Kdo řekl, že vepřové sádlo je nezdravé? Fakta, která tě dostanou!

vepřové sádlo zdravé či nezdravé

Zájemců o zdravý životní styl neustále přibývá. Mnoho z nás sleduje, co je a co není vhodné jíst. Soustředíme se na zadní strany obalů, které nám mají jasně říci, co je „zdravé" a co „nezdravé".

Naši předkové neměli možnost sledovat zadní strany obalů na potravinách. Jejich nejlepším přítelem k snídani či večeři bylo vepřové sádlo. Dnes to už dávno není pravda. Za čtvrt století spotřeba vepřového sádla rapidně poklesla. Změnily se nám chuťové pohárky? Nebo se změnilo jen naše myšlení?

Vepřové sádlo v minulosti 

Před sto lety představovala spotřeba vepřového sádla v bývalém Československu přibližně 65 000 - 85 000 tun za jeden rok. Během druhé světové války se tato spotřeba zvýšila díky akutnímu nedostatku másla. Postupem času na trh přibyly rostlinné oleje, tuky neživočišného původu a margaríny, které se prodávaly tak, aby v lidech vzbudily pocit, že vepřové sádlo je škodlivé.

Podívej se také na: Proč konzumovat sušené švestky? Ženy i muži by se v nich měli topit

Vepřové sádlo
Depositphotos

Vepřové sádlo versus margarín 

Pokud dáš na pánev například margarín, musíš déle čekat, než se začne rozpouštět. Až když je teplota plotny pořádně vysoká, začne se margarín rozpouštět. Vepřové sádlo je jiné – rozpustíš ho i na dlani. Co z toho vyplývá? Tvoje tělo vydává teplo něco přes 36 °C.

Margarín se v nás sotva rozpustí, a tak musí žaludek vynaložit větší úsilí na jeho strávení. Avšak vepřové sádlo se začne rozpouštět už v ústech a do trávicího traktu přijde doslova v kapalném skupenství.

Jaké má vepřové sádlo účinky na zdraví? 

Jaké má sádlo zdravotní benefity? Vepřové sádlo neobsahuje žádné škodlivé trans-mastné kyseliny a nenajdete v něm ani umělá barviva či různá dochucovadla. Sádlo oplývá esenciálními mastnými kyselinami jako kyselinou olejovou a omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami.

Ty dokážou velmi efektivně snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zpomalovat růst tukových polštářků a snižovat vysoký krevní tlak. Kromě toho slouží k produkci hormonů, které jsou potřebné pro normální růst buněk, pružnost cév, srážlivost krve a činnost mozku či očí. Takové prospěšné látky bychom v slunečnicovém či olivovém oleji hledali marně.

Co všechno najdeme ve vepřovém sádle? 

Vepřové sádlo je výborné i pro alergiky. Lidé trpící nesnášenlivostí laktózy si díky němu mohou znovu dopřát různé dobroty. Právě tato ingredience je totiž efektivní náhradou másla, dokonce do takové míry, že nepoznáte rozdíl.

Zjistilo se také, že vepřové sádlo nemá negativní vliv na kardiovaskulární systém a je jedinou výchozí látkou zdraví prospěšné konjugované formy kyseliny linolové. Tu nám v tabletkách nabízejí reklamy, ale přitom by stačilo pít mléko nebo jíst normální kravské máslo.

Vepřové sádlo obsahuje velké množství vitamínů A, D, E. Tento druh tuku pomáhá udržovat náš imunitní systém a zlepšuje celkové fungování těla, zejména v chladném období.

Vyzkoušej: TOP eko produkty, kterými pomůžeš planetě: Přidej i ty ruku k dílu!

Domácí sádlo
Depositphotos

Je chléb se sádlem nezdravý? 

Tato kombinace je pro naše tělo velmi prospěšná. Za předpokladu, že jsme zdraví, má tato kombinace blahodárné účinky. Pro ty, kteří se snaží shodit pár kilo, je tuk také prospěšný, protože poskytuje energii, například před cvičením.

Když v minulosti šli muži pracovat do lesa, vždy měli u sebe krajíc chleba, sádlo a slaninu. Přestože tento pokrm konzumovali poměrně často, měli dostatek energie, síly, byli zdraví a měli i dobrou imunitu.

Domácí sádlo na různé neduhy 

Vepřové sádlo se osvědčilo v mnoha případech. Pokud tě trápí nemoci dýchacích cest, bolavé nohy nebo kašel, zkus si postižené místo potřít vepřovým sádlem. Zakry ho gázou, obvaž plátnem a drž v teple. Úleva se zaručeně dostaví. Někteří ho dokonce doporučují i pro miminka.

Mělo by pomoci s kolikou i opruzeným zadečkem. Maminkám, které kojí, se zapálenými bradavkami pomůže kombinace sádla a rozmačkaného zelného listu. Je však důležité nezapomínat, že na takové účely můžeš využít jen vlastnoručně vyškvařené sádlo.

Nevýhody vepřového sádla – na co si dát pozor? 

Výhody vepřového sádla jsme zmínili, ale každá mince má samozřejmě dvě strany. Na co si dát v souvislosti s vepřovým sádlem pozor? Kupované nebo domácí vepřové sádlo má vysokou kalorickou hodnotu. Co to znamená? Vepřové sádlo je velmi kalorické, což může přispět k přibírání na váze, pokud se konzumuje ve velkém množství a není tomu přizpůsoben adekvátní kalorický výdej v podobě pravidelného pohybu.

Nadměrná hmotnost je následně rizikovým faktorem pro množství zdravotních problémů, včetně srdečních chorob, cukrovky typu 2 a některých druhů rakoviny.

Problematická může být také kvalita vepřového sádla. Prasata chovaná na průmyslových farmách mohou být vystavena antibiotikům a růstovým hormonům, které mohou být přítomny i v tucích a mase. Dlouhodobá konzumace těchto látek může mít negativní zdravotní účinky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE