Paretovo pravidlo nebo pravidlo 80/20: Platí i dnes?

Paretovo pravidlo

Každý den můžeme kolem sebe pozorovat nerovnováhu. Někdy nám to připadá nespravedlivé, jindy si to ani neuvědomujeme. Proč to tak ale je? Tímto problémem se již v 19. století zabýval Vilfredo Pareto a výsledek svého výzkumu označil jako Paretovo pravidlo, známé také jako pravidlo 80/20. Slyšeli jste už o tomto pojmu? Co je Paretovo pravidlo 80/20? Jak vám toto pravidlo může pomoci? Jak ho využít ke zjednodušení pracovních činností? Přečtěte si více v článku!

Paretův princip – co je Paretovo pravidlo?

Paretův princip, známý také jako princip 80/20, je teorie, kterou poprvé představil italský ekonom Vilfredo Pareto. Tento princip uvádí, že v mnoha případech pochází 80 % výsledků z 20 % příčin. Je to univerzální princip, který lze aplikovat na různé oblasti života a práce. Například:

  • Obchod: 80 % zisků může pocházet od 20 % zákazníků.
  • Produktivita: 80 % práce lze dosáhnout za 20 % času.
  • Marketing: 80 % prodejů může pocházet z 20 % produktů.

Tento princip neznamená, že čísla jsou vždy přesná, ale ukazuje, že často menší úsilí nebo podíl něčeho (20 %) může vést k většímu výsledku (80 %). Je to nástroj pro identifikaci toho, na co se zaměřit, aby se s minimálním úsilím dosáhlo maximálních výsledků.

Doporučujeme: Kouzelný účinek šumu: Pouštíte si ho také?

Paretovo pravidlo
Depositphotos

Jak vzniklo Paretovo pravidlo 80/20?

Vilfredo Pareto se narodil v roce 1848 v Paříži. Jeho kroky postupně vedly na univerzitu v Lausanne, kde se věnoval matematickým vědám, ale nejznámější je díky pravidlu, které nese jeho jméno. I když žil v době marxismu, který propagoval ideu rovnosti, Pareto se zaměřil na nerovnováhy.

Vilfredo Pareto začal zkoumat majetkové a finanční rozdíly mezi obyvateli Itálie a zjistil, že pouhých 20 % obyvatel vlastní až 80 % italské půdy. Toto pravidlo bohužel platí i dnes, a proto většina světového bohatství zůstává v rukou menšiny. Nezáleží na tom, jak se na toto pravidlo díváte. Ať už použijete obměnu ve tvaru 90/10, nebo zkoumáte různé oblasti, toto pravidlo je vysoce univerzální a lze jej aplikovat téměř ve všech oblastech.

Příklady Paretova pravidla z praxe

A jak se Paretovu pravidlu daří dnes? Bohužel, nerovnoměrné rozdělení majetku se ještě prohloubilo. To platí i pro jazyky – 90 % světové populace mluví pouhými 1,5 % všech jazyků na světě. Paretovo pravidlo ovlivňuje také firmy, které díky němu dosáhly úspěchu a staly se celosvětově známými.

Například společnost Apple zjistila, že 80 % jejich zákazníků používá pouze 20 % vlastností jejich produktů. Reagovali tak, že se zaměřili na nejpoužívanějších 20 % funkcí a vylepšili je na špičkovou úroveň. Tímto krokem vytvořili produkt, který ve své kategorii MP3 přehrávačů neměl konkurenci, a dosáhli tak obrovských zisků.

Podobný krok je zachránil i v roce 1997, když ze svého portfolia odstranili 70 % produktů, které negenerovaly tržby, například notebooky a tiskárny. Zaměřili se na 30 % portfolia, které generovalo dostatečné příjmy, aby se vyhnuli riziku platební neschopnosti.

Jak můžete využít Paretovo pravidlo ve svůj prospěch?

Pokud stále váháte, zda pravidlu věřit, máte tři jednoduché možnosti:

  • říci si, že pravidlo nefunguje, a pokračovat ve svém zaběhnutém způsobu,
  • delegovat neefektivní činnosti na někoho jiného,
  • využít pravidlo naplno a sledovat výsledky.

Pokud jste se rozhodli dát tomuto pravidlu šanci a vybrali jste si poslední možnost, můžete ho aplikovat v oblastech, kterým se nejvíce věnujete. Učíte se cizí jazyky? Zkuste se naučit 20 % slovní zásoby, která vám postačí k běžné konverzaci s cizinci. Nemusíte zvládnout celou gramatiku a slovní zásobu. Čas, který tím ušetříte, můžete věnovat dalšímu cizímu jazyku a rozšířit si životopis.

Jste majitelka firmy? Toto pravidlo můžete pozorovat ve dvou rovinách. První je ve vztahu k vašim zaměstnancům – možná zjistíte, že 20 % zaměstnanců vykonává 80 % činností společnosti, zatímco zbytek se veze. Druhá rovina je ve vztahu k dodavatelům a odběratelům – i zde si můžete všimnout, že 20 % z nich zajišťuje 80 % dodávek nebo tržeb.

Doporučujeme: Nápoje pro dobrý spánek: Co pít, abyste lépe usnuli?

Paretovo pravidlo a škola
Depositphotos

Paretovo pravidlo a škola – jak pravidlo 80/20 uplatnit při studiu?

Paretovo pravidlo, známé jako princip 80/20, lze aplikovat i na školu a studium, což může být velmi užitečné pro studenty při efektivním organizování času a úsilí. Ve školním prostředí to může znamenat:

  • 80 % úspěchu ve škole lze dosáhnout investováním 20 % nejdůležitějšího úsilí. Například studenti mohou zjistit, že zaměřením se na nejdůležitější témata a úkoly (těch 20 %) dosáhnou lepších výsledků než rozptylováním se na méně podstatné činnosti.
  • 80 % zkoušek a testů se může týkat 20 % nejdůležitějších témat, což znamená, že efektivní příprava by měla být zaměřena na klíčové oblasti učiva.
  • Při psaní domácích úkolů nebo projektů může být 80 % hodnocení založeno na 20 % obsahu nebo nejdůležitějších myšlenkách, na které se studenti musí zaměřit.
  • V časovém managementu lze 80 % pokroku dosáhnout za 20 % času, pokud se studenti soustředí na efektivní a cílevědomou práci.

Aplikace Paretova principu ve škole znamená zaměřit se na to, co je skutečně důležité a co přináší největší hodnotu za vynaložené úsilí. Studenti mohou tímto způsobem optimalizovat své studium a dosáhnout lepších výsledků bez nadměrného zatížení.

Jak jsem využila Paretovo pravidlo při psaní tohoto článku?

Řeknete si, dá se to využít i v něčem takovém? Odpověď je ano! S touto témou jsem se setkala minulý rok na odborné přednášce a několikrát jsem o ní slyšela i ve škole. Aplikace ale nebyla jednoduchá.

Místo toho, abych při shánění podkladů podrobně studovala každý informační zdroj, jsem je v duchu tohoto pravidla pročetla pouze povrchově. Následně jsem na základě tohoto „screeningu“ vybrala 3 až 4 zdroje, které představují těch 20 % z dostupných informací a vytvořila jimi až 80 % článku. To je další tip, který můžete využít při psaní svého blogu, odborného článku, referátu či seminární práce.

Co je Paretovo optimum?

Paretovo optimum, také známé jako Paretova efektivita, je pojem z ekonomie, který popisuje stav, kdy není možné zlepšit situaci jednoho subjektu, aniž by se zároveň nezhoršila situace někoho jiného. Jinými slovy, jde o stav, ve kterém jsou zdroje ve společnosti alokovány tak, že nelze učinit jednu osobu spokojenější bez toho, aby se někomu jinému zhoršila situace.

Paretovo optimum neznamená spravedlivé nebo ideální rozdělení zdrojů, ale spíše efektivní z pohledu jejich alokace. V tomto stavu je maximalizována ekonomická efektivita. Například na trhu může být dosaženo Paretova optima, ale to neznamená, že je bohatství rovnoměrně rozděleno – pouze že je užitečné pro celou společnost. V praxi se tento koncept používá k hodnocení efektivity různých rozdělení zdrojů v ekonomických a sociálních systémech.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE