Cuketová polévka na různé způsoby: Recept na krémovou i thajskou verzi

cuketová polévka

Některé druhy zeleniny pěstujeme výslovně pro jejich charakteristickou chuť. A pak je tu cuketa – nenápadná, zelená, a když přijde její čas, najednou jí máme plné koše, spíže i ledničky. Někteří si ji schováváme tajně pod schody, jiní ji rozdávají sousedům, kteří už raději ani neklepou. Ale pravda je, že cuketa je úžasná. A v polévkách doslova září.

Z cukety se dá připravit všechno. Téměř doslova

Cuketa je jeden z nejvděčnějších druhů zeleniny – roste rychle, dá se jíst syrová, dušená, grilovaná, pečená i plněná. Je lehká, dietní, má jemnou chuť a skvěle se kombinuje s kořením, bylinkami, se sýrem i s krémovými složkami. 

Neobsahuje téměř žádné kalorie, zato hodně vody, vlákniny a několik vitamínů a minerálů – například vitamín C, A, hořčík, draslík. Podporuje trávení, nezatěžuje žaludek a v kuchyni se chová jako přizpůsobivý diplomat – se vším si vychází.

Cuketová polévka i na horší časy

Cuketa v létě roste rychleji než dětská fantazie. Kdo ji pěstuje, ví, že když se rozběhne, nezastaví se. A tak ji pečeme, grilujeme, plníme, zapékáme... no úplně nejlépe vynikne v polévce.

Cuketová polévka je rychlá, variabilní, lehká a vždy vynikající. Dá se připravit na různé způsoby – krémová, pikantní, s bylinkami, sýrem, kokosem či pečená. Během sezóny ji můžete nastrouhat, dát do uzavíratelných sáčků a zmrazit – ideálně po 250 g. Získáte tak praktický základ na krémové polévky, přívaroky či koláče po celou zimu. Zní to možná obyčejně, ale když přijde sychravý leden, domácí polévka z letní cukety chutná jako vzpomínka na dovolenou.

A pokud máte zásobu hotové polévky, klidně ji i zavařte nebo zmrazte – na dny, kdy se vám nebude chtít ani krájet cibuli.

recepty na cuketové polévky
Freepik

Recepty na cuketové polévky

1. Krémová cuketová polévka se smetanou

Jemná, jednoduchá a za 20 minut na stole. Ideální, když nemáte mnoho času, ale toužíte po teplém domácím jídle.

Ingredience:

  • 1 velká cuketa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 brambor (volitelně – na zahuštění)
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl, černý pepř
  • olivový olej

Postup: Na olivovém oleji orestujte na jemno nakrájenou cibuli, přidejte česnek a nakrájenou cuketu (případně i brambor). Restujte pár minut, zalijte vývarem a vařte do měkka (cca 15 minut). Rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, osolte, opepřete a podávejte. Výborná je s opečenými krutony nebo parmezánem.

2. Cuketová polévka s hráškem a mátou

Svěží a jarní polévka, která vás překvapí barvou i chutí. Skvělá i za studena.

Ingredience:

  • 1 střední cuketa
  • 200 g (klidně i mraženého) hrášku
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • hrst čerstvé máty
  • sůl, pepř
  • šťáva z ½ citronu

Postup: Cuketu nakrájejte na kousky a spolu s hráškem vařte ve vývaru přibližně 10 minut. Přidejte mátu, krátce povařte, rozmixujte. Dochutťe citronovou šťávou, solí a pepřem. Můžete ozdobit kapkou smetany nebo plátkem limetky.

3. Pikantní thajská cuketová polévka s kokosovým mlékem

Exotika v polévkové míse. Jemně pikantní, krémová a nesmírně aromatická.

Ingredience:

  • 1 větší cuketa
  • 1 malá cibulka
  • 1 PL zelené kari pasty
  • 200 ml kokosového mléka
  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • čerstvý koriandr
  • limetka na podávání
  • sůl podle chuti

Postup: Na kapce oleje orestujte cibulku a kari pastu. Přidejte na kousky nakrájenou cuketu, zalijte kokosovým mlékem a vodou. Vařte 10-15 minut, rozmixujte dohladka. Podávejte s čerstvým koriandrem a limetkovou šťávou.

4. Polévka z pečené cukety s česnekem a rozmarýnem

Vůně pečené zeleniny a bylinek je nenahraditelná. Tato polévka je pro milovníky výraznějších chutí.

Ingredience:

  • 2 střední cukety
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • větvička čerstvého rozmarýnu
  • 700 ml vývaru
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup: Cuketu, česnek a cibuli nakrájejte, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte rozmarýn a dejte péct na 200 °C cca 25 minut. Poté přeložte do hrnce, zalijte vývarem, povařte pár minut a rozmixujte. Ideální s čerstvým chlebem.

cuketová polévka se sýrem a bylinkami
Freepik

5. Cuketová polévka se sýrem a bylinkami

Jemná, elegantní a sytá. Zvláště výborná s kozím sýrem nebo parmezánem.

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 700 ml vývaru
  • hrst čerstvé bazalky nebo tymiánu
  • 50 g strouhaného parmezánu nebo kozí sýr
  • smetana (volitelně)
  • sůl, pepř

Postup: Na cibulce poduste cuketu, zalijte vývarem a vařte do měkka. Rozmixujte, přidejte bylinky a sýr, promíchejte. Smetana není nutná, ale pokud chcete dosáhnout extra jemnost, klidně přidejte.

Cuketová polévka je důkaz, že jednoduché věci bývají nejlepší. Stačí základ a fantazie – a každý talíř může být trochu jiný. V létě si cuketu užívejte čerstvou, v zimě ji vytáhněte z mrazničky a vraťte se pomyslně zpět do zahrady. Je to jídlo, které zahřeje tělo, potěší žaludek a vykouzlí úsměv. Co více si přát?

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE