Psí moč na koberci: Jak se ho efektivně zbavit

moč na koberci

I když nám občas zašpiní koberec, stále je milujeme. Co ale dělat se skvrnami a nepříjemným zápachem? Vyhodit drahý koberec kvůli domácímu mazlíčkovi? Nebojte se, poradíme vám, jak se efektivně zbavit psího moči na koberci, aby nebyl nejen vidět, ale ani cítit.

Proč je psí moč na koberci problém?

Psí moč obsahuje amoniak, který může proniknout do vláken koberce a vytvořit zápach, který se jen těžko odstraní nebo zamaskuje. Pokud moč neodstraníte včas, může se rozložit na krystaly, které zápach ještě zesílí. Močí váš pes stále na stejné místo? Může si ho označit jako toaletu a bude to dělat pravidelně.

Kroky, jak se zbavit psího moči na koberci

1. Odsátí moči

Pokud se vám podaří moč zachytit hned poté, co se pes vyčurá, máte větší šanci nad ní zvítězit. K odstranění přebytečné tekutiny použijte papírové utěrky nebo čistý hadřík. Jemně tlačte na postižené místo, abyste do utěrky nebo hadříku nasáli co nejvíce moči. Je důležité, abyste moč neroztírali po koberci, protože by se mohla rozšířit do větší oblasti.

Podívej také: Jak správně skladovat vajíčka? To jsi určitě nevěděla!

2. Použití vody

Po odstranění co největšího množství moči si vezměte na pomoc studenou vodu. Jemně ji nalijte na postižené místo a opět použijte čistý hadřík nebo papírové utěrky. Odsávejte, odsávejte, odsávejte! I když budete muset proces opakovat několikrát, uklidněte se myšlenkou, že to děláte pro dobrou věc.

3. Použití čisticího roztoku

Existuje několik účinných domácích roztoků a produktů, které pomáhají při odstraňování psí moči z koberce.

  • Ocet a voda

Ocet je výborný na neutralizaci zápachu moči a je také antibakteriální. Smíchejte stejné množství bílého octa a vody (1:1). Nalijte tento roztok na místo, kde byla moč, a nechte ho působit přibližně 10 minut. Poté pomocí čistého hadříku odsajte vlhkost. Ocet také pomáhá neutralizovat pachy, které by mohly vašeho psa lákat k opakování nezbedností na stejném místě.

  • Jedlá soda

Když je místo po použití octa suché, nasypte na něj trochu jedlé sody. Jedlá soda je výborný prostředek na pohlcování zápachu. Nechte ji působit několik hodin, ideálně přes noc, a poté ji vysajte vysavačem.

  • Peroxid vodíku a jedlá soda

Na velmi odolné skvrny a zápach můžete použít směs peroxidu vodíku (3 %) a jedlé sody. Nasypte jedlou sodu na místo, kde byla moč, a následně smíchejte peroxid vodíku s několika kapkami tekutého mýdla. Jemně nalijte tuto směs na jedlou sodu a nechte ji reagovat. Po několika hodinách ji vysajte. Tento roztok je velmi účinný, ale používejte ho opatrně, protože může jemně vybílit koberec. (Nejprve vyzkoušejte na malém místě.)

  • Enzymatické čističe

Na trhu jsou dostupné speciální enzymatické čističe, které jsou navrženy tak, aby rozkládaly bílkoviny v moči a zcela odstranily zápach. Tyto produkty jsou účinné i v případech, kdy jiné metody selžou. Používejte je podle pokynů na obalu a dbejte na to, aby roztok pronikl hluboko do koberce, kde se nacházejí zbytky moči.

Doporučujeme: Rada nad zlato: Jak vyčistit koberce? Známe levný, ale účinný trik!

domácí mazlíček
Depositphotos

4. Osvěžení koberce

Pokud jste místo od moči vyčistili a odstranili všechnu vlhkost, můžete použít dezodorant na koberce nebo spreje určené k neutralizaci zápachu, které vám pomohou eliminovat jakýkoli zbytkový zápach.

Prevence a péče o koberec

Pokud máte psa, který občas zašpiní koberec, existuje mnoho způsobů, jak tyto nepříjemnosti omezit. Ujistěte se, že má váš pes dostatek příležitostí jít ven, zejména po jídle, pití nebo spánku. U štěňat může být užitečné vytvořit pravidelný harmonogram. Pokud váš pes má tendenci močit na konkrétní místo, můžete použít ochranné koberečky nebo podložky, které se snadněji čistí. Druhá možnost? Jednoduše zákaz vstupu!

TIP: I když k nehodě nedojde, pravidelné čištění koberců pomáhá odstranit skryté zápachy a osvěžit vlákna koberce. Čas od času si můžete najmout profesionální firmu na čištění koberců, která zajistí hloubkové čištění.

Věděli jste, že existují speciální spreje s přírodními repelenty, které odrazují psy od močení na určité místo? Tyto spreje můžete aplikovat na problémové oblasti, kde pes často močí.

Inspiruj se: TOTO je 5 věcí ve vaší domácnosti, které blokují vaše štěstí v lásce!

Co určitě nedělat

  • Nepoužívejte horkou vodu nebo páru: Horká voda nebo parní čištění mohou moč zafixovat hlouběji do vláken koberce a zápach pak bude těžší odstranit.
  • Nepoužívejte agresivní chemikálie: Některé čisticí prostředky mohou poškodit koberec nebo být nebezpečné pro vaše domácí mazlíčky. Vždy se ujistěte, že produkty, které používáte, jsou bezpečné pro zvířata.
  • Neignorujte znečištění: Pokud necháte moč na koberci příliš dlouho, zápach se může rozšířit a bude těžší ho odstranit.

Veselý život se psem

Chápeme, že svého pejska milujete, ať je jakýkoli. Je však důležité naučit ho správnému chování, aby nezničil veškeré vybavení v domácnosti. Berte ho pravidelně ven a udělejte vše pro to, aby jste měli oba čistý štít. Nevyhazujte koberec, a už vůbec ne svého psa!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE