Proč je aktivace ořechů a semen důležitá? Takhle se to dělá správně!

aktivace ořechů a semen

Je vědecky prokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus blahodárné účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky, vlákninu, minerály, antioxidanty a další látky prospěšné pro zdraví. Konzumace ořechů se doporučuje při dietách, ale také pro rekonvalescenci při kardiovaskulárních onemocněních, zvýšeném cholesterolu či cukrovce.

Všechny tyto benefity jsou opravdu skvělé, ale vědci prokázali, že před konzumací je důležitá samotná aktivace ořechů a semen, která ještě více zvýrazní jejich pozitivní účinky a umožní tělu lépe semena absorbovat. Jejich chuť přitom vůbec nezmění! Jaké benefity mají aktivované ořechy? Jak správně namáčet ořechy? Jak funguje proces aktivace? Více v článku!

Tip pro vás: Kefír: Proč ho můžeme považovat za elixír zdraví? Budeš překvapená!

Co je aktivace ořechů? Aktivace ořechů = namáčení ořechů

Co tedy vlastně znamená aktivace semen a ořechů? Jde o zcela jednoduché namáčení ořechů a semen před jejich konzumací. Potřebujete k tomu jen obyčejnou vodu, nic víc. Ořechy několikrát propláchněte, poté je namočte do misky s vodou.

Nejlepší je ořechy aktivovat přes noc, aby byly ráno připravené ke konzumaci. Dbejte však na to, jak dlouho a který druh ořechů je potřeba namáčet. Kromě toho je vhodné vodu alespoň po 3–4 hodinách vyměnit.

Inspiruj se: Alchymie vůní: Průvodce mícháním esenciálních olejů v aromadifuzérech

aktivace ořechů
Depositphotos

Nejvýživnější způsob konzumace ořechů – proč namáčet ořechy?

Ptáte se, proč byste měli projít touto „dřinou“ předtím, než si dáte hrst ořechů denně? Ti, kteří to už vyzkoušeli, nedají na aktivaci těchto potravin dopustit. Potvrzují teorii, že aktivované ořechy a semena lidské tělo snáze absorbuje i tráví. Nepůsobí pak na organismus zatěžujícím způsobem.

Kromě toho obsahují ořechy a semena přirozený obsah kyseliny fytové, která je důvodem, proč naše tělo nepřijímá prospěšné látky obsažené v ořeších a semenech správně, nebo dokonce vůbec. Je jakýmsi blokátorem, který právě aktivace odstraňuje.

Antinutrient kyselina fytová

Co je kyselina fytová? Kyselina fytová je antinutrient, který se nachází v obilovinách, luštěninách a semenech. Váže se na minerály jako železo, zinek, hořčík a vápník, čímž snižuje jejich vstřebatelnost v těle. Ačkoli může omezovat absorpci živin, má také prospěšné účinky, jako je antioxidační a protizánětlivá aktivita. Správná příprava potravin, jako je namáčení, klíčení nebo fermentace, může snížit obsah kyseliny fytové a zlepšit dostupnost živin.

Podívej také: Poučení z arabského přísloví: Proč bychom o sobě neměli mluvit špatně?

para ořechy
Depositphotos

Jak správně namáčet ořechy?

Každý ořech či semeno se liší svou konzistencí a velikostí. Zatímco mandle potřebují delší namáčení, kešu oříšky tak dlouhou aktivaci nepotřebují. Pomůže vám tento jednoduchý návod:

  • Lískové ořechy, piniové oříšky, pekanové a vlašské ořechy a arašídy namáčejte 7–12 hodin.
  • Kešu oříšky namáčejte 3–6 hodin.
  • Mandle namáčejte 12–14 hodin.
  • Slunečnicová a dýňová semena namáčejte 7–10 hodin.

Jak konzumovat aktivované ořechy?

  • Jako zdravý snack: Aktivované ořechy můžete konzumovat samostatně jako výživnou svačinu mezi jídly.
  • Přidejte do salátů: Aktivované ořechy jsou skvělé do salátů, kde přidají křupavost a výživné látky.
  • Použití do smoothie: Můžete je přidat do smoothie pro extra dávku zdravých tuků a bílkovin.
  • V pečení a vaření: Použijte je jako ingredienci v receptech na granolu, energetické tyčinky nebo jako ozdobu dezertů.

Skladování aktivovaných ořechů

Po procesu namáčení je důležité ořechy důkladně vysušit, aby se předešlo tvorbě plísní a zachovala jejich čerstvost. Ořechy můžete sušit v troubě na nízké teplotě (asi 50 °C) nebo v sušičce, dokud nejsou zcela suché a křupavé. Poté je skladujte v hermeticky uzavřené nádobě v lednici, kde vydrží několik dní až týdnů. Pokud chcete ořechy uchovat ještě déle, můžete je zmrazit, čímž prodloužíte jejich trvanlivost na několik měsíců, přičemž si zachovají svou chuť a výživové vlastnosti.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE