Amenorea – co všechno může stát za vynecháváním menstruace?

Amenorea zpoždění menstruace

Sen o pravidelné a zcela bezproblémové menstruaci se zdaleka nesplní každé ženě. Mnohé totiž trápí různé poruchy menstruačního cyklu. K takovýmto poruchám patří například menoragie, což je termín pro velmi silné a zpravidla i prodloužené menstruační krvácení. Pojem oligomenorea zase označuje stav, který je charakteristický dlouhými intervaly mezi menstruacemi, a to delšími než 31 dní.

Někdy se menstruace v případě této poruchy dostavuje až po dvou či třech měsících od předchozí. V dnešním článku se budeme zabývat poruchou zvanou amenorea. O jaký zdravotní problém jde? Kolik příčin amenorey existuje? Jak se projevuje takto narušený menstruační cyklus? Více v článku!

Tip pro vás: Co signalizuje silný zápach těla? Raději ho neignoruj, může to být vážné!

Amenorea – nepřítomnost menstruace

Termín amenorea označuje nepřítomnost menstruačního krvácení u pohlavně zralé ženy. Za normálních okolností se u ženy objevuje menstruační krvácení v průměrné délce 3 až 5 dní jednou za cyklus, který má průměrně délku 28 dní. Menší odchylky v uvedených číslech jsou zpravidla zcela normální.

U ženy s amenoreou však dochází k vymizení menstruace, a to alespoň v několika cyklech po sobě, přičemž příčinou mohou být různé chorobné stavy, včetně hormonálních vlivů a různých onemocnění. Rozlišujeme přitom primární a sekundární amenoreu.

Typy amenorey: Primární amenorea vs. sekundární amenorea

  • Primární amenorea – označuje stav nepřítomnosti krvácení v případě, že se menarche, tedy první menstruace ženy v období dospívání, nedostavila do 15. až 16. roku života.
  • Sekundární amenorea – označuje stav nepřítomnosti krvácení u ženy, která dříve normálně menstruovala, přičemž vymizení menstruace trvá již více než 3 měsíce.

Doporučujeme: Pozor na předávkování ibuprofenem – následky jsou děsivé!

poruchy menstruačního cyklu
Depositphotos

Příčiny primární amenorey – nefunkční vaječníky, změny hmotnosti, chronická onemocnění a další

Primární i sekundární amenoreu může způsobovat celá řada různorodých příčin. Obecně se na vymizení menstruace může podílet problém se samotnými pohlavními orgány, hormonální nerovnováha, některé léky a dokonce i životní styl.

Primární i sekundární amenorea může vznikat ze stejných příčin, ale existují také příčiny, které jsou charakteristické buď pro jednu, nebo druhou formu amenorey. To znamená, že u mladých dívek bez první menstruace a u žen, u kterých v dospělosti došlo k zastavení menstruace, se může amenorea rozvinout z úplně odlišných důvodů.

Příčiny amenorey:

  • poruchy sexuálního dospívání a opožděná puberta,
  • poruchy funkce vaječníků,
  • nedostatečný vývoj pohlavních orgánů nebo abnormality na pohlavních orgánech (např. chybějící vagina či děloha, chybějící otvor v hymenu, uzavření děložního hrdla),
  • hormonální poruchy (například poruchy vylučování hormonů hypofýzy),
  • některé genetické poruchy, například chromozomální abnormality jako Turnerův syndrom (chybí jeden chromozom X),
  • jiné genetické příčiny,
  • podvýživa,
  • nádory hypofýzy nebo centrální nervové soustavy před pubertou,
  • některá chronická onemocnění, jako anémie, cukrovka, onemocnění štítné žlázy.

Příčiny sekundární amenorey – stres, předčasná menopauza, syndrom polycystických vaječníků a další

Pro sekundární amenoreu jsou některé příčiny podobné, jiné zcela odlišné ve srovnání s primární amenoreou. V tomto případě se například nepředpokládá, že za vymizením menstruace stojí nedostatečný vývoj pohlavních orgánů, protože žena v předchozím období normálně menstruovala. Na druhou stranu však za sekundární amenoreou mohou stát různé hormonální poruchy a její vymizení často souvisí se životním stylem ženy.

Příčiny amenorey:

  • hormonální poruchy – nadbytek mužských pohlavních hormonů, snížená činnost štítné žlázy, Cushingův syndrom apod.,
  • ukončení antikoncepční léčby,
  • selhání činnosti vaječníků nebo nádory na vaječnících,
  • jizvy a srůsty na děloze,
  • předčasná menopauza,
  • nadměrný a dlouhodobý stres,
  • nádory a jiná onemocnění hypofýzy,
  • nadměrná ztráta hmotnosti (např. i při poruchách příjmu potravy, jako je anorexie),
  • nadměrná fyzická námaha (např. při náročných sportovních trénincích),
  • syndrom polycystických ovarií,
  • některé léky – antipsychotika, léky při chemoterapii a další.

Inspirujte se: Příznaky nedostatku vápníku: Takto nám tělo naznačuje jeho deficit!

Amenorea – nepřítomnost menstruace
Depositphotos

Fyziologická amenorea – kdy není vynechání menstruace problém?

Je však nutné zmínit, že kromě patologické, tedy chorobné amenorey, existuje i takzvaná fyziologická, tedy přirozená amenorea. Jedná se o stav, kdy u ženy není přítomná menstruace, ale není to způsobeno žádným chorobným stavem. O fyziologické amenoree můžeme hovořit v některých fázích života ženy, a to v dětství před nástupem puberty, během těhotenství a těsně po něm a následně v postmenopauzálním období.

Diagnostika příčiny amenorey

Z výše uvedených řádků vyplývá, že za amenoreou stojí skutečně dlouhá řada různorodých příčin. Pokud u dospělé ženy dojde z neznámých důvodů k vymizení menstruace, respektive pokud se u dospívající dívky vůbec menstruace neobjeví, je důležité tento problém konzultovat s gynekologem. Ten v rámci diagnostiky provede několik důležitých vyšetření, která mohou pomoci odhalit příčinu. Potřebné může být vyšetření reprodukčních orgánů, sonografické či genetické vyšetření, krevní testy, vyšetření endokrinologem a také sledování hladin hormonů.

Léčba amenorey

Léčba amenorey vždy závisí na zjištěné příčině.

  • Pokud za vymizením menstruace stojí nádor, je nutné jeho odstranění a následná další léčba.
  • V případě odhalení jakéhokoli onemocnění, které vedlo k přerušení menstruace, jako jsou například poruchy štítné žlázy, je nezbytné zaměřit léčbu především na řešení primárního problému, což by mělo vést k normalizaci cyklu.
  • V případě vývojových vad se může přistoupit k chirurgickému řešení.
  • Pokud je příčinou nevhodná strava, nadměrné cvičení či stres, je nutné upravit životní styl pro obnovení cyklu.

Substituční hormonální terapie

Kromě řešení vyvolávající příčiny se při léčbě amenorey často uplatňuje substituční léčba. Pacientce mohou být podávány antikoncepční tablety nebo jiné hormonální léky. Problém s amenoreou není radno podceňovat.

Dlouhodobé důsledky amenorey

Pokud se amenorea neléčí, může mít vážné dlouhodobé následky na zdraví ženy. Jedním z nejvýznamnějších rizik je osteoporóza, protože absence menstruace často znamená také nedostatek estrogenu, který je klíčový pro udržování zdravých kostí. Snížené hladiny estrogenu vedou k úbytku kostní hmoty, což zvyšuje riziko zlomenin a dalších kostních problémů.

Dalším dlouhodobým důsledkem je hormonální nerovnováha, která může ovlivnit celkovou pohodu, náladu a energetické hladiny. Dlouhodobé vymizení menstruace může také vést k problémům s plodností, což může být obzvláště stresující pro ženy, které plánují těhotenství. Proto je důležité amenoreu řešit včas, aby se předešlo vážným zdravotním komplikacím.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE