4 skvělé recepty z hokkaido dýně – na chutnou polévku, pyré, rizoto i pečenou pochoutku

recepty z hokkaido dýně

Hokkaido dýně skutečně nabízí mnoho skvělých tipů na jídla, která z ní lze vytvořit. Můžeme ji jíst syrovou jako salát spolu s jinou zeleninou nebo si z ní udělat chutný nápoj. Stojí za to vyzkoušet i další zpracování dýně. Dá se vařit, péct, smažit a dokonce z ní jsou i výborné sladké dezerty.

Hokkaido je bohatá na různé vitamíny a minerály, obsahuje antioxidanty, vlákninu a další prospěšné látky. Co je na ní ale úplně nejlepší – nemusíme ji loupat, stačí ji jen pořádně umýt. Pokud jste se s touto dýní ještě nesetkali a nevíte si rady, jak připravit hokkaido dýni, máme pro vás tipy na chutné recepty z hokkaido dýně.

Vyzkoušíte polévku z hokkaido dýně, hokkaido rizoto, dýňové pyré hokkaido nebo pečenou hokkaido dýni? Které rychlé zdravé recepty se stanou neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně? Pozor, hodí se i do fit jídelníčku!

Doporučujeme přečíst: Recept na domácí pribináček z tvarohu a smetany – chutí ani cenou se mu ten z obchodu nevyrovná!

Nejoblíbenější recepty z hokkaido dýně:

1. Krémová polévka z hokkaido dýně

Krémové polévky jsou oblíbené zejména proto, že díky jejich hustotě se z nich dobře najíte. To je výhoda zejména tehdy, pokud z nějakých důvodů nemůžete konzumovat jiné než tekuté a kašovité pokrmy. Spolu s opečenými krutony nebo kouskem pečiva vás hokkaido polévka dobře zasytí.

Budeme potřebovat:

  • 1 hokkaido dýni
  • 2 mrkve 
  • 2 brambory 
  • 1 cibuli 
  • 1-2 stroužky česneku
  • smetanu na šlehání 
  • sůl, koření 
  • dýňový nebo olivový olej 
  • vývar nebo bujón

Postup receptu: Cibuli a česnek nakrájíme na malé kousky a osmažíme na oleji. Dýni umyjeme, nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibuli. Přidáme i nakrájenou mrkev a brambory, chvíli opečeme. Zalijeme vývarem nebo vodou s kouskem bujónu, přidáme koření, sůl a vaříme, dokud nebude zelenina měkká. Koření vybereme a vše dobře rozmixujeme, přidáme smetanu podle chuti a případně dosolíme. Dýňová polévka hokkaido skvěle chutná s krutony nebo pečivem.

Doporučujeme: Recept na pečené brambory v troubě, které nebudou utopené v oleji!

polévka z hokkaido dýně Depositphotos

2. Zapečená hokkaido dýně s bramborami

Druhý nejčastější způsob, jak se tato dýně zpracovává, je právě pečení. Můžeme ji upéct jen na másle nebo přidat různé koření, podle toho, co máme rádi. Ať už přidáte rozmarýn, oregano nebo tymián, chuť dýně to podtrhne a můžete ji podávat i jako hlavní jídlo. Fantastická pečená hokkaido dýně vás svou chutí dostane!

Budeme potřebovat:

hokkaido dýni

brambory 

dýňový nebo olivový olej 

tymián nebo rozmarýn, oregano, případně jiné koření 

česnek 

cibuli 

Postup receptu: Dýni umyjeme, rozřízneme na půlku, vybereme střed s semínky a nakrájíme na měsíčky. Brambory očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Plech vymažeme olejem, naukládáme dýni a brambory. Osolíme a okořeníme. Cibuli nakrájíme na hrubé plátky, česnek na menší kousky a spolu je přidáme na vrch pekáče a nakonec přidáme i tymián. Pečeme přibližně 20 minut při teplotě 200°C.

Vyzkoušej také: Smažená cuketa v trojobalu – klasika, která nikdy nezklame

3. Pyré z hokkaido dýně

Nejčastěji připravované pyré je určitě bramborové. Kromě tohoto se pyré nebo kaše dá udělat z čehokoli jiného. Výbornou alternativou je právě pyré z dýně. Hokkaido pyré je vhodné zařadit i do dětského jídelníčku nebo pro ty, co mají problémy s trávením. Pyré můžeme připravit jen z dýně nebo spolu s bramborami, jak je tomu v tomto receptu.

Budeme potřebovat:

  • ½ kg hokkaido dýně
  • ½ kg brambor 
  • máslo 
  • mléko nebo smetana na šlehání 
  • sůl, koření

Postup receptu: Dýni umyjeme, střed s semínky vydlabeme a nakrájíme ji na malé kousky. Brambory očistíme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody asi na 10 minut. Potom k nim přidáme i dýni a vaříme, dokud nebudou brambory i dýně měkké. Po scezení přidáme máslo a trochu mléka nebo smetany na šlehání, abychom směs zředili. Množství závisí na tom, jak husté chcete mít pyré. Vše dobře rozmixujeme a na závěr dochutíme.

Doporučujeme: Vepřové medailonky s brusinkovou omáčkou – fantastická pochoutka

Pyré z hokkaido dýně Depositphotos

4. Originální recept na rizoto z hokkaido dýně

Budeme potřebovat:

  • 1 menší dýni
  • 1 menší cibuli 
  • 300 g rýže Arborio 
  • 500 ml zeleninového vývaru 
  • 1 dl bílého vína 
  • muškátový oříšek 
  • 2 PL másla 
  • 150 g gorgonzoly 
  • rukolu, balzamico, olivový olej 
  • sůl

Postup receptu: Hokkaido umyjeme, nakrájíme, dáme na plech, pokapeme olejem a upečeme doměkka (asi 30 minut při teplotě 200 °C). Poté dýni rozmixujeme na pyré. Na pánvi si na oleji osmahneme nasekanou cibulku. Poté přidáme rýži a orestujeme.

Podlijeme vínem a počkáme, dokud se odpaří. Poté začneme postupně přidávat vývar a přidáváme po částech až do změknutí rýže. Před koncem přidáme dýňové pyré a trochu muškátového oříšku. Také přidáme máslo a sýr. Osolíme a podáváme ozdobené rukolou a balzamikem. Můžeme posypat sýrem.

rizoto z hokkaido dýně Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE