Víte, jak správně čistit semiš? Poradíme, co dělat a co ne!

jak vyčistit semiš

Máte oblíbenou semišovou bundu nebo kozačky? Semiš je jedním z nejstylovějších a nejluxusnějších materiálů, ale zároveň i jedním z nejnáročnějších na údržbu. Od teď však nebudete muset své oblíbené módní doplňky vytahovat ze skříně jen při speciálních příležitostech, protože vás naučíme, jak se o semiš správně starat a jak ho vyčistit, aby neztratil svůj krásný vzhled a jemnost.

Podívej se: Jak vyčistit pohovku? Známe triky pro různé materiály!

Co je semiš?

Semiš je druh kůže, který se vyrábí ze spodní vrstvy zvířecí kůže. Milujeme jeho jemnost, měkkost a luxusní vzhled, ale jeho nevýhodou je náchylnost k znečištění a poškození vodou. Proto semiš vyžaduje speciální péči a trpělivost při čištění.

Jak správně vyčistit semiš?

Pro profesionální vyčištění semiše budete potřebovat speciální kartáč na semiš a hadříky. Kartáč má jemné štětiny, které odstraní prach a nečistoty, aniž by poškodily povrch semiše. Pracujte jemně, krouživými pohyby vždy jedním směrem. Tím obnovíte přirozenou strukturu semiše a zbavíte ho prachu a drobných nečistot.

Odstraňování skvrn od vody

Semiš je obzvláště citlivý na vlhkost. Pokud přijde do kontaktu s vodou, jednejte rychle. Použijte čistý hadřík nebo papírový ubrousek a jemně odsajte přebytečnou vlhkost. Nechte semiš uschnout přirozeně. Nikdy nepoužívejte fén ani jiný zdroj tepla, protože by to mohlo materiál deformovat.

Tip: Jak na odolné skvrny? Použijte jeden díl octa a jeden díl vody. Po vyčištění skvrnu ještě přetřete hadříkem namočeným v čisté vodě, abyste odstranili zbytky octa. Ocet vám pomůže odstranit především stopy po zaschlé vodě.

Doporučujeme: Aviváž – ano nebo ne? Jak prát sportovní oblečení podle odborníků?

semišové boty
Depositphotos

Na odstranění skvrn vám postačí i obyčejná guma

Pokud potřebujete ze semiše odstranit menší skvrny a nečistoty, můžete použít obyčejnou gumu, která jemně odstraní nečistoty, aniž by poškodila semiš. Krouživými pohyby jemně přejíždějte po skvrně, dokud nezmizí. Existují také speciální gumy na semiš, které jsou určené přímo pro tento účel.

Jak na mastné skvrny

Mastné skvrny na semiši mohou být tvrdohlavé, ale řešení existuje. Využijte kukuřičný škrob nebo obyčejný dětský pudr, který pomáhá absorbovat mastnotu. Posypte skvrnu práškem a nechte ho působit několik hodin, ideálně přes noc. Poté jemně odstraňte zbytky prášku kartáčem na semiš.

Používejte čisticí prostředky na semiš

Existují speciální čisticí spreje a pěny určené přímo na semiš. Před použitím těchto prostředků si vždy přečtěte návod a nejprve je otestujte na malé, nenápadné části materiálu. Tyto čisticí prostředky vám pomohou odstranit hlubší znečištění a zároveň obnoví původní barvu semiše.

Nezapomínejte na prevenci

Čistý semiš, krásný semiš. Pravidelně používejte ochranný sprej na semiš, který vytvoří ochrannou vrstvu proti vodě a skvrnám. Semiš se nezašpiní tak rychle a také se bude snadněji čistit. Správná údržba semiše vám navíc zajistí jeho dlouhou životnost.

Čemu se vyhnout?

  • Nečistěte semiš vodou. Voda může na semiši zanechat skvrny nebo deformovat jeho povrch.
  • Nepoužívejte agresivní chemikálie. Semiš je jemný a citlivý materiál, proto by ho silné čisticí prostředky mohly poškodit.
  • Nesušte semiš na přímém slunci nebo u zdroje tepla. Teplo může materiál vysušit, mohl by ztvrdnout nebo popraskat.

Jak skladovat semiš?

Když nepoužíváte své semišové boty, kabátek nebo jiné doplňky, uložte je na suché místo mimo dosah přímého slunečního světla. Semiš je náchylný k prachu a nečistotám, proto se doporučuje skladovat ho v ochranných obalech nebo v krabicích. Pokud skladujete semišové boty, použijte napínáky do bot, aby si zachovaly svůj tvar.

Vše pro krásný semiš

Semiš je krásný materiál, ale vyžaduje správnou péči. Pravidelně ho čistěte, používejte ochranné prostředky na semiš a správně ho skladujte. Odmění se vám elegantním a luxusním vzhledem a jemností i po mnoha letech. Pamatujte však, že semiš nesnáší vlhkost, proto je vhodné nosit semišovou obuv či doplňky pouze za slunečných dnů.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE