Lahodné a zdravé: Recepty na teplé saláty, které si zamilujete

recepty na teplé saláty

Teplé saláty jsou skvělou volbou pro každého, kdo má rád zdravá a výživná jídla, ale zároveň nechce trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Jsou ideální na oběd nebo lehkou večeři a navíc si je můžete přizpůsobit podle svých chutí a ingrediencí, které máte právě doma. Připravte si teplé saláty, které vás zasytí, dodají energii a zaflirtují si s vašimi chuťovými buňkami.

Inspirovat se: Nejlepší recepty na dýňový přívarek – pochutnají si malí i velcí

Teplý salát z pečené zeleniny se sýrem feta

Tento salát je plný barevné pečené zeleniny, která je nejen výživná, ale i výborně chutná. Pokud se cítíte bez energie, tento salát vás povzbudí nejen svou pestrostí, ale i chutí.

Ingredience:

  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 2 mrkve
  • 100 g sýra feta
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • čerstvá petrželová nať na ozdobu

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Zeleninu omyjte, nakrájejte na kousky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posypte oreganem, solí a černým pepřem. Pečte přibližně 25-30 minut, dokud zelenina nebude měkká a mírně opečená. Vyjměte z trouby, přidejte rozdrobený sýr feta a promíchejte. Na závěr posypte čerstvou petrželovou natí. Podávejte teplé.

Podívejte se také: Tato polévka je 10x posilňující než klasický vývar. Chrání před nemocemi!

salát z pečené zeleniny se sýrem feta
Depositphotos

Salát s grilovaným kuřecím masem a quinoou

Tento salát kombinuje bohatou chuť grilovaného kuřecího masa, výživné quinoy a svěží zeleniny. Je ideální, pokud máte chuť na něco sytějšího, ale stále zdravého.

Ingredience:

  • 150 g kuřecích prsou
  • 100 g quinoy
  • 1 okurka
  • 10 cherry rajčat
  • 1 avokádo
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • čerstvé špenátové listy nebo rukola na servírování

Postup: Uvařte quinou podle návodu na obalu a nechte ji vychladnout. Kuřecí prsa osolte, opepřete a opečte na pánvi s olivovým olejem dozlatova (cca 7-8 minut na každé straně). Okurku nakrájejte na tenké plátky, rajčata rozpulte a avokádo nakrájejte na kostky. 

V míse smíchejte vychladnutou quinou, nakrájenou zeleninu a grilované kuřecí maso (nakrájené na tenké plátky). Dochutťe citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Můžete podávat na čerstvých listech špenátu nebo rukoly.

Nepřehlédněte: Recepty na domácí pečený čaj ze sezónního ovoce

Teplý čočkový salát s kozím sýrem a jablkem

Je čočka v salátu dobrý nápad? Určitě ano! V kombinaci s čočkou, sladkým jablíčkem a výrazným kozím sýrem vás příjemně překvapí. Salát je výživný, lehký a plný bílkovin.

Ingredience:

  • 150 g zelené čočky
  • 1 červené jablko
  • 100 g kozí sýr
  • 1 červená cibule
  • 2 polévkové lžíce vlašských ořechů
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: Uvařte čočku doměkka (cca 20-25 minut), poté ji sceďte a nechte mírně vychladnout. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a osmažte na olivovém oleji, dokud nezměkne. Jablko nakrájejte na malé kostky a ořechy nasekejte nahrubo. V míse smíchejte čočku, jablko, opečenou cibuli a ořechy.

Kozí sýr nadrobte navrch a dochuťte dresinkem z dijonské hořčice, citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře. Podávejte teplé jako hlavní jídlo nebo přílohu.

Teplý čočkový salát
Depositphotos

Teplý bramborový salát s bylinkovým dresinkem

Bramborový salát nemusí být vždy studený! Tato varianta s bramborami, křupavou slaninou a lahodným bylinkovým dresinkem je skvělou alternativou k tradičním salátům.

Ingredience:

  • 500 g malých brambor
  • 100 g slaniny
  • 1 červená cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • šťáva z jednoho citronu
  • čerstvé bylinky (petržel, kopr, pažitka)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: Brambory uvařte v osolené vodě, dokud nebudou měkké, ale stále pevné. Poté je nakrájejte na poloviny. Slaninu nakrájejte na malé kousky a orestujte na pánvi do křupava. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a spolu s orestovanou slaninou přidejte k bramborám. Připravte si dresink z olivového oleje, dijonské hořčice, citronové šťávy a nasekaných bylinek. Dresink nalijte na teplé brambory se slaninou a jemně promíchejte. Podávejte jako samostatné jídlo nebo přílohu.

Hlavně rychle!

Teplé saláty jsou perfektním řešením pro všechny, kteří hledají něco rychlého, chutného a výživného. Ať už si vyberete kterýkoliv z těchto receptů, určitě si pochutnáte a dodáte tělu množství potřebných živin. Nebojte se experimentovat s ingrediencemi a přizpůsobovat si recepty podle vlastní chuti – teplé saláty vám poskytují nekonečné možnosti kombinací! Už víte, který si připravíte zítra na večeři?

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos, Canva

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE