Kombinace sladké chuti se slanou je někdy pro lidi těžko představitelná, ale pokud víte, jak na to, toto spojení vás nezklame. I zde jsou důležité kvalitní ingredience, které dodají vašemu jídlu tu pravou chuť. Recept na vepřové medailonky s brusinkovou omáčkou najdete v knize od Braňa Deáka - Chutě a vůně života.
Recept byl připravován podle návodu z knihy. Jediným rozdílem byla delší doba pečení. Medailonky zůstaly v troubě o 5 minut déle, aby se dobře propekly. To však posoudíte sami, maso je třeba sledovat a nechat ho dostatečně dopečt.
Recept nebyl náročný, jak by se na první pohled mohlo zdát, proto ho mohu doporučit i méně zdatným kuchařkám. Jak to dopadlo v mém případě, můžete posoudit na fotografiích.
Doporučujeme: Recept na snídaňovou placku z vajec: Jiné snídaně už dělat nebudete!
Ingredience na vepřové medailonky (4 porce):
- 400 g vepřové panenky
- mleté černé pepře
- sušený tymián
- 100 g plátků slaniny
Ingredience na omáčku:
- 4 lžíce brusinkového džemu
- 200 ml zeleninového vývaru
- sůl
- mletý černý pepř
- sušený tymián
- 1 lžíce másla
Podívej také: RECEPT: Lívance pečené v troubě: jinak je nepřipravíte!
Jak připravit nejlepší vepřové medailonky
Dobré vepřové maso nakrájíme na medailonky o tloušťce asi 2 cm. Kousky vepřového masa z obou stran okořeníme a posypeme sušeným tymiánem. Obalíme ve slanině. Medailonky opečeme nasucho z každé strany asi 2 minuty na pánvi.
Poté pánvičku vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 5 minut. Maso z pánve vyjmeme, zakryjeme a odložíme na teplé místo.
Připravte brusinkovou omáčku. Výpek ohřejeme, přidáme brusinkový džem a vývar, podle chuti osolíme, okořeníme a přidáme tymián. Krátce povaříme, aby omáčka trochu zhoustla. Těsně před koncem omáčku zjemníme lžící másla. Hotová brusinková omáčka perfektně doladí chuť vepřové panenky.
Dobrou chuť!