Tvorba mateřského mléka: Jak podpořit laktaci a kojení?

Jak podpořit laktaci a kojení

Pravděpodobně nejčastější obavou nebo strachem každé maminky po porodu jejího miminka bývá obava z nedostatku mateřského mléka. Mnohé budoucí nebo čerstvé maminky z každé strany slyší o tom, jak se všem v okolí v minulosti mateřské mléko netvořilo, případně se ho tvořilo velmi málo.

I z toho důvodu se novopečené maminky snaží připravit na kojení podle rad z různých stran. Některé z nich jsou protichůdné, jiné se navzájem podporují a jsou založené na stejných principech.

Obecně je ale kojení širokou tématem, na které je třeba nahlížet v různých souvislostech. Jak je to tedy s podporou laktace a tvorby mateřského mléka přirozeným způsobem?

Tip pro vás: Motivace dětí je velmi důležitá. Jak ji udržet při učení?

Význam kojení

Význam kojení je během celého období trvání pro dítě nenahraditelný. Kojené děti mají díky složení mateřského mléka zvýšenou ochranu před infekcemi. Jedním z faktorů, který dítěti pomáhá překonat infekční onemocnění, je tzv. laktoferin, který ničí škodlivé bakterie, kvasinky a viry.

Kojení je velmi důležité i pro kognitivní a senzorický vývoj miminka, neboť dítě po porodu ještě nemá zcela vyvinutý mozek. Přibližně první tři roky po narození miminka se jeho mozek vyvíjí rychle, přičemž během tohoto období se vytvářejí nové mezibuněčné spojení. Mateřské mléko obsahuje látky pomáhající k dozrávání mozku a naplnění jeho maximálního potenciálu.

Při kojení se rozvíjí celkové vnímání vašeho malého pokladu. Miminko:

  • cítí vůni matky, 
  • cítí chuť mléka, 
  • dívá se na tvář své maminky, 
  • dotýká se její kůže, 
  • cítí její teplo zepředu a zároveň dotyk na zádech, 
  • poslouchá její hlas, tlukot srdce, pohybuje se spolu s matkou – toto vše působí na vznik nových mozkových propojení a podporuje vývoj mozku.

Doporučujeme: Jak naučit dítě mluvit? Vyzkoušejte tyto 4 věci během dne

Tvorba mateřského mléka Depositphotos

Tvorba mateřského mléka

Víte o tom, že s mateřským mlékem přicházíte už do porodnice, a tedy nemusíte na jeho vytvoření čekat? Mimořádně důležité je počáteční mateřské mléko, nazývané kolostrum.

Ve skutečnosti se toto mateřské mléko tvoří už v 16. týdnu těhotenství a jeho tvorba pokračuje přibližně do prvních dvou až tří dnů po porodu. Ve zvýšené míře obsahuje velmi důležité obranné látky, kterými jsou imunoglobuliny. Tyto pomáhají dítěti bezpečně zvládnout náročný přechod z vnitromaternicového prostředí do vnějšího světa, který už není sterilní.

Kolostrum:

  • urychluje osídlení trávicího traktu správnou mikroflórou, 
  • pomáhá urychlit vylučování tzv. smůly, 
  • je nejlepší prevencí hypoglykémie a hyperbilirubinémie – novorozenecké žloutenky.

Kojení je přirozené 

Kojení je přirozená a biologická funkce ženského těla. Nejvýznamnějšími benefity kojení jsou:

  • bezprostřední blízkost matky a jejího dítěte kontaktem kůže na kůži, 
  • možnost přisávat se na prsník podle zájmu dítěte, 
  • kojení přímo z prsu, a to bez jakýchkoliv zásahů používáním umělých náhražek prsu, 
  • časté a výdatné, i když náročné noční kojení, a to už od prvních okamžiků po narození miminka. 

V případě narušení těchto procesů dochází k problémům s kojením, následně i s tvorbou mateřského mléka.

Nepřehlédněte: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (1. díl)

Kojení Depositphotos

Jak zvýšit tvorbu mateřského mléka?

Důležitější, než zaměření se na potraviny údajně zvyšující produkci mateřského mléka, jsou tyto faktory:

  • mnohem podstatnější je, aby vaše miminko na prsu skutečně pilo a aby bylo správně přisáto, protože často samotná úprava polohy a přisátí je účinnou podporou kojení a neustálé tvorby mateřského mléka, 
  • stejně je nutné dbát na správnou polohu matky a dítěte při kojení, aby se dosáhlo co nejlepšího přisátí miminka na prs matky, 
  • kontakt kůže na kůži je velmi důležitý, miminko svlečené do plenky na maminkině hrudi podporuje jeho zájem o kojení, zvyšuje ochotu přisávat se na prs a představuje mimořádně účinný způsob, jak zvýšit tvorbu mateřského mléka v prsou matky, 
  • dalším krokem je stlačování prsu, což pomůže miminku získat více mléka, 
  • na stlačování prsů navazuje střídání prsů při kojení – prsy je ideální během kojení střídat vícekrát, čím umožníte miminku, aby se kojilo kdykoliv, kdy má o kojení zájem; není důvod omezovat čas, který dítě může na prsu strávit, protože vaše tělo nepotřebuje pauzu na „dotvoření mléka“, 
  • při tvorbě mateřského mléka pomůže i podpora prostřednictvím bylinek jako je pískavice řecké seno, moringa olejová a benedikt lékařský, které podobně jako mnohé jiné bylinky, představují potenciál jak zvýšit tvorbu mateřského mléka a zlepšit tok mléka, často do 24 – 48 hodin od začátku užívání.

Zbavte se zbytečných obav z nedostatku mateřského mléka

Často se hlavně v případě prvorozených stává, že maminky uvažují o tom, zda je tvorba mateřského mléka dostatečná. Usuzují tak na základě různých příznaků, které ale nemusí znamenat, že by tvorba jejich mléka byla nedostatečná. To, že maminky již přestávají pociťovat naplnění prsů, případně již odpadla potřeba si mléko odsát, nemusí znamenat, že je s tvorbou mateřského mléka nějaký problém.

Pokud miminko dobře pije, prospívá a je spokojené, tak je pravděpodobně vše v pořádku. Měkké prsy jsou v případě dobrého pití a prospívání dítěte nejen normální, ale i žádoucí jev. Přeplněné prsy nejsou ideálem dobrého kojení, právě naopak.

Obecně platí, že pokud vidíte pohyby na bradě miminka – pokud dítě viditelně dobře polyká a pije, kojení je v pořádku a nemusíte se zbytečně obávat o udržení tvorby mléka.

Doporučujeme také: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (3. díl)

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE