Proč konzumovat sušené švestky? Ženy i muži by se v nich měli topit

Proč konzumovat sušené švestky

Sušené švestky jsou již od nepaměti považovány za nejlepší přírodní lék na zácpu. Ale to není zdaleka vše, co tyto chutné plody dokážou. Sušené švestky se většinou přidávají do snídaní. Přidávají se do ovesných kaší nebo snídaňových moučníků, jako jsou například muffiny nebo tradiční kynuté koláčky. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a vitaminu A. Švestky se však nevyužívají jen při přípravě snídaní. Využívají se na přípravu různých pokrmů, které dokážou potěšit naše mlsné jazýčky. Avšak jejich síla spočívá v jejich účincích na naše zdraví. Dokonce se říká, že ženy po čtyřicítce by si měly dopřát hrst sušených švestek. Ale o tom později!

Tip pro vás: Jak se projevuje zánět slinivky břišní? Tyto příznaky nesmíte ignorovat!

Seznamte se se sušenými švestkami 

Stejně jako čerstvé, tak i sušené ovoce obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Procesem sušení se tyto látky z nich nevypařují. Právě naopak, zůstávají v nich a právě proto jsou považovány za zdraví prospěšné. Sušené švestky jsou plné vlákniny a obsahují jakýsi hnací motor naplněný vitamíny a minerály. Z vitamínů jsou to především vitamín K, A a většina vitamínů skupiny B. Z minerálů jde hlavně o draslík, železo a vápník, které mají své čestné místo v tomto sušeném ovoci. Kromě toho sušené švestky obsahují antioxidanty, které chrání organismus před působením volných radikálů. Nejsou to už dobré důvody, proč konzumovat sušené švestky?

Na druhé straně však byly švestkám dopřány i kalorie. Tedy představují skutečnou kalorickou bombu, což je jejich nevýhoda. Na 100 gramů mají něco málo přes 300 kalorií. Proto byste se při jejich konzumaci měli trochu držet na uzdě. Dopřejte si je raději každý den v menším množství než najednou a hodně.

Doporučujeme: Nejčastější signály nemocné játry – těchto 7 příznaků neignorujte!

Sušené švestky
Depositphotos

Sušené švestky a zácpa 

Tyto sušené plody si všichni spojujeme především se zácpou. Díky jejich poměrně velkému obsahu vlákniny je jejich konzumace skvělým nápadem v tomto případě. Doporučuje se sníst tři sušené švestky před každým jídlem. A takovým menším trikem pro vás, který může být vaší záchranou v případě zácpy, je namočení švestek do horké vody. Před tím, než je sníte, je zalijte převařenou vodou a nechte chvilku postát. Švestky budou sice mírně rozmočené, ale jejich účinky o to intenzivnější. Ale pozor, pokud to přeženete s množstvím, tak budete hrát závody, kdo bude první na toaletě.

Účinky sušených švestek: 

  • zlepšují zdraví očí, 
  • snižují krevní tlak, 
  • zlepšují činnost metabolismu, 
  • podporují trávení a činnost střev, 
  • podporují imunitní systém, 
  • díky močopudným účinkům odvodňují organismus, 
  • jsou prevencí před kardiovaskulárními chorobami, 
  • podporují činnost mozku, jater a ledvin, 
  • normalizují hladinu cukru v krvi, 
  • mají detoxikační účinky, 
  • podporují kosti, vlasy a nehty.

Podívej také: Zánět sedacího nervu: Jak si ulevit od bolesti?

Sušené švestky a zácpa
Depositphotos

Proč by si je měly dopřát ženy po 40-tce?

Už v úvodu jsme vám naznačili, že ženy po čtyřicítce by si měly dopřát hrst sušených švestek denně. Období mezi 40. a 50. rokem života ženy je spojeno s obdobím menopauzy, které je pro samotné ženy poměrně náročné. Návaly horka, změny nálad, ale i řídnutí kostí a ubývání kostní hmoty – to vše způsobuje menopauza. Výzkumy však byly prokázány, že sušené švestky a jejich účinky na kosti jsou neporovnatelné s účinky jiného čerstvého nebo sušeného ovoce.

Kromě toho, že sušené švestky blahodárně působí na funkci mozku, zlepšují trávení, snižují cholesterol a pod., tak pozitivně působí na kosti a pomáhají předcházet jejich řídnutí. Stručně řečeno, sušené švestky dokáží zvrátit (možná ne úplně, ale alespoň částečně) negativní vliv menopauzy na ženský organismus. Sušené švestky a látky v nich obsažené také chrání před vznikem zánětlivých onemocnění kostí a kloubů.

Jak sušit švestky v sušičce nebo troubě?

Pokud jste se již nabažili čerstvých švestek, je načase si je vysušit a vychutnávat například při sledování filmu. Pokud zvolíte sušičku, budete to mít o něco jednodušší. V tomto případě byste však měli vědět, že nejlepší je vysušit švestky celé, tedy i s peckou. Pokud je chcete sušit bez pecky, tak švestku mírně nařízněte a pecku z ní vytlačte. Takto připravené a omyté švestky už jen vložte do sušičky a nechte vysušit.

Pokud sušičku ovoce nevlastníte, tak si poradíte i s troubou na pečení. Na plech vyložený papiérem rozmístěte vypeckované švestky. Ty vložte do předem vyhřáté trouby na 50 °C a nechte je sušit přibližně 4 hodiny. Po 4 hodinách je vyjměte, nechte trochu vychladnout a znovu je vložte do trouby. Pozor ale, nyní je sušte při vyšší teplotě, a to 70 °C další 4 hodiny. A máte hotovo, sušené švestky jsou připravené!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE