Právě uvařená polévka a netrpělivý hladový člověk nejsou příliš dobrou kombinací. Určitě se stalo i vám, že místo utišení hladu vám po prvním soustu zůstaly spíše jen oči pro pláč. Popálení jazyka v podstatě nepředstavuje vážný úraz, ale spojuje se s nemalou bolestí. Také trvá nějaký čas, než se vše uklidní a dá do pořádku.
Pálivou bolest v ústech lze potlačit několika jednoduchými způsoby. Pomůže kostka cukru i odvar z máty. V následujícím článku se dozvíte, co se po opaření děje s jazykem a jaká je první pomoc. Díky těmto pomocníkům zapomenete, že máte popálený jazyk!
Jazyk jako důležitá součást těla
Jazyk je svalový orgán pokrytý sliznicí, který se nachází v ústní dutině. V rámci organismu plní několik důležitých funkcí. Už je užitečný při příjmu a zpracovávání potravy a napomáhá také při tvorbě zvuků, tedy řeči. Kromě toho je také hmatovým orgánem.
Ví totiž přesně určit přítomnost cizích těles v ústní dutině, a to i jakkoli malých. Jazyk je v neposlední řadě zejména orgánem chuti. Právě na něm se nachází většina chuťových pohárků.
Co se děje při popálení jazyka?
Pokud dojde k jeho popálení, chuťové pohárky s buňkami jsou ty, které nejvíce trpí. Není však třeba se obávat, protože nedochází k jejich odumírání či trvalému poškození. Buňky nacházející se v chuťových pohárcích se obvykle velmi rychle obnovují.
Po spálení zůstanou zarudlé a znecitlivělé. Právě proto může docházet k tomu, že člověk určitý čas po úrazu nevnímá pořádně chuť. Po pár dnech se však popáleniny zahojí a poškozené chuťové buňky se nahradí novými, které jsou funkční.
Proč popálený jazyk bolí?
Jazyk je jedním z nejcitlivějších orgánů v těle, protože je pokrytý hustou sítí nervových zakončení a chuťových pohárků. Při kontaktu s vysokou teplotou dochází k poškození sliznice, což způsobuje podráždění těchto nervů. Výsledkem je intenzivní pálivá bolest, která je typická pro popálení jazyka. Kromě toho se mohou objevit i dočasné problémy s chutí, protože poškozené chuťové buňky přestanou na chvíli správně fungovat.
Freepik.com5 účinných tipů na popálený jazyk:
1. Voda
Základem první pomoci při popálení jazyka horkým jídlem či nápojem je jednoznačně studená voda. Na jakoukoli popáleninu totiž nejlépe funguje právě ochlazování. Ústa si důkladně propláchněte chladnou vodou, a to alespoň 5 až 6krát za sebou. Hydratace jazyka je v tomto momentě velmi důležitá.
2. Led
Výborným pomocníkem je i led. Pocmúlejte jednu kostku v ústech, uleví to od pálivé bolesti. Pokud máte doma zásobu nanuků, můžete cmúlat i ty. S chutnou mraženou pochoutkou v ústech zapomenete na bolest ještě rychleji.
3. Cukr
Na popálený jazyk se dále doporučuje použít něco sladkého. Do úst si vložte lžičku nebo kostku cukru a nechte pomalu rozpustit. Poškozené buňky by se měly postupně uklidnit, čímž odezní i nepříjemná bolest.
4. Med
Také můžete vyzkoušet med. Nepolykejte ho, jen ho pomalu promílejte v ústech. Ideální je jazyk po úrazu rychle zchladit studenou vodou a následně uklidnit zmíněným cukrem nebo medem.
Freepik.com5. Máta peprná
Spálený jazyk můžete uklidnit i některými bylinkami. Výborná je například máta peprná. Ta je totiž charakteristická svými chladivými účinky, za co vděčí mentolu v listech. Také má antiseptické a antibiotické účinky. Právě proto se ji vyplatí vyzkoušet, pokud se vám stane nehoda. Připravte si z ní odvar a nechte ho vychladnout. Následně si s ním vyplachujte ústa. Mentol zajistí ochlazení, a tím i úlevu od bolesti.
6. Žvýkačky
Může se to zdát zvláštní, ale i obyčejné žvýkačky vám mohou pomoci. Sáhnout byste však měli po těch pálivých, ideálně mentolových. Ty dokáží dokonale zchladit celou ústní dutinu, a tím i potlačit bolest vyvolanou popáleným jazykem.
7. Šalvějové listy
Pokud máte doma čerstvou šalvěj, případně již zmíněnou mátu, požujte několik jejich listů. Ze šalvěje lékařské, která má také silné antiseptické a antibiotické účinky, si však můžete připravit i odvar, stejně jako z máty peprné.
Freepik.com8. Slaná voda
Po opaření úst vám pomůže i sůl. Jednu lžičku nechte rozpustit ve sklenici vody a následně důkladně vypláchněte ústní dutinu. Během prvních pár hodin po nehodě nezapomínejte tento proces opakovat hned několikrát. Pomůže to také rychlejšímu zhojení jazyka. Na popáleniny je vhodná i jedlá soda.
Co nedělat, když si popálíme jazyk?
Některým jídlům byste měli na určitý čas dát sbohem. Krátce po popálení byste jazyk vůbec neměli dráždit teplým jídlem či nápoji. Některé potraviny dokáží spálený jazyk pořádně dráždit. Vyhýbejte se hlavně kyselé chuti. Na čas si odpusťte citrusové plody, ananas, různé šťávy i ocet. Vhodná nejsou ani kořeněná a pikantní jídla. Naopak se zkuste sem-tam nadechnout ústy. Při nasávání studeného vzduchu se jazyk příjemně zchladí.
Závažné popálení jazyka
Většina popálenin jazyka je mírná a rychle se hojí, ale závažné případy mohou vyžadovat odbornou pomoc. Pokud se na jazyku vytvoří velké puchýře, jazyk opuchne do takové míry, že ztěžuje dýchání nebo mluvení, nebo pokud se přidruží silná bolest, která neustupuje, měli byste co nejdříve vyhledat lékaře.
Takové stavy mohou být vážnější, než se zdá, a mohou si vyžadovat specifickou léčbu na podporu hojení a snížení rizika infekce. Včasná reakce je klíčová pro předcházení komplikacím.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com