Křupavé italské brambory – dokonalé jako příloha i skvělý snack s dipem

Křupavé italské brambory

Brambory patří k nejvšestrannějším surovinám, jaké doma máme. Můžeme je vařit, péct, smažit, zapékat, rozmačkat na pyré, proměnit na hranolky či placky – a nikdy neomrzí. Jsou dostupné, cenově výhodné a zároveň výživné. Právě v jednoduchosti brambor tkví jejich kouzlo – s trochou koření, bylinek či sýra z nich dokážete vykouzlit hotové kulinářské potěšení.

Mezi nejoblíbenější bramborové úpravy patří bezpochyby pečení. Křupavé, zlatavé brambory s voňavým kořením se staly ikonou mnoha kuchyní. Připomeňme si například oblíbené americké brambory – kořeněné, nakrájené na měsíčky a upečené dozlatova, které nesmí chybět na grilování či jako příloha k burgerům. Nebo „jacket potato“, anglická klasika – velký brambor pečený ve slupce, plněný máslem, sýrem či fazolemi.

Křupavé brambory ze slunečného Itálie

A pak jsou tu italské brambory – méně známé, ale chuťově nepřekonatelné. Jejich výjimečnost spočívá v sýrové krustě, která se vytvoří na spodní straně každého kousku během pečení. Kombinace pecorina, olivového oleje a koření promění jednoduché baby brambory na delikatesu, kterou si zamilujete už po prvním soustu. Navíc jsou tak efektní, že s nimi zazáříte i při návštěvě.

Pokud hledáte něco nového, ale stále jednoduchého a z běžných surovin, tyto křupavé italské brambory jsou pro vás to pravé. Vyzkoušejte je jako přílohu nebo jako sytý snack s oblíbeným dipem – stačí jednou ochutnat a zařadí se mezi vaše stálice.

Recept na křupavé italské brambory

  • 1,5 kg baby brambor
  • 2 ČL bílého vinného octa
  • 1 až 2 PL olivového oleje
  • sůl a mletý černý pepř

Suroviny na křupavou krustu:

  • 1/3 šálku strouhaného sýra pecorino
  • 1/3 šálku strouhanky
  • 1 ČL sušeného česneku
  • 1 ČL sušené cibule
  • 1 ČL sladké papriky
  • 1 ČL soli
  • 1/3 šálku olivového oleje

Suroviny na posypku:

  • 2 PL strouhaného sýra pecorino
  • 1 PL strouhanky
  • olivový olej ve spreji

Postup přípravy křupavých italských brambor

Troubu si nejdříve předehřejte na 220 °C a připravte si velký plech s okrajem. Do velkého hrnce nalijte vodu (asi do poloviny) a přiveďte ji do varu. Přidejte bílý vinný ocet a baby brambory, které nechte znovu přivést k varu. Vařte je přibližně 8 až 10 minut – jen do momentu, kdy budou na omak jemně měkké. Po uvaření je přeložte na talíř a nechte trochu vychladnout. 

Když jsou brambory vlažné a dají se chytit, překrojte je na poloviny. V misce je promíchejte s olivovým olejem, solí a černým pepřem podle chuti.

Na samotný křupavý základ (krustu) si připravte plech, na který nasypete strouhaný sýr pecorino, strouhanku, sušený česnek, cibuli, papriku, sůl a zalijete olivovým olejem. Rukama vše dobře promíchejte, dokud nevznikne jemná, vláčná směs podobná pastě. Rozetřete ji rovnoměrně po celém povrchu plechu.

Poloviny brambor nyní uložte řeznou stranou směrem dolů přímo na připravený sýr se strouhankou. Na vrch ještě posypte trochou pecorina a strouhanky a celé brambory lehce postříkejte olivovým olejem ve spreji.

Vložte do rozehřáté trouby a pečte 20 minut. Poté teplotu zvyšte na 230 °C a pokračujte v pečení dalších 10 až 15 minut, dokud se spodní strana neobarví dozlatova a nevytvoří se křupavá krusta.

Jak podávat dokonale křupavé italské brambory?

Tyto zlatavé brambory s křupavým sýrovým dnem jsou výbornou přílohou k různým masitým jídlům – skvěle se hodí k pečenému kuřecímu masu, hovězím steakům nebo k rybě na másle. Jejich bohatá chuť díky pecorinu a koření perfektně doplňuje i jednoduchý zeleninový salát či grilovanou zeleninu.

Stejně dobře však obstojí i jako samostatný snack. Podávejte je s jogurtovým, česnekovým nebo bylinkovým dipem na párty, rodinných setkáních nebo filmových večerech. Pokud je jednou připravíte, garantujeme, že se po nich jen zapráší!

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/hungry.happens

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE