Recept na domácí hořčici: Zdravá alternativa bez éček

recept na domácí hořčici

Hořčice je jednou z nejoblíbenějších přísad do vaření. Používá se k dochucování pokrmů po celém světě, ale také jako příloha. V obchodech najdeme mnoho druhů, ale nic se nevyrovná chuti a kvalitě domácí hořčice. Příprava domácí hořčice je jednoduchá a přináší mnoho zdravotních výhod. Kromě toho, že přesně víte, co obsahuje, ji můžete přizpůsobit své vlastní chuti. Proč si tedy nepřipravit hořčici doma? 

Tip pro vás: 10 rad zkušených kuchařek na nadýchané muffiny

Recept na domácí hořčici

Ingredience:

  • 100 g hořčičných semínek (žlutá, hnědá nebo jejich kombinace)
  • 100 ml jablečného octa (případně bílého vína nebo rýžového octa)
  • 100 ml vody (nebo podle potřeby)
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (pro jemně sladkou chuť)
  • 1/2 lžičky soli
  • Volitelné: kurkuma (na barvu), česnek, chilli nebo bylinky na dochucení

Postup:

  1. Nejprve namočte hořčičná semínka do směsi octa a vody. Nechte je nasáknout 24 až 48 hodin. Tento krok je důležitý, aby semínka změkla a uvolnila svou chuť.
  2. Nabobtnalá semínka vložte do mixéru. Přidejte sůl a med (nebo jiné sladidlo) a mixujte do požadované konzistence. Pokud preferujete jemnější hořčici, mixujte déle. Pro hrubší strukturu mixujte kratší dobu, nebo si část semínek nechte celá.
  3. Podle chuti přidejte česnek, chilli, kurkumu nebo bylinky, pokud chcete hořčici více ochutit a ozvláštnit. Kurkuma například přidá jemnou chuť a zářivě žlutou barvu.
  4. Po mixování nechte hořčici několik dní zrát v lednici. Její chuť se během těchto dní ještě více prohloubí a zjemní.
  5. Hotovou hořčici přendejte do skleněných nádob a skladujte v lednici. Domácí hořčice vydrží několik týdnů, ale pravděpodobně ji spotřebujete mnohem dříve.

Doporučujeme: 10 večerních pochoutek, ze kterých nepřibereš – TOP tipy na zdravé snacky

domácí hořčice
Depositphotos

Zdravotní benefity domácí hořčice

  • Bohatá na antioxidanty: Hořčičná semínka jsou plná antioxidantů, které chrání buňky před oxidačním stresem a volnými radikály. Antioxidanty podporují imunitní systém a mohou snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby nebo rakovina.
  • Podpora trávení: Hořčice obsahuje vlákninu a látky, které podporují trávení. Pomáhá stimulovat produkci žluči, což napomáhá trávicímu procesu a může zmírňovat nadýmání či zažívací potíže.
  • Protizánětlivé účinky: Kurkuma, která se často do hořčice přidává, má silné protizánětlivé účinky. Pomáhá při zánětlivých onemocněních a zmírňuje bolesti kloubů či svalů.
  • Přírodní zdroj minerálů: Hořčičná semínka jsou bohatá na důležité minerály, jako je hořčík, vápník a selen. Tyto minerály podporují zdraví kostí, regulaci krevního tlaku a správnou funkci nervového systému.
  • Nízký obsah kalorií: Hořčice je nízkokalorická omáčka, a proto je skvělou alternativou k mastným nebo sladkým dochucovadlům. Má nízký obsah cukru a tuků, takže je vhodná i pro ty, kteří sledují svou váhu.

Proč si připravit hořčici doma?

Pokud začnete vyrábět domácí hořčici, získáte úplnou kontrolu nad jejím složením. Na rozdíl od komerčních hořčic, které obsahují konzervanty, umělé přísady, stabilizátory či nadměrné množství cukru a soli, domácí verze je čistá. Můžete si ji přizpůsobit podle vlastních preferencí – ať už preferujete silnější chuť, méně sladkou variantu, nebo přidání svých oblíbených bylinek.

A bonus? Šetříte životní prostředí. Výrobou vlastních potravin snižujete množství odpadu, zejména plastových obalů, ve kterých jsou produkty balené. Kromě toho je domácí hořčice ekonomicky výhodná – hořčičná semínka jsou levná a z jedné dávky si můžete vyrobit dostatek hořčice na delší dobu.

Už si ji nikdy nekoupíte!

Příprava domácí hořčice přináší mnoho výhod. Získáte produkt, který je čerstvý, plný živin a bez zbytečných chemikálií. Ačkoliv se na začátku možná budete zdráhat ji připravit, časem si na chuť domácí hořčice tak zvyknete, že vás už nenapadne ji koupit v obchodě. Éčka si můžeme dopřát z jakékoliv jiné potraviny, ale z hořčice je už čerpat nemusíme.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE