekávat, jak se připravit a jak ho zvládnout v klidu

Dětský pláč
Depositphotos

Druhy pláče miminka a jejich nejčastější důvody

Pláč miminka je jedním z hlavních způsobů, jak nám novorozenci a kojenci dávají najevo své potřeby a pocity. I když se může na první pohled zdát, že všechny druhy pláče zní stejně, ve skutečnosti mohou signalizovat různé důvody, proč se miminko cítí nepohodlně. Tím, že se rodiče naučí rozlišovat mezi jednotlivými druhy pláče, mohou lépe reagovat na potřeby svého dítěte. Podívejme se tedy na nejčastější druhy pláče a jejich možné důvody.

1. Pláč dítěte z hladu

Tento druh pláče je jedním z nejčastějších u novorozenců, zejména během prvních týdnů života, kdy miminko potřebuje krmení každých několik hodin. Pláč způsobený hladem často začíná jemnými fňukavými zvuky, které se postupně zesilují, pokud dítě není nakrmeno. Miminko si může dávat ručičky do úst nebo otáčet hlavičkou směrem, kde očekává jídlo.

Jak ho poznat:

  • Pláč je rytmický a postupně nabírá na intenzitě.
  • Miminko se může kroutit a hledat prso nebo láhev.

Každý pláč miminka má svůj důvod a je způsobem, jak komunikuje své potřeby. S praxí a pozorným sledováním se rodiče mohou naučit rozpoznat různé druhy pláče a rychle reagovat na potřeby svého dítěte. Klíčem je trpělivost a pochopení, že pláč je přirozený způsob komunikace, který se časem stane méně intenzivním, jakmile se dítě naučí nové způsoby vyjadřování.

2. Pláč dítěte z bolesti – SKUČENÍ

Tento projev vašeho dítěte je typický hlasitým a pronikavým výkřikem a pláčem, který vzniká náhle a neočekávaně. Následuje pauza, nádech a další výbuch křiku, který je ještě hlasitější a naléhavější, bez jakékoliv melodie nebo rytmu. Miminko má široce otevřená ústa a velmi napjaté tělíčko. Tento pláč naznačuje, že vaše dítě něco velmi bolí.

3. Rytmický pláč jako komunikační prostředek

Pro tento druh pláče je typický hrdelní hlas, zakňučení a nakonec rytmický kolísající pláč. Důvodem takového pláče u miminek bývá nejčastěji hlad. Pokud se ale objeví krátce po nakrmení, může to znamenat bolest bříška.

4. Pláč dítěte z únavy – MRČENÍ

V tomto případě jde o pláč, po kterém následuje křik bez konkrétního rytmu. Miminko si přitom často tře oči, čímž dává najevo, že je unavené a chce spát. Pokud se tento druh pláče objeví během hry, vaše miminko je pravděpodobně nadměrně stimulováno a potřebuje pomazlení ve vašem náručí.

5. Pláč novorozence – NÁŘEK

Jedná se o takzvaný nosový a unavený pláč s naléhavostí. Miminko se snaží dát najevo, že se necítí dobře.

6. Excesivní pláč – VŘESKOT

Pokud je pláč vřískotem, jedná se o náhlý a pronikavý křik s ostrým nádechem, po kterém ihned pokračuje vřískot. Je to signál, že se dítě něčeho polekalo a potřebuje okamžitě utišit.

7. Typ pláče – KVÍLENÍ

Takový pláč u miminka obvykle začíná pozvolna, přičemž je však dost hlasitý a vůbec neutichá. Bývá doprovázen motorickou aktivitou, prostřednictvím které se snaží najít uklidnění. Takto dává miminko najevo, že potřebuje přebalit.

8. Silový pláč – NÁŘEK

Je to pláč, který je typický před nočním spánkem a signalizuje, že miminko je vyčerpané. Často bývá doprovázen příznaky nadměrné stimulace a trvá i více než desítky minut.

9. Pláč z NEPOHODLÍ

Pláč signalizující nepohodlí má hlasitý, jasný a vytrvalý tón, který postupně zesiluje a zeslabuje. Vaše miminko takto dává najevo, že mu je zima nebo naopak příliš teplo.

10. Pláč – VÝBUCH

Tento druh pláče je zlostný a prudký výbuch křiku. Miminko jím vyjadřuje svou zlost a frustraci, když se mu něco nedaří.

11. Pláč – RYTMICKÉ ŠTĚKÁNÍ

V tomto případě jde o hlubší a neodbytný pláč, který má svůj pravidelný rytmus. Signalizuje, že miminko vyžaduje a potřebuje vaši pozornost.

Tip pro vás: Kolik má vypít novorozenec? Tady je odpověď!

novorozenec
Depositphotos

Reakce na pláč miminka - jak utišit plačící dítě?

Pokud zaregistrujete jakýkoliv druh pláče u svého miminka, snažte se reagovat okamžitě. Neignorujte své dítě, protože právě pláčem vyžaduje vaši péči a interakci.

Pláč miminka by tedy měl být vždy nejen sledován, ale také zodpovězen. Vaše dítě totiž musí vědět, že jste mu nablízku a věnujete mu svou pozornost. Tím si budujete vzájemnou důvěru, komunikujete s ním reakcí na jeho projevy a dáváte mu najevo, že ho chráníte, jak nejlépe umíte.

Tato schopnost reagovat správně a včas je klíčem k bezpečnému připoutání dítěte, což nepochybně ovlivňuje i jeho následné budování sociálních vztahů v celém jeho dalším životě.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE