Význam nošení prstenu podle prstů na ruce

Význam nošení prstenu podle prstů

Prsteny mohou být symbolem široké škály věcí, jako je manželství, bohatství či láska. Věděli jste, že nošení prstenu na různých prstech má určitý význam? Nosit prsten na prsteníčku, nosit prsten na pravé ruce, malíčku pravé ruky, prstu levé ruky, prostředníčku levé ruky, prostředníčku pravé ruky, ukazováku pravé ruky, dva prsteny na prsteníčku – to, jak člověk nosí prsten, může hodně vypovídat o jeho osobnosti, vlastnostech a prioritách.

Jaký je význam nošení prstenů? Co symbolizuje nošení prstenu na prostředníčku? Co odráží nošení prstenu na ukazováku nebo prsteníčku levé ruky? Co znamená nosit prsten na levé ruce? Jaká je symbolika prstenů?

Tip pro vás: Jak si vybrat šaty podle typu postavy? Poradíme střih pro každý typ postavy!

Nošení prstenů u žen – zásnubní prsten, obroučka či bižuterie nebo drahokamy

Nošení prstenů u žen má různé významy a symboliku v závislosti na kultuře, tradici a osobních preferencích:

  • Zásnubní prsten: Zásnubní prsten je symbolem nadcházejícího manželství. Nošení zásnubního prstenu patří na prsteníček levé ruky.
  • Obroučka: Obroučka je symbolem manželství a loajality. Většina snubních obrouček je jednoduchá, bez kamínků a ozdob, což symbolizuje trvanlivost manželství. I když je u nás tradicí nosit obroučku na prsteníčku levé ruky, není to striktně dáno. Neexistují žádná pravidla pro nošení obroučky, takže si ji můžete přeložit i na pravou ruku.
  • Prsteny s kamínky: Mnoho žen nosí prsteny s drahými kameny, jako jsou diamanty, rubíny, safíry a další. Tyto prsteny mohou být darovány při speciálních příležitostech.
  • Ozdobné prsteny: Ženy často nosí prsteny jako šperky bez nějakého specifického významu. Stříbrný prsten, menší a větší prsteny, vkusný prsten – prsteny mohou být různých designů, materiálů a barev a používají se k podtržení krásy a stylu.
  • Společenské prsteny: V některých případech nosí ženy prsteny, které označují jejich členství v různých společenských klubech, organizacích nebo profesních sdruženích.

Muži a prsteny – i zásnubní prsteny

Muži a nošení prstenů patří k sobě stejně jako ženy a tyto šperky. I muži nosí prsteny z různých důvodů. Kromě obrouček mohou nosit pečetní prsten nebo jiné ozdobné prsteny, případně několik prstenů najednou.

Prsteny na prstech – co znamená nosit prsten na palci?

Palec je jediný nezávislý prst oddělený od ostatních a pravděpodobně také nejsilnější. V dávných dobách se věřilo, že čím je palec silnější a rovnější, tím je člověk ušlechtilejší. Pokud měl někdo křivý palec, okolí ho považovalo za záludného člověka.

Nošení prstenu na palci levé nebo pravé ruky symbolizuje sílu a svobodu myšlení. Lidé také často preferují nosit široké a masivní prsteny na palcích.

Prsten na malíčku

Prsten lze nosit i na malíčku. Tento prst může symbolizovat rodinný stav, ale také mafiánské vazby. Podle tradice z 19. století symbolizovaly dva prsteny na malíčku, že muž je ženatý. Spodní prsten byl obvykle zásnubní a snubní, vrchní pak pečetní. Na druhou stranu, vlivem televizních seriálů kriminálního žánru může nošení prstenu na malíčku naznačovat spojení nositele s kriminálním světem.

Podívej také: Pouzdrová sukně – jak ji kombinovat? Máme skvělé tipy a inspirace!

Zásnubní prsten
Depositphotos

Prsteníček na levé ruce

Tento prst je spojen srdcem a náklonností. Věří se, že žíla zvaná Vena Amoris („žíla lásky“) spojuje tento prst přímo se srdcem. Prsten na prsteníčku může představovat různé aspekty vztahu: rodinný stav, zásnuby, čistotu nebo slib. Snubní prsteny na levém prsteníčku symbolizují závazek nositele k manželství. Na tomto prstu se nosí i zásnubní prsteny, které prozrazují, že se jejich nositel chystá oženit nebo vdát.

V mnoha kulturách pravý prsteníček symbolizuje lásku a důvěru. V zemích včetně Německa, Ruska a Indie se zásnubní a snubní prsteny nosí na pravém prsteníčku. Tento prst může také vyjadřovat sebelásku. Nošení prstenu na prsteníčku také znamená, že jedinec oslavuje nějaký milník nebo úspěch.

Prsten na prostředníčku – význam nošení prstenu na prostředním prstu

Nošení prstenu na prostředníčku je ve většině kultur spojeno s cílem života a identitou. Díky své poloze uprostřed ostatních prstů je ideální pro nošení prstenů, včetně zásnubních.

Prsten
Depositphotos

Prsteny na ukazováku

Nošení prstenu na ukazováku symbolizuje vedení a ambice. Na tomto prstu se obvykle nosí výrazné prsteny, prsteny s velkými kameny jako ozdoba. Králové, kněží a další mocné starověké postavy nosili na tomto prstu prsteny, aby upevnili svou dominanci a vytvořili hierarchickou autoritu.

Na rozdíl od jiných kultur se v tradičních židovských manželstvích snubní prsten nosí na pravém ukazováku, nikoliv na prsteníčku. Pravý ukazovák je totiž považován za nejbližší k srdci.

Prsty na ruce – jaký význam má nosit prsten na každém prstu?

Nošení prstenů na všech prstech na ruce může být čistě módní vyjádření. Mnoho lidí nosí prsteny na každé ruce, protože jim to dodává výrazný vzhled a styl. Někteří věří, že nošení více prstenů najednou může pomoci vyvolat určité energie nebo ochranu. Nošení několika prstenů může také odrážet projev určité víry nebo oddanosti.

Chiromantie a prsteny

Chiromantie, neboli čtení z ruky či věštění z dlaní, je způsob předpovídání osudu nebo charakteru osoby na základě analýzy plochy dlaně, linií a tvaru prstů. Mnoho chiromantů se také zaměřuje na význam prstenů nošených na rukou. Věda o nošení prstenů je tedy úzce spojena i s chiromantií.

Chiromanti se zajímají o to, jaká je pozice prstenů na prstech či jaký je energetický vliv prstenů na nositele. Podle přítomnosti drahých kamenů na prstenech mohou analyzovat vztah nositele k luxusu, kráse a materiálnímu blahobytu.

Doporučujeme: Barvy podle znamení zvěrokruhu – které barvy jsou pro tebe správnou volbou? (2. část)

Prsten
Depositphotos

Symbolika prstenů

Prsteny mají různé symboliky a významy v závislosti na jejich designu, materiálech, kultuře a tradici. Nejběžnějším symbolem je prsten jako projev lásky a oddanosti ve formě snubního prstenu. Nošení stříbrného prstenu může vyjadřovat přátelství nebo sourozenecké pouto. Nošení pečetního prstenu zase vyjadřuje členství v nějaké organizaci. Rodinný prsten může symbolizovat spojení s rodinou a dědictvím.

Některé prsteny mohou sloužit jako talismany nebo amulety na ochranu nositele před negativními energiemi. V některých kulturách jsou prsteny udělovány jako uznání za vzdělání, výkon či úspěch v určité oblasti. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE