Těstoviny vždy patřily k jednoduchému a lehkému pokrmu, na kterém si pochutná opravdu každý. O co nepříjemnější bylo zjištění, že po těstovinách se přibírá a tedy nejsou vhodným přítelem, pokud držíte dietu! Pozor, zjistili jsme nové informace, které vás zaručeně překvapí. Po těstovinách se hubne, v případě, že dodržíte tuto podmínku!
Špagety, lasagne, torteliny, kolínka, mašličky a mnohé jiné, jsou vynikajícím společníkem v každé domácnosti. Ať už nestíháte vařit nebo máte chuť na něco lehkého, těstoviny to vždy zachrání. Je proto nepříjemné, že je při hubnutí musíme vynechat, kvůli množství sacharidů, které obsahují. My jsme zjistili pravý opak – po těstovinách se nepřibírá, ale hubne. Zjistěte, jak je to možné!
Těstoviny, sacharidy a cukr v krvi
Sacharidy byly vždy považovány za sabotéry diet. A protože těstoviny jich mají poměrně dostatek, byly stejně jako sladkosti odsouzeny. Abychom to uvedli na pravou míru, jsou stále lepší variantou, než smažená či mastná jídla. Naproti tomu, někteří tvrdí, že je důležité, jaký typ těstovin jíte a kolik.
Proto se staly mimořádně populárními celozrnné těstoviny, které obsahují navíc i vitamíny či výživné látky. Množství těstovin, které si dopřejete na oběd, by nemělo překročit 100 g.
Pojďme k podstatě věci, pro kterou se těstoviny nedoporučovaly jíst při dietách. Tak jako každé jídlo, které obsahuje vysoké množství sacharidů, tak i z těstovin se po jejich rozložení v trávicím traktu uvolní glukóza.
Ta se potom dostane do krve a my ji známe jako krevní cukr. V malém množství je to všechno v pořádku, avšak pokud se nám do krve uvolní hodně glukózy najednou, tělo ji přemění na tuk. Bohužel. Právě proto se doporučuje vynechat těstoviny během hubnutí. Je to opravdu tak?
FreepikPřibírá se z těstovin?
Vědci z Kanady zjistili, že těstoviny vůbec neovlivňují glykemický index. Respektive, mají ho nízký a řadí se tedy mezi potraviny, které pomáhají při hubnutí. Podle nich se těstoviny nijak nepodílejí na zvyšování hmotnosti ani tělesného tuku. Jsou tedy vhodné na nízkoglykemickou zdravou dietu a můžete si je dopřát i třikrát týdně. Připravit si můžete těstoviny, které zaplní půl hrnku. Avšak je tam jedna podmínka!
Je jasné, že pokud si dáte necelý hrnek vařených těstovin a k tomu hustou smetanovou omáčku, případně mastné maso, vaše váha se změní – k horšímu. K těstovinám byste si samozřejmě měli zvolit potraviny, které jsou označovány za nízkoglykemické. Právě tehdy díky těstovinám dokážete zhubnout. Víte, které to jsou?
Glykemický index – co to vlastně je?
Orientujete se v těchto pojmech? Glykemický index je hodnota, která označuje, jak rychle se vstřebává cukr z potraviny a jak rychle ovlivňuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny, které mají vysoký glykemický index, obsahují cukr, který se štěpí a vstřebává rychle, výrazně zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rychle vede k pocitu hladu.
Naopak, nízký glykemický index mají potraviny, jejichž cukr má opačné vlastnosti. A podle toho dělíme potraviny na ty s nízkým, středním a vysokým glykemickým indexem.
Toto jsou některé potraviny s nízkým GI:
10 Brokolice, česnek, paprika, rajče, hlávkový salát, kořenová zelenina, kapusta
14 Sójové boby v konzervě
20 Arašídy, vařená sója
22 Čočka zelená, loupaný hrách, kešu ořechy
25 Mléko plnotučné
27 Boby sušené
27 Párky
29 Mléko polotučné, sójové mléko
30 Čočka hnědá, fazole, mléko odstředěné
32 Nízkotučný jogurt s fruktózou
35 Slazený jogurt, mrkev, špagety, vařené 5 minut
36 Rybí prsty
39 Ravioly, plněné masem
Délka vaření těstovin a glykemický index
Není jedno, jak dlouho těstoviny vaříte. Těstoviny uvařené „al dente“, tedy tak, aby byly ještě mírně pevné na skus, mají nižší glykemický index než rozvařené. V praxi to znamená, že se cukr z nich uvolňuje do krve pomaleji a hladina glukózy nestoupá prudce.
Naopak, pokud se těstoviny vaří příliš dlouho, jejich škroby se rozloží více a stávají se lépe stravitelnými – což sice může působit příjemně na chuť, ale výsledkem je vyšší glykemický index a rychlejší nárůst hladiny cukru v krvi.
Proto je při vaření lepší držet se doporučeného času na obalu a těstoviny hned po scezení zchladit proudem studené vody, čímž si udrží nejen lepší konzistenci, ale i výhodnější nutriční vlastnosti.
S čím těstoviny kombinovat?
Těstoviny jsou samy o sobě zdrojem sacharidů, proto je ideální doplnit je o bílkoviny a zeleninu. Skvělou volbou je například kombinace s grilovaným kuřecím masem, rybou nebo tofu. Takové jídlo je vyváženější, zasytí na delší čas a nezpůsobí prudký nárůst cukru v krvi.
Stejně důležitá je zelenina – čerstvá i dušená. Brokolice, špenát, rajčata či cuketa dodají vlákninu, která ještě více zpomaluje vstřebávání sacharidů. Výsledkem je chutné, lehce stravitelné a nutričně vyvážené jídlo vhodné i při kontrole hmotnosti.
Kdy jíst těstoviny?
Nejvhodnějším časem na konzumaci těstovin je oběd, kdy má tělo dostatek času sacharidy využít jako zdroj energie. Ideální jsou i po fyzické aktivitě, kdy pomohou rychleji doplnit zásoby glykogenu ve svalech.
Naopak, večer je lepší těstoviny omezit nebo si dopřát menší porci v kombinaci se zeleninou a lehkými bílkovinami. Takto se předejdete zbytečnému ukládání energie do tukových zásob a zároveň si vychutnáte chutné jídlo bez výčitek.
Těstoviny nemusí být nepřítelem
Těstoviny si stále nesou nálepku „zakázaného jídla při dietě“, no pravda je mnohem příznivější. Pokud si vyberete celozrnné druhy, uvaříte je „al dente“ a zkombinujete s bílkovinami a zeleninou, stávají se plnohodnotným základem zdravého jídelníčku. Není důležité těstoviny vynechat, ale naučit se je připravovat a konzumovat tak, aby tělu dodaly energii a ne zbytečné kalorie.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik