Nejčastější úrazy dětí v léte - na co všechno si dát pozor?

nejčastější úrazy dětí

Léto a úrazy dětí - jaké jsou nejčastější letní choroby a zranění, o kterých musíme vědět a co můžeme udělat, abychom jim předcházeli?

Letní prázdniny jsou tu! Vyhněte se však prázdninovým úrazům dětí

Ať už jde o letní tábor, lezení po stromech nebo koupání, pro děti znamená léto mnohem více času stráveného venku. Letní radovánky se však mohou rychle změnit, když stoupající teploty, blízkost vody či lezení, šplhání nebo obyčejné skákání na trampolíně vyústí v chorobu nebo zranění.

Počet úrazů dětí v létě stoupá - osvojte si proto pravidla první pomoci a dávejte pozor na nejčastější poranění

Jaké jsou tedy nejčastější letní choroby a zranění, o kterých byste měli vědět a co můžete udělat, abyste jim předcházeli a léčili je?

Léto je konečně tu a teplé počasí a delší dny nabízejí rodinám mnoho důvodů, proč být aktivní právě venku. Ale spolu se všemi zábavami venku přichází i více příležitostí na zranění související s aktivitou. Kromě zranění a chorob souvisejících s přírodou, jako jsou kousnutí klíštětem a spálení sluncem, letní aktivity představují více šancí na zlomeniny kostí, otřesy mozku a další oděrky a modřiny. Na co všechno si je třeba dát pozor?

Letní úrazy dětí - zranění na kole

Nehody na kole jsou jedním z nejčastějších letních zranění, protože teplejší počasí představuje pro vás a vaše děti více příležitostí na společnou jízdu. Pád z nehody na kole však může být nebezpečný a může mít za následek řezné rány, škrábance, zlomeniny nebo otřesy mozku. Pokud jde o vozidla, srážka na kole může být dokonce smrtelná.

Tipy, jak předejít zraněním na kole:

  • VŽDY dejte svým dětem helmu – nošením helmy můžete předejít těžkým zraněním hlavy při nehodách na kole. Nošení helmy může snížit riziko poranění hlavy a mozku až o 88 % u dospělých i dětí. 
  • Další ochranné prostředky – jako jsou chrániče kolen a loktů, mohou také pomoci minimalizovat zranění při pádech.
  • Správně nasazená helma a výstelka mohou také snížit riziko zranění při nehodách na skateboardu či koloběžce. Doporučujeme:

Nejčastější úrazy dětí - zranění na hřišti

Více volného času nejen na letní dovolené znamená více času stráveného návštěvou místního parku nebo dětského hřiště. Bohužel, skluzavky a houpačky během léta běžně způsobují zlomeniny související s pádem a poranění hlavy, i když je vybavení správně udržováno.

Tipy na prevenci zranění na hřišti:

  • Pády na hřišti jsou bohužel časté, ale výběr hřiště postaveného na měkkých površích může minimalizovat riziko vážného zranění. 
  • Vyhněte se hřištím na betonu nebo štěrku a místo toho hledejte hřiště, která jsou postavená na měkkých površích, jako je guma nebo dřevěné třísky. 
  • Aktivní dohled je také důležitý, protože můžete pomoci zabránit pádu, pokud jste na dosah ruky.

Doporučujeme: Dívkám panenky a chlapcům autíčka: Opravdu by si děti (ne)měly hrát se všemi hračkami?!

úrazy dětí
Depositphotos

Dětské úrazy a zranění na trampolíně

Běžná jsou v letních měsících i otřesy mozku a zlomeniny v důsledku skákání na trampolíně. Krvácení z nosu, odřeniny a modřiny nemusí být tak vážné, ale jsou také znepokojivé.

Tipy, jak předcházet zraněním na trampolíně:

  • Mnoho zranění na trampolíně zahrnuje kolizi dvou nebo více osob, takže jedním z nejlepších způsobů, jak minimalizovat riziko zranění, je umožnit, aby trampolínu používala pouze jedna osoba. 
  • Dbáte na upevnění sítě kolem vnější strany trampolíny, aby se minimalizovaly pády. 

Nepřehlédněte: Dítě ve znamení VODNÁŘ: Zajímavé vlastnosti a jeho charakteristika

úrazy dětí na trampolíně
Depositphotos

POZOR na nejnebezpečnější dětské hry - skákání do vody, hrozí i utonutí

Plavání v bazénu, jezeře nebo v moři je skvělé, ale zranění spojená s vodou mohou být smrtelná. Utonutí je dokonce druhou nejčastější příčinou smrti a neúmyslného zranění dětí ve věku od jednoho do čtyř let. A dokonce i dobří plavci se mohou zranit při aktivitách souvisejících s vodou, jako je potápění, vodní sporty a člunování.

Tipy, jak zabránit zraněním způsobeným vodou a utonutí:

  • AKTIVNÍ A NEPŘETRŽITÝ dohled dospělých je nejúčinnějším způsobem, jak zabránit nehodám utonutí – ať už jste v bazénu nebo na otevřené vodě. 
  • Odložte telefony, protože i vaše malá nepozornost může mít tragické následky. 
  • Zůstaňte na dosah ruky, když jsou vaše děti v bazénu nebo okolo něj. 
  • Pokud bazén není oplocený, nezapomeňte ho zakrýt, když se nepoužívá. 
  • Pokud je vaše rodina na lodi, která se účastní nebo sleduje vodní sporty, ujistěte se, že každý má oblečenou záchrannou vestu, i když jste dobrý plavec.

Nemoci u dětí - žaludeční viry a otravy dětí jídlem

Letní setkání jsou skvělým časem na vychutnávání si jídla na grilovačkách a venkovních oslavách. Vyšší teploty a nesprávné skladování potravin mohou umožnit rozmnožování bakterií (bakterií, virů, parazitů, toxinů) v potravinách.

Příznaky otravy jídlem zahrnují:

  • zvracení, 
  • průjem, 
  • břišní obtíže a 
  • někdy i horečku.

Pokud má vaše dítě problémy se žaludkem nebo otravou jídlem, hydratace je nejdůležitější věc. Často podávané malé doušky čirých tekutin, jako je voda, džus nebo nápoje na hydrataci elektrolytů, mohou pomoci nahradit část tekutin ztracených zvracením a průjmem.

Zvracení, silná bolest břicha nebo snížené močení jsou některé příznaky, které by vás měly vyzvat, abyste vyhledali lékařskou pomoc. Krev ve stolici je dalším důvodem, proč okamžitě kontaktovat lékaře.

Doporučujeme také: Chystáš se s dětmi na koupaliště? Podívej se, jak odhalit nebezpečný bazén

nejčastější úrazy dětí
Depositphotos

Nemoci přenášené komáry a klíšťaty

Zábavné letní aktivity, jako je turistika, kempování a více času stráveného venku, mohou znamenat vystavení se hmyzu a parazitům, jako jsou komáři a klíšťata. Klíšťata a komáři mohou šířit infekční choroby, jako je lymská borelióza či klíšťová encefalitida.

Příznaky těchto chorob mohou zahrnovat horečku, bolest hlavy, únavu, vyrážku, bolest kloubů, zvracení, průjem a podobně. Proto vždy po pobytu venku pečlivě prohlédněte své dítě. Pokud najdete klíště, odstraňte ho rychle a opatrně.

Úpal a choroby související s teplem

Větší vystavení teplu v létě znamená větší pravděpodobnost chorob souvisejících s teplem. Děti, které si hrají na slunci, se budou více potit, což může vést k rychlejší dehydrataci. Mladší děti mohou být vůči tomu zranitelnější a měly by být povzbuzovány, aby často pily vodu.

Mezi příznaky vyčerpání z tepla patří bolest hlavy, závratě, nevolnost a svalové křeče. A pokud je vaše dítě sportovec, měli byste být obzvláště opatrní! Sportovci jsou vystaveni zvýšenému riziku chorob souvisejících s teplem a měli by být pozorně sledováni, zejména během delších tréninků a táborů, které se konají venku během slunečních hodin s intenzívním tréninkovým režimem.

  • Vyčerpání z tepla a dehydratace by se měly okamžitě léčit odpočinkem na chladném, stíněném místě, pitím vody a přiložením studené, vlhké hadříku na kůži, která pomůže ochladit tělesnou teplotu. 
  • Ignorování příznaků a symptomů vyčerpání z tepla může u dítěte vést k závažnější chorobě související s teplem, jako je úpal, který může vést k rychlému srdečnímu tepu, zvracení, silné bolesti hlavy, zmatenosti, slabosti a záchvatům.
  • Úpal je nouzová situace a dítě by mělo být okamžitě ošetřeno lékařem.

Kdy vyhledat lékaře při letním úrazu?

Pokud máte podezření na jakékoliv poranění hlavy, zavolejte lékaře, aby zjistil, zda potřebujete další péči. Vždy je lepší vyhledat pomoc a lékařskou péči dříve než později.

Pokud vaše dítě mělo pád související s aktivitou, měli byste vyhledat lékařskou péči, pokud:

  • kulhá a není možné použít plný rozsah pohybu končetiny (ruky nebo nohy), 
  • cítí bolest nebo citlivost při tlaku na kloub, 
  • má bolesti hlavy nebo cítí ospalost – to mohou být příznaky otřesu mozku. 

Mějte krásné a bezpečné léto a bezpečné prázdniny bez zranění!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE