Jak využít pozitivní účinky levandule na pleť? To jsou TOP recepty z levandule pro krásu!

Vůně této známé bylinky je nezaměnitelná a jejím domovem je francouzské Provence, jehož pole jsou v době jejího kvetení ponořena do fialové nádhery. Levandule je opravdu kouzelná. Využívá se nejen v parfumerii, ale i v bylinkářství, a to pro její nesporné pozitivní účinky na organismus a zdraví.

Její využití je opravdu všestranné a levandule se tak uplatní i v péči o ženskou krásu. Známý je blahodárný vliv levandule na nervový systém a psychické zdraví, ale co dokáže dělat pro naši pokožku? To vám prozradíme v následujícím článku. Které domácí výrobky z levandule vyzkoušíte?

Jaké má levandule účinky na pleť? 

Levandule, známá svými krásnými fialovými květy a charakteristickou vůní, je ceněna pro své rozmanité účinky na zdraví a pohodu. Levandulové květy jsou známé svými silnými uklidňujícími a relaxačními vlastnostmi. Jsou široce používány v aromaterapii ke zmírnění stresu, úzkosti a na podporu relaxace a lepšího spánku.

Vůně levandule může pomoci zlepšit kvalitu spánku, snížit probouzení během noci a celkově zlepšit délku spánkového cyklu. Je oblíbená v produktech určených na spánkovou hygienu, jako jsou spreje na polštář nebo spánkové masky. Inhalace levandulového oleje může poskytnout úlevu od bolesti hlavy a migrény.

A blahodárný vliv má levandule také na pokožku a pleť. Esenciální oleje obsažené v levanduli mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci při zmírnění bolesti a zánětu, například při kožních podrážděních nebo drobných popáleninách.

S čím může pokožce pomoci levandule?    

  • Působí hojivě         

  • Uklidňuje suchou pokožku     
  • Zmírňuje olupování kůže     
  • Redukuje jizvy     
  • Působí antibakteriálně a antimykoticky      
  • Pomáhá zmírňovat projevy kožních infekcí, ekzému, akné     
  • Zmírňuje zánět a začervenání pokožky     
  • Snížuje viditelnost tmavých skvrn na pokožce     

Doporučujeme: Proč se vyplatí pořídit si speciální odličovač očí?

LevanduleDepositphotos

Které léčivé recepty z levandule pro krásu vyzkoušíte? 

Možná vás potěší fakt, že i levandule se dá využít na různé beauty recepty. V případě, že rádi využíváte esenciální levandulový olej, který vám nesmí chybět na poličce, můžete ho využít i v těchto zajímavých a voňavých receptech.    

1. Levandulovo-medová pleťová maska na tvář      

Levandule umí uklidnit podrážděnou pokožku, proto je vhodná i pro citlivou pleť, kterou doslova ,,rozmazluje". Med se zase postará o její výživu a zvláčnění. Stačí, pokud smícháme ve mísce dvě lžíce medu a tři až čtyři kapky levandulového esenciálního oleje. Směs potom promícháme a naneseme na pleť. Masku necháme působit zhruba 10 – 15 minut.    

2. Krém z levandule

Jaké další léčivé levandulové recepty vyzkoušet? Nepříjemné studené počasí ovlivňuje nejčastěji naši pleť. Ta bývá často podrážděná a vlivem studeného větru dochází k jejímu vysušování. Ideálním pomocníkem může být proto tento levandulový krém, který ji účinně ochrání a hydratuje. Budeme potřebovat:    

  • 2 lžíce bambuckého másla     

  • 1 lžíce kokosového oleje     

  • 1 lžička včelího vosku (nejideálnější je strouhaný včelí vosk)     

  • ½ lžičky vitamínu E       

  • 5 – 10 kapek levandulového esenciálního oleje     

Postup: Kokosový olej, bambucké máslo a včelí vosk spolu rozpustíme. Směs však nerozpouštíme nad přímým ohněm, ale ve skleněné nádobě, která je umístěná v hrnci s vařící vodou. Po rozpuštění přidáme vitamín E a esenciální olej. Směs nalijeme do připravené nádobky s uzávěrem a necháme krém ztuhnout.

Doporučujeme: Opalovací mléko nebo olej? Víme, co bude sedět právě vám.

Levandulový olejDepositphotos

3. Levandulový kondicionér

Vyrobte si přírodní domácí levandulový kondicionér, který zanechá vaše vlasy krásně lesklé a plné života.

Budeme potřebovat:    

  • 1 šálek kokosového oleje     

  • 1 lžičku jojobového oleje     

  • 1 lžičku vitamínu E     

  • 5 kapek levandulového esenciálního oleje     

Postup: Všechny ingredience mícháme v mixéru na nejvyšších otáčkách zhruba 8 minut. Poté směs umístíme do skleněné nádoby s víčkem a skladujeme v lednici. Po vyprání vlasů šamponem naneste malé množství do délky vlasů a necháme působit do 5 minut. Poté vlasy opláchneme teplou vodou.    

4. Voňavý levandulový peeling

Prožijte voňavý zážitek, který účinně prokrví vaši pokožku každý den. Vše díky levandulovému tělovému peelingu, který si vyrobíme z třtinového cukru (2 šálky), kokosového oleje (1 šálek) a z 10 – 15 kapek levandulového esenciálního oleje. Hotová směs nám vystačí na několik použití.        

Levandulová koupelDepositphotos

5. Levandulová koupel

Určitě pokožce dopřejte levandulovou bylinkovou koupel. Připravit levandulovou koupel z odvaru levandule je jednoduchý a příjemný způsob, jak využít relaxační a uklidňující účinky levandule. Tato koupel může pomoci uklidnit mysl, uvolnit napjaté svaly a zlepšit kvalitu spánku. A má blahodárný vliv na kůži. Připravte si k ní klidně i levandulový čaj.    

  • 1/2 šálku sušené levandule nebo pár větviček čerstvé levandule     

  • 2 litry vody   

  • levandulový éterický olej (pár kapek)     

Dejte sušenou nebo čerstvou levanduli do velkého hrnce. Přidejte přibližně 2 litry vody. Přiveďte k varu a poté ztlumte oheň, aby směs jemně vařila asi 15-20 minut. To pomůže uvolnit esenciální oleje a extrakty z levandule do vody. Po uvaření odeberte hrnec z tepla a nechte směs trochu vychladnout.

Odvar sceďte, abyste odstranili všechny pevné části levandule. Naplňte vanu teplou vodou na požadovanou hloubku a teplotu. Do vody ve vaně přidejte levandulovou vodu. Pokud chcete, přidejte několik kapek éterického oleje z levandule pro zesílení vůně a terapeutických účinků. Uvolněte se ve vaně po dobu 20-30 minut. Toto je skvělý čas na meditaci, čtení nebo jednoduše na odpočinek.    

6. Levandulová sůl do koupele

Levandulová sůl do koupele je skvělý způsob, jak si dopřát relaxační koupel doma, která je zároveň obohacená o přírodní vlastnosti levandule.    

  • 2 šálky Epsomské soli     

  • 1/2 šálky sušené levandule     

  • levandulový esenciální olej – 10-15 kapek     

  • 1/4 šálky jedlé sody pro extra jemnost kůže     

V míse dobře smíchejte Epsomskou sůl se sušenou levandulí. K soli a levanduli přidejte esenciální olej z levandule. Dobrým tipem je nejprve kapky oleje vmíchat do malé části soli, aby se lépe rozložily, a až poté toto smíchat se zbytkem soli.

Pokud chcete kůži ještě více změkčit a uklidnit, přidejte jedlou sodu a dobře promíchejte všechny ingredience. Směs uložte do vzduchotěsné nádoby, aby se zachovala její čerstvost a aroma. Skleněné nádoby jsou ideální, protože jsou netoxické a dobře zachovávají vůni.

Připravte si koupel a přidejte 1/4 až 1/2 šálky levandulové soli do teplé vody, podle velikosti vany a požadované síly vůně a účinku. Uvolněte se ve vaně po dobu 20-30 minut, aby se účinky soli a levandule mohly plně projevit.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE