Největší chyby při pěstování pokojových rostlin - děláš i ty těchto 9 chyb?

Pokojové rostliny vnášejí do našich často chladných domácností trochu tepla a čerstvé zeleně. Nejsou jen obyčejnou bytovou dekorací, ale především kouskem přírody. Pokud si z nich chceme užívat dlouhou dobu, je nezbytné se o ně řádně starat. Některé mají vyšší pěstitelské nároky a pak jsou tu i nenáročné pokojové rostliny.

Každá rostlina však něco pro svůj růst a život potřebuje a každá má své individuální požadavky. Velkou chybou při pěstování rostlin je nedodržování těchto požadavků, v důsledku čehož se následně pěstitel může dopouštět mnoha dalších chyb. Pro rostlinku to může mít fatální následky. Kterých chyb se tedy vyvarovat?

Doporučujeme: Jak využít citron v domácnosti: Vyzkoušej těchto 12 skvělých tipů

1. Nedostatek vody - pozor na chyby při zalévání

Rostliny potřebují ke svému růstu a celkově k životu v první řadě vodu. Některé rostlinky, například kaktusy, ji sice potřebují méně, ale další zeleň vyžaduje neustále vlhký substrát. Důkladně si proto ověřte, kolik vody rostlina potřebuje, a podle toho ji zalévejte. Nedostatek vody může způsobit hnědnutí vrcholů listů, vadnutí, kroucení listů či opadávání pupenů.

2. Nadměrné zalévání - proč rostlinkám škodí?

Nadměrné zalévání je dalším problémem, kterého se pěstitelé často dopouštějí. Rostlina může v důsledku přelévání začít hnít. Listy mohou žloutnout, vadnout i opadávat. Suchomilné pokojové rostliny nadměrná vlhkost snadno položí a nic jim už nepomůže.

Opět proto platí, že je třeba sledovat požadavky konkrétní rostliny. Většinu pokojovek stačí zalévat jednou týdně, přičemž substrát je vhodné nechat adekvátně proschnout.

 

Nadměrné zalévání

Zdroj: Depositphotos

3. Nedostatek slunce

K růstu potřebuje rostlina kromě vody i slunce. Její umístění v tmavém koutě může způsobit žltnutí i blednutí listů a také to, že rostlina nebude kvést. Takové rostliny jsou obvykle i zkroucené či deformované, jelikož se stonky a listy táhnou k nejbližšímu zdroji světla, tedy k oknu.

Pokud máte místnost se slabším světlem, umisťujte do ní jen rostliny vhodné do tmavších místností, kterým nedostatek světla překážet nebude.

 

nadbytek slunce

Zdroj: Depositphotos

4. Nadbytek slunce

Nejen nedostatek, ale i nadbytek světla může rostlině ublížit. Proto je opět nutné si nastudovat vhodné umístění konkrétní rostliny v interiéru. Přímé sluneční paprsky mohou u mnoha rostlin způsobit hnědnutí vrcholků listů i tvorbu hnědých spálených míst na listech.

Často se to stává, pokud je rostlina umístěna na okenním parapetu. Většině rostlin přitom stačí i rozptýlené světlo v místnosti. Výběr vhodného stanoviště pro konkrétní rostlinu proto důkladně zvažte.

Problémem však není jen nadbytek slunečního záření, ale i umístění rostlin v blízkosti radiátoru či jiného výhřevného tělesa v domácnosti. Nadměrné teplo odebírá rostlinám vlhkost, což se může projevit vysycháním okrajů listů.

5. Nadměrné hnojení

Další častou chybou při pěstování pokojových rostlin je jejich nadměrné hnojení. Ano, je vhodné dopřát pokojové rostlině na jaře či před zimou nějaké živiny, ale rozhodně platí, že méně je někdy více.

Zjistěte si, jak často a zda vůbec je potřebné vaši pokojovou rostlinu hnojit. Při hnojení následně dodržujte doporučené dávkování z obalu produktu. Přehnojené rostliny mohou být náchylné na nemoci, jejich listy mohou hnědnout nebo ztrácet barvu – to platí i v případě, že rostliny mají nedostatek živin.

6. Pozdní přesazování

Velkou chybou jako pěstitel děláte i tehdy, když odkládáte přesazování rostliny. Každá rostlina roste a je úplně pochopitelné, že z času na čas bude potřebovat o něco větší životní prostor, tedy květináč.

Pokud květináč již téměř celý vyplňuje kořenový systém, je to jasný signál, že rostlina měla být již dávno přesazena. O pár centimetrů větší květináč dodá rostlině dostatek místa pro další růst. Většinu rostlin je potřeba přesazovat každý, každý druhý či třetí rok.

 

přesazování pokojových rostlin

Zdroj: Depositphotos

7. Příliš velký květináč

Při přesazování ještě na chvíli zůstaneme. Mnoho pěstitelů dělá tu chybu, že při přesazování zvolí mnohem větší květináč, než je potřeba, s cílem vyhnout se přesazování na delší dobu. Avšak, mnohé rostliny se rády v květináčích, takříkajíc, tlačí a příliš velký prostor jim může vadit. Jde například o kaktusy a sukulenty, papradovité rostliny či fikusy.

Obecně se doporučuje při přesazování volit nádobu jen o 2 až 4 cm větší než je současný květináč. Příliš velký květináč by mohl způsobit mimo jiné například hromadění vody a vyčerpání kořenů rostliny.

8. Nadměrná suchost vzduchu

Za suchý vzduch v místnosti jako pěstitel sice nemůžete, ale pokud ho ignorujete, může to vašim pokojovým rostlinám uškodit. Mnohé rostliny jsou totiž náchylné na příliš suchý vzduch. Jejich listy často opadávají, nebo se na nich objevují hnědé skvrny.

Například taková monstera či různé fikusy patří mezi rostliny náročnější na vlhkost vzduchu. Řešením problému může být například jejich pravidelné postřikování vodou pomocí nádobky s rozprašovačem.

9. Nevhodný substrát

A chybou při pěstování pokojových rostlin je rozhodně i nesprávný výběr substrátu. Ano, existují univerzální substráty pro pokojové rostliny, ale platí, že některé specifické druhy rostlin vyžadují jiné typy půdy. Neadekvátní substrát může mít negativní vlivy na růst a zdraví rostlin. Pokud substrát neobsahuje dostatečné množství živin nebo má nesprávné pH či nevhodnou konzistenci, může to vést až k úhynu rostliny.

Pokud pěstujete například kaktusy a sukulenty, volíte lehké a prodyšné substráty určené přímo pro jejich pěstování. Ani nádherné orchideje nepřesazujte do univerzálního substrátu. Ty nepotřebují klasickou zeminu, ale směs hrubé rašeliny a kůry. Pokud pro rostliny vyberete tu správnou půdu, uvidíte, že se jim bude dobře dařit.

Starajte se o vaše pokojové rostliny s láskou!

Při pěstování pokojových rostlin se běžně dělá několik chyb, a zde je několik nejčastějších:

  • Správné zalévání rostlin: Nadměrné nebo nedostatečné zavlažování rostlin je jedna z největších chyb, kterou můžete udělat. Zalévání pokojových rostlin příliš často nebo naopak příliš málo je totiž chyba. Každý druh rostliny má odlišné požadavky na vodu, proto je důležité se s nimi seznámit a přizpůsobit zalévání vodou pokojové teploty podle potřeb dané rostliny.
  • Nedostatek světla: Pokojová rostlina potřebuje světlo a světlé stanoviště pro fotosyntézu a růst. Pokud rostlina není vystavena dostatečnému světlu, může se její barva změnit, listy mohou usychat nebo rostlina může mít i hnědé skvrny.
  • Nesprávný typ půdy a substrát rostlin: Každá rostlina potřebuje správný typ půdy pro růst. Používání nesprávné půdy může způsobit problémy s odtokem vody nebo přebytkem vlhkosti, což může vést k hnilobě kořenů. Je důležité používat vhodnou půdu pro konkrétní rostlinu a případně přidávat kompost nebo jiné živiny pro zlepšení půdy.
  • Pozor na správné hnojení: I když je důležité pravidelně hnojit pokojové rostliny, nadbytek hnojiva může způsobit popálení kořenů a poškození rostliny. Je důležité dodržovat doporučené hnojení rostlin a nezapomínat na přestávky mezi hnojením.

V žádném případě nezapomínejte ani na to, že důležitá je i pravidelná kontrola rostlin a vlhkost místností. Všechny vaše druhy pokojových rostlin se vám poděkují.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE