Tyto věci NIKDY nedávejte do sušičky!

co nedávat do sušičky

Sušička na prádlo je skvělým pomocníkem v domácnosti. Šetří čas, urychluje sušení prádla a v mnoha případech zanechává oblečení příjemně nadýchané. Avšak ne všechny kusy oděvů a materiály jsou vhodné pro sušení v sušičce. Nesprávné používání sušičky může vést k poškození oblečení, jeho zmenšení, vyblednutí barev či dokonce ke zkrácení jejich životnosti. Pokud chcete, aby vaše oblečení vydrželo co nejdéle a zůstalo v dobrém stavu, existuje několik věcí, které byste do sušičky nikdy neměli dávat. 

Tip pro vás: Psí moč na koberci: Jak se ho efektivně zbavit

1. Jemné tkaniny jako hedvábí a satén

Hedvábí a satén patří mezi velmi jemné a luxusní materiály, které vyžadují speciální péči. Tyto tkaniny jsou citlivé na teplo, které by je v sušičce mohlo vážně poškodit. Hedvábí se může začít trhat, deformovat nebo ztratit svůj jemný a lesklý vzhled. Satén, oblíbený pro svou hladkost a jemnost, se může stát matným a ztratit svůj hladký povrch.

Pokud máte oblečení z hedvábí nebo saténu, vždy je sušte na vzduchu. Ideální je nechat je ležet na rovné ploše, aby si udržely svůj tvar a jemnost. Sušička by pro tyto materiály mohla znamenat rychlé opotřebení.

2. Vlna a kašmír

Vlněné a kašmírové oblečení je známé svou měkkostí a hřejivostí, ale teplo ze sušičky může tyto materiály vážně poškodit. Sušička může způsobit, že vlna nebo kašmír se srazí, ztratí pružnost a tvar. Také mohou ztratit jemnost, přičemž kašmír se může stát hrubým na dotek.

Nejlepší je sušit vlněné a kašmírové oblečení na rovné ploše na suchém ručníku, který pomůže absorbovat přebytečnou vlhkost. Takto udržíte kvalitu materiálu a předejdete sražení nebo deformaci.

3. Podprsenky a jemné spodní prádlo

Podprsenky, zejména ty s kosticemi nebo vyztuženými košíčky, by se do sušičky nikdy neměly dávat. Vysoká teplota v sušičce může způsobit deformaci kostnic, narušit elastické materiály a poškodit jemné krajky a další ozdobné prvky. Elastan, který se používá v mnoha spodních oděvech, může teplem ztratit pružnost, což povede k deformaci podprsenky.

Nejlepší volbou je jemné prádlo a podprsenky sušit na vzduchu, ideálně zavěšené nebo položené na ručníku. Tímto způsobem si uchováte nejen vzhled, ale i funkčnost těchto kusů.

Doporučujeme: Zbavte svůj domov vlhkosti! Tyto rostliny ho ochrání před plísněmi!

sušička na prádlo
Depositphotos

4. Oblečení s potiskem

Trička a další kusy oblečení s potiskem by do sušičky neměly přijít. Teplo ze sušičky může způsobit, že se potisk začne odlepovat, praskat nebo se zcela zničí. To platí nejen pro textilní potisky, ale také pro nažehlovačky a další dekorativní prvky, které jsou citlivé na vysoké teploty.

Pokud máte oblíbené tričko s potiskem, sušte ho raději na vzduchu, ideálně naruby. Tím zabráníte poškození potisku a prodloužíte životnost oděvu.

5. Nylon, polyester a jiné syntetické materiály

Syntetické materiály jako nylon, polyester nebo spandex jsou běžnou součástí sportovního oblečení a legín. Tyto materiály jsou často citlivé na vysoké teploty a mohou se v sušičce roztavit nebo zdeformovat. Navíc mohou ztratit pružnost, což způsobí, že oblečení už nebude sedět tak, jak by mělo.

Syntetické materiály nejlépe usušíte na vzduchu nebo na nízkých teplotách v sušičce, pokud to výslovně dovoluje štítek oblečení.

6. Jemné krajky a ozdobné prvky

Krajky, flitry, korálky a jiné ozdobné prvky jsou velmi náchylné na poškození v sušičce. Teplo a pohyb v sušičce mohou způsobit, že se tyto jemné detaily ulomí, ztratí nebo poškodí. Krajky mohou ztratit svůj tvar a flitry či jiné ozdoby se mohou úplně odloupnout od látky.

Abyste si své jemné kousky udrželi v dobrém stavu, je lepší je sušit na vzduchu nebo použít jemný režim sušení, který minimalizuje teplotu a pohyb.

Doporučujeme: 7 tipů, jak si zútulnit domov: I jednoduché změny u vás vytvoří oázu klidu

7. Kůže a semiš

Kožené a semišové kousky jsou mimořádně citlivé na vysoké teploty. Teplo v sušičce může kůži zdeformovat, vysušit ji nebo způsobit její popraskání. Semiš může ztratit svou jemnost a původní texturu, čímž se stane hrubým a neforemným. Oprava takového poškození je často nemožná, a proto byste nikdy neměli dávat kožené nebo semišové věci do sušičky.

Pokud máte kožené oblečení nebo obuv, je nejlepší je sušit přirozeně při pokojové teplotě, mimo přímé slunce a zdroje tepla. Semišové výrobky udržíte v dobrém stavu pravidelným kartáčováním a opatrným sušením na vzduchu.

8. Gumové a plastové předměty

Guma a plast jsou materiály, které nesnesou vysoké teploty. Předměty jako gumové podložky, koberečky nebo oblečení s gumovými aplikacemi by se v sušičce mohly roztavit nebo zdeformovat. Tento proces nejenže zničí vaše věci, ale může způsobit i vážné poškození samotné sušičky, pokud se roztavený plast přilepí na buben nebo jiné části.

Tyto věci byste měli sušit na vzduchu nebo je po praní důkladně osušit ručníkem, pokud je to možné.

9. Peřiny a polštáře s peřím

Peřinové deky a polštáře jsou oblíbené pro svou lehkost a hřejivost, ale sušička pro ně může být riziková. Peří se může shlukovat, ztratit své izolační vlastnosti a deka nebo polštář se mohou zdeformovat. Pokud je nutné je sušit v sušičce, doporučuje se používat nízkou teplotu a přidat do bubnu tenisové míčky, aby se zabránilo shlukování peří.

Peřinové výrobky se však nejlépe suší na vzduchu, kde se jemně protřepávají, aby si udržely svou nadýchanost.

Pozor na štítky a péči

Při praní a sušení je velmi důležité dodržovat pokyny na štítcích oblečení. Každý kus má své specifické potřeby, a pokud je nedodržíme, můžeme oblečení nenávratně poškodit. Pokud si nejste jisti, zda můžete nějaký materiál dát do sušičky, raději ho sušte na vzduchu. Pamatujte, že i když sušička šetří čas, některé věci vyžadují jemnější přístup, aby zůstaly v dobrém stavu co nejdéle.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE