Co způsobuje krvácení mimo menstruační cyklus? Příčiny mohou být vážné!

krvácení mimo menstruační cyklus

Menstruační cyklus ženy trvá v ideálním případě v průměru 28 dní. Jen málo žen se však může radovat z cyklu přesného jako hodinky. Za běžné a normální se považuje i trvání v rozmezí od 24 do 36 dní. Menstruační cyklus je možné přitom rozdělit do několika fází, přičemž během menstruační fáze dochází k menstruačnímu krvácení, které trvá zpravidla 3 až 5 či 7 dní.

Může se však stát, že ženu trápí i krvácení mimo cyklus, což však může být příznakem nějakého zdravotního problému. Co všechno může způsobit krvácení mimo menstruační cyklus, zjistíte v následujícím článku.

Tip pro vás: Poznejte své tělo: Vaginální zápach – na těchto 6 si dejte pozor!

1. Hormony i léky 

Pokud se u ženy objeví mimomenstruační krvácení, v mnoha případech to nemusí znamenat nic vážného. Může jít o důsledek nějakých hormonálních změn či výkyvů v ženském těle. Například i po vysazení hormonální antikoncepce může někdy dojít ke krvácení uprostřed cyklu.

Příčinou takového krvácení však v některých případech mohou být i léky, které žena pravidelně užívá. Takový vliv mohou mít i léky na ředění krve. Pokud se u vás čas od času objeví mimomenstruační krvácení a máte podezření, že jde o vedlejší účinek nějakých léků, neváhejte svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem.

2. Vnitroděložní tělísko či poškození sliznice pochvy

Krvácení mimo menstruační cyklus se může objevit i u žen, které mají zavedené vnitroděložní tělísko. Jde o poměrně rozšířenou formu antikoncepce, kterou přímo do dělohy vkládá výhradně gynekolog. Pokud používáte vnitroděložní tělísko a trápí vás i mimomenstruační krvácení, opět je vhodné obrátit se na svého lékaře. Tato antikoncepční metoda může být příčinou i silnějšího krvácení. Krvácení mimo cyklus se dále může objevit z důvodu menšího poškození sliznice pochvy, ke kterému mohlo dojít například i během neopatrného pohlavního styku.

Doporučujeme: Barva a tvar stolice – co předpovídají o našem zdraví?

Hormony i léky Depositphotos

3. Zánětlivá onemocnění

Příčiny krvácení mimo cyklus mohou být někdy i vážné a mohou být projevem nějakého onemocnění. Často se tento problém vyskytuje při zánětlivých onemocněních, například při zánětu dělohy či vaječníků. Tato onemocnění však mají množství dalších příznaků, proto je nezbytné v první řadě dostatečně sledovat svůj zdravotní stav. Při zánětu dělohy i vaječníků se často objevuje i bolest v podbřišku, zapáchající výtok či zvýšená teplota.

4. Pohlavně přenosná onemocnění 

Mimomenstruační krvácení bývá i příznakem několika pohlavně přenosných onemocnění. Takto se může projevovat například kapavka, která je jednou z nejrozšířenějších chorob tohoto typu. Způsobuje ji bakterie Neisseria gonorrhoeae. Toto onemocnění se projevuje také bolestí při močení, výtokem, bolestí při pohlavním styku i zvýšenou teplotou. Podobný problém s neobvyklým krvácením se může objevit i při chlamydiové infekci, při které ženu často trápí i svědění pochvy. Při podezření na pohlavně přenosnou chorobu je nezbytné obrátit se na gynekologa.

Podívej se: Jak odstranit břišní tuk? TOTO jsou ověřené a účinné triky!

Pohlavně přenosná onemocnění Depositphotos

5. Rakovina děložního čípku 

Krvácení mimo menstruační cyklus je také jedním z hlavních příznaků zákeřné rakoviny děložního čípku. Mezi další projevy rakoviny děložního čípku patří vaginální výtok, bolest při močení i pohlavním styku nebo i bolesti zad. Toto onemocnění je skutečně vážné a je třeba zahájit jeho léčbu co nejdříve. Právě proto je nezbytné důsledně sledovat svůj zdravotní stav, neignorovat vzniklé problémy a v případě pravidelně a dlouhodobě se vyskytujících obtíží je konzultovat s lékařem.

6. Prvotní příznaky těhotenství 

Příčinou krvácení mimo menstruační cyklus může být i těhotenství. Během uhnízdění vajíčka může dojít k mírnému špinění nebo krvácení. Je to jeden z prvotních příznaků, který ženu upozorní na možnou graviditu. Pokud jste se s partnerem pokoušeli o dítě, doporučujeme si udělat těhotenský test. Ten může těhotenství potvrdit nebo vyloučit.

7. Drsný sex

Krvácení může mít příčinu i v sexu, zejména v tom drsnějším. Při drsném sexu může dojít k vytvoření ranky ve vagíně. Nemusíte se však obávat, ranka se sama zahojí, proto není nezbytné vyhledávat odbornou pomoc.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE