Vyzkoušejte praní ručníků s jedlou sodou, výsledek vás překvapí

praní ručníků s jedlou sodou

Jedlá soda, nebo vznešeným jazykem chemie hydrogenuhličitan sodný, je látka, kterou si neví vynachválit hospodyňky z celého světa. Bílý prášek typický zásaditou chutí je známý především v potravinářství, kde se využívá jako součást kypřicích prášků do pečiva. Pro své vlastnosti je však oblíbený i jako prostředek na čištění. Použít se dá například i na praní ručníků.

Jedlá soda, nebo vznešeným jazykem chemie hydrogenuhličitan sodný, je látka, kterou si neví vynachválit hospodyňky z celého světa. Bílý prášek typický zásaditou chutí je známý především v potravinářství, kde se využívá jako součást kypřicích prášků do pečiva. Pro své vlastnosti je však oblíbený i jako prostředek na čištění. Použít se dá například i na praní ručníků. Důvodů, proč to udělat, je hned několik.

Tip pro vás: Objevte 9 způsobů, jak provonět celý váš domov bez chemie

Proč prát ručníky s jedlou sodou? 

Ručníky jsou věcí, kterou využíváme několikrát za den. Jejich problém však je, že postupem času zežloutnou. Tím, že zůstávají delší čas vlhké, stávají se navíc dokonalým prostředím pro množení bakterií a plísní, které se na ručníky dostanou při kontaktu s pokožkou.

Prvním důvodem, proč se vyplatí přidávat jedlou sodu do praní, je, že dokáže odstranit téměř všechny druhy nečistot nahromaděných ve vláknech a vybílit nejvíce znečištěná místa. Kromě toho změkčuje a dezinfikuje tkaniny a je také skvělá na odstraňování mastných skvrn. Svojími účinky hubí mikroorganismy a choroboplodné zárodky.

Dalším benefitem jedlé sody je neutralizace nepříjemných pachů. Kromě tkanin změkčuje i samotnou vodu, což zabraňuje usazování vodního kamene v pračce. Za zmínku také stojí, že jde o přírodní produkt, je levná, snadno dostupná a nepředstavuje žádné riziko respiračních nebo kožních alergií.

Doporučujeme: Jak uvolnit ucpaný odtok v kuchyni? Nebudeš věřit, ale tohle ti pomůže!

Proč prát ručníky s jedlou sodou
Depositphotos

Jak vrátit život zažloutlým ručníkům?

Nejjednodušší způsob, jak vrátit život zažloutlým ručníkům, je přidat šálek jedlé sody přímo do bubnu pračky nebo do zásobníku na prací prášek a spustit vybraný prací program. Pokud se však na ručnících nacházejí výrazné a odolné skvrny, zkuste šálek sody nasypat do horké vody. Do takto připraveného roztoku namočte ručníky. Nechte působit celou noc a následně je vyperte tak, jak jste zvyklí. Při praní ručníků je také důležité zbytečně nepřeplňovat buben pračky a po praní dohlédnout na to, aby se dokonale vysušily. Ručníky se doporučuje prát při maximální teplotě 40 stupňů Celsia.

Podívej také: Jak předcházet hromadění nečistot v troubě? Základem je prevence

Ocet zesílí účinky sody

Dalším tipem je kombinovat při praní jedlou sodu a ocet. Ocet má výborné bělící vlastnosti a pomáhá také odstranit plísně a nepříjemné pachy. Taktéž změkčuje tkaniny, a tedy slouží jako náhrada aviváže. Smícháním sody a octa vytvoříte silný roztok, který způsobí okamžitou reakci schopnou odstranit minerální usazeniny a jiné zbytky.

Sodu lze kombinovat i s dalšími látkami, které máte doma

Skvělý výsledek při praní ručníků dosáhnete také tehdy, když sodu smícháte s citronovou šťávou. Směs naneste na skvrnu, nechte působit 20 minut a ručník vyperte. Skvrna by měla zmizet. Se sodou můžete smíchat například i tea tree olej, který je známý antiseptickými účinky, nebo peroxid vodíku. Nejdůležitější je nechat směs působit na tkanině dostatečně dlouho, aby měla čas uvolnit skvrnu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE