Jednoduché comfort food pro chladné večery: Záchrana, když se ti nechce vařit!

comfort food recepty

Některé večery si nevyžadují experimenty v kuchyni ani luxusní ingredience. Někdy chceme jen něco teplého, voňavého a uklidňujícího – něco, co připomene, že i po dlouhém dni může být svět znovu příjemným místem. Právě tehdy přichází na scénu comfort food – jídlo, které voní po domově, chutná jako klid a objímá nás stejně jako oblíbená deka.

Reklama

Comfort food není o složitosti, ale o pocitu. Stačí pár základních surovin, trochu tepla a lásky, a i to nejobyčejnější jídlo se změní na malý rituál radosti. Tyto recepty jsou ideální pro chladné večery, kdy se vám nechce vařit, ale toužíte po talíři útulného pohodlí. Jsou rychlé, chutné a vždy fungují – protože nejlepší jídla bývají ta nejjednodušší.

comfort food recepty bez masa
Freepik

Sýrové těstoviny z jednoho hrnce

Ingredience

  • 250 g těstovin (penne, fusilli nebo farfalle)

  • 1 PL másla

  • 1 šálek smetany na vaření

  • 120 g strouhaného sýra (cheddar, gouda nebo mozzarella)

  • Sůl, černý pepř, špetka muškátového oříšku

Postup

Do velkého hrnce dejte vařit těstoviny v osolené vodě. Když jsou téměř hotové (asi 1 minutu před dovařením), sceďte je, ale nechte na dně trochu vody – právě ta vytvoří základ omáčky. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit, poté vlijte smetanu. Snižte teplotu a postupně přisypte sýr, stále míchejte, aby se krásně roztopil a vytvořil jemnou, hustou omáčku.

Dochutíme pepřem a muškátovým oříškem, který jídlu dodá hloubku. Pokud máte chuť na něco extra, přidejte lžíci hořčice, trochu chilli nebo opečenou slaninu. Tato kombinace vás zaručeně postaví na nohy i po nejnáročnějším dni.

dýňová polévka recept
Freepik

Krémová dýňová polévka

Ingredience

  • ½ menší hokkaido dýně

  • 1 větší brambor

  • 1 cibule

  • 700 ml zeleninového vývaru

  • 1 PL olivového oleje

  • 100 ml smetany na vaření

  • Sůl, černý pepř, muškátový oříšek

Postup

Dýni umyjte, nakrájejte na kusy (hokkaido není třeba loupat) a spolu s na kostičky nakrájeným bramborem a cibulí opečte na olivovém oleji. Pečte, dokud zelenina nezměkne a nezačne karamelizovat – právě to dodá polévce bohatou chuť. Poté zalijte vývarem a vařte 15 minut.

Polévku rozmixujte dohladka a přidejte smetanu. Dochutíme pepřem a špetkou muškátového oříšku. Pokud ji chcete posunout ještě o úroveň výše, podávejte ji s praženými semínky a kapkou dýňového oleje. Výsledek? Krémová oranžová dokonalost, která zahřeje celé tělo.

Zapečené toasty s mozzarellou a pestem

Ingredience

  • 4 plátky toastového chleba

  • 2 PL bazalkového pesta

  • 2 plátky mozzarelly

  • 2 plátky rajčete

  • Olivový olej

Postup

Na dva plátky chleba natřete bazalkové pesto – buď domácí, nebo kupované kvalitní. Přidejte mozzarellu a rajče, přiklopte druhým plátkem. Z vnější strany potřete chléb tenkou vrstvou olivového oleje – právě ten zajistí krásně křupavou kůrku.

Toasty opečte na pánvi nebo v toastovači dozlatova, aby se sýr roztavil a spojil chutě. Po rozkrojení se z nich rozvoní teplo, italská vůně a trocha nostalgie. Skvělé s rukolou nebo rajčatovým dipem.

rýže s vajíčkem recept
Freepik

Rýže s vajíčkem po asijsku

Ingredience

  • 1 šálek uvařené rýže

  • 2 vejce

  • 1 jarní cibulka

  • 1 PL sójové omáčky

  • 1 ČL sezamového oleje

  • Volitelně: hrášek, kukuřice, chilli

Postup

Na pánvi rozehřejte sezamový olej a vlijte rozšlehaná vejce. Když se začnou srážet, míchejte je dřevěnou vařečkou, aby vznikly jemné kousky míchaných vajec. Přidejte rýži – nejlépe tu, která zůstala z předchozího dne, protože je sypká.

Zalijte sójovou omáčkou, promíchejte a opékejte 3–4 minuty, dokud se vše nespojí a rýže nezíská jemnou barvu i vůni. Na závěr přidejte nasekanou jarní cibulku a podávejte s lžící kimchi nebo plátky okurky. Jednoduché, rychlé a plné chuti.

Bramborová kaše s opečenou cibulkou a máslem

Ingredience

  • 600 g brambor

  • 50 g másla

  • 100 ml mléka

  • Sůl, černý pepř

  • 1 cibule na ozdobu

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na kusy a uvařte v osolené vodě do měkka. Po scezení je rozmačkejte s máslem – právě to dodá kaši bohatou chuť. Přilijte teplé mléko a míchejte, až vznikne jemná, nadýchaná hmota.

Na pánvi si zatím opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Sladká chuť opečené cibule je tím detailem, který promění obyčejnou kaši na luxusní comfort food. Podávejte jako samostatné jídlo s kyselou okurkou nebo jako přílohu k vejci.

co rychle uvařit po práci
Freepik

Jablečný crumble s ovesnými vločkami

Ingredience

  • 3 větší jablka

  • 4 PL ovesných vloček

  • 2 PL másla

  • 2 PL třtinového cukru

  • 1 ČL skořice

  • Špetka soli

Postup

Jablka oloupejte, nakrájejte na kusy a vložte do zapékací misky. Posypte je trochou cukru a skořice. V samostatné misce smíchejte vločky, zbylý cukr, skořici, sůl a máslo – rukama vytvořte drobivou směs.

Touto směsí posypte jablka a pečte při 180 °C přibližně 25 minut, dokud vrch nezhnědne. Po vytažení nechte pár minut odpočívat. Crumble chutná úžasně samotný, ale s vanilkovým jogurtem nebo zmrzlinou se mění na malý zázrak.

Zapečené těstoviny se sýrem a brokolicí

Ingredience

  • 200 g těstovin

  • 100 g brokolice

  • 1 šálek smetany na vaření

  • 100 g sýra

  • Sůl, pepř

Postup

Těstoviny uvařte „al dente“ a sceďte. Brokolici rozdělte na malé růžičky a krátce spařte v horké vodě. V misce smíchejte smetanu, nastrouhaný sýr, sůl a pepř.

Těstoviny s brokolicí vložte do zapékací formy, zalijte sýrovou směsí a pečte 20 minut při 180 °C, dokud se na vrchu nevytvoří zlatavá kůrka. Tento recept milují i děti – a navíc spotřebujete i zbytky z lednice.

co jíst, když je venku zima
Freepk

Vejce na másle s bylinkami a toastem

Ingredience

  • 2 vejce

  • 1 PL másla

  • čerstvé bylinky (pažitka, petržel)

  • 2 plátky toastového chleba

Postup

Na pánvi rozehřejte máslo a rozklepněte do něj vejce. Smažte je podle chuti – na měkko, na tvrdo nebo jako míchaná vejce. Solte až po dosmažení, aby žloutek zůstal krásně krémový.

Na závěr posypte čerstvými bylinkami a podávejte s opečeným toastem. Jednoduché snídaně? Možná. Ale v chladný večer je to dokonalé comfort food, které vás postaví na nohy.

Hrníčkový čokoládový koláč (za 5 minut)

Ingredience

  • 4 PL hladké mouky

  • 2 PL kakaa

  • 2 PL cukru

  • 3 PL mléka

  • 1 PL oleje

  • ½ ČL kypřícího prášku

  • Špetka soli

Postup

V hrníčku smíchejte suché suroviny – mouku, kakao, cukr, kypřící prášek a sůl. Přidejte mléko a olej, promíchejte vidličkou, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.

Vložte do mikrovlnky na 90 sekund (max. 800 W). Po vytažení nechte koláč chvíli odstát – bude jemně vláčný a čokoládový. Skvělý s lžičkou jogurtu, oříšky nebo malinami.

Reklama

Připravené jídlo raz-dva

Comfort food není o dokonalosti ani kaloriích. Je o pocitu domova, tepla a péče o sebe. V chladných měsících se stává malou terapií – talířem, který říká: „zastav se, dýchej, dopřej si“. Každý z těchto receptů spojuje jednoduchost, chuť a kousek klidu, který nám v rychlém světě často chybí.

Nezáleží, zda si připravíte jen rychlé toasty, krémovou polévku nebo jablečný crumble. Důležité je, že se na chvíli zastavíte a dáte si něco, co vás zahřeje zevnitř. Protože někdy je nejlepší večeře ta, kterou vaříte jen pro sebe – s láskou a chutí žít pomaleji.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

4/5 - 1 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE