Stromboli je něco mezi pizzou a závinem. Zvenku křupavý, uvnitř šťavnatý a sytý – ideální na večeři, pro návštěvu nebo i jako teplé občerstvení na oslavu. Díky jednoduchému pizzovému těstu, bohaté náplni ze salámů, sýra a omáčky a možnostem nekonečných obměn se Stromboli stává hitem každé domácí kuchyně.
A co je na něm nejlepší? Připraví se z dostupných surovin, nevyžaduje speciální dovednosti a při pečení provoní celý byt tak, že se všichni sejdou u stolu ještě před zavoláním.
Kořeny závinu Stromboli
Na první poslech si možná mnozí z nás představí exotické jídlo z jihu Itálie. Avšak nejsme daleko od pravdy – název Stromboli je totiž odvozen od pojmenování sopky, která se tyčí na stejnojmenném ostrově u Sicílie. Paradoxně, jídlo s tímto názvem vzniklo za oceánem, ve Spojených státech, v 50. letech 20. století.
Italové, kteří se usadili v Americe, toužili po chutích svého domova. Tak vznikly různé alternativy klasických jídel – jedním z nich je i Stromboli. Připomíná pizzu, ale není to pizza. Připomíná calzone, ale není to ani uzavřená kapsa.
Je to cosi mezi – závin z pizzového těsta plněný salámy, sýrem a omáčkou, srolovaný jako roláda a upečený dozlatova. Už se vám sbíhají sliny?
Proč je Stromboli ideální jídlo pro dnešní dobu?
Protože se jednoduše připravuje a můžeme si ho vychutnat vždy jinak a vytvořit tak originální pohoštění pro své blízké. Závin je jako stvořený na víkendový oběd, večeři před televizí, piknik v parku či jako občerstvení během oslavy. Dá se připravit předem, snadno se krájí, dobře se drží v ruce a ještě lépe chutná.
FreepikRecept na domácí závin Stromboli
Suroviny na Stromboli
Na pizzové těsto:
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 150 ml vlažné vody
- 1 PL olivového oleje (ideálně extra panenského)
- ½ ČL soli
- ½ ČL krystalového cukru
- ½ balíčku sušeného droždí (cca 3,5 g)
Poznámka: V případě potřeby se dá těsto nahradit kupovaným pizzovým základem, ale domácí těsto je neporovnatelně chutnější.
Na náplň:
- 150 g kvalitní šunky (např. pražská, parmská nebo dušená)
- 100 g suché salámy
- 100 g pikantní salámy
- 200 g strouhané mozzarelly (nebo jiného dobře roztápějícího se sýra – gouda, eidam, cheddar)
- 150 ml rajčatové omáčky (může být domácí nebo kupovaná, ideálně s italskými bylinkami)
Na potření:
- 2 PL rozpuštěného másla
- 1 ČL sušeného česneku
- 1 ČL sušené petrželky (nebo bazalky)
Postup:
- V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a sušené droždí. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej. Těsto míchejte rukama nebo v robotu, dokud není hladké, pružné a nelepivé. V případě potřeby dosypte trochu mouky.
- Těsto se přikryje utěrkou a nechá se na teplém místě kynout přibližně 30 – 45 minut. Mělo by zdvojnásobit objem.
- Rúra předehřejte na 200 °C (horní-dolní ohřev). Pokud chcete použít domácí rajčatovou omáčku, může se jemně ohřát – zintenzivní to vůni a chuť při pečení.
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené desce nebo papíru na pečení do tvaru obdélníku s tloušťkou asi 0,5 cm.
- Na celý povrch natřete rajčatovou omáčku (s výjimkou okrajů), poté se vrství šunka, třetina sýra, salámy, další třetina sýra a opět saláma. Navrch jde zbylý sýr.
- Závin opatrně srolujte po delší straně, konce zatlačte. Může se zlehka přenést na plech i s papírem.
- Povrch potřete rozpuštěným máslem a posypte česnekem a petrželkou. Pečte asi 20-25 minut, nebo dokud není závin zlatavý a křupavý.
- Po upečení závin nechte trochu vychladnout, poté ho nakrájejte na plátky ostrým nožem. Sýr bude ještě jemně vytékat a omáčka bude krásně voňavá.
Jak závin Stromboli servírovat?
- Jako hlavní chod s čerstvým salátem (rukola, rajčata, balsamico)
- Nakrájený na menší kousky jako pohoštění k vínu nebo pivu
- Zabalený do fólie jako teplý oběd s sebou
- S domácími dipy: česnekovým, bylinkovým, jogurtovým nebo chilli omáčkou
Možnosti obměn receptu na závin Stromboli
Stromboli je jedním z těch jídel, které okamžitě překvapí. Na první pohled vypadá jako nenápadný závin, ale už po prvním rozkrojení se ukáže jeho podstata – vrstvy italských salámů, rozpuštěný sýr, omáčka s vůní bylinek a pružné těsto. Stromboli je zároveň jídlo, které miluje kreativitu:
- Vegetariánská verze: grilovaná zelenina, olivy, kapary, sušená rajčata, artyčoky
- Sýrová verze: kombinace ementálu, nivy, mozzarelly a parmezánu
- Mäsová verze: slanina, pečené kuřecí kousky, klobása
- Bylinková verze: přidat čerstvou bazalku, oregano nebo tymián přímo do těsta
Stromboli si určitě připravte
Za vznikem Stromboli stojí nápad, jak proměnit pizzové těsto na něco, co se dá snadno zabalit, přenést, naservírovat i bez příboru. Je ideální na večeři, jako teplé občerstvení pro návštěvu nebo efektivně zapůsobí na večírku. Proč ho tedy vyzkoušet?
Protože přináší chuť Itálie do každé kuchyně, dá se přizpůsobit podle surovin, které jsou právě po ruce, a protože potěší malé i velké. A nakonec – protože při jeho přípravě se dá tvořit.
Zdroj úvodnej fotky: PINTEREST/Eating on a Dime, PINTEREST/Simply Scratch