Losos patří mezi kulinářské poklady, které se jen tak nepřejí. Vyniká svou jemnou chutí, bohatou texturou a vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin – a zároveň nabízí nekonečné možnosti přípravy. Ať už upřednostňujete pečení, grilování, vaření nebo syrovou úpravu, z lososa vždy vytvoříte jídlo hodné restaurace.
V tomto článku najdete výběr receptů, které vás provedou nejoblíbenějšími způsoby, jak lososa připravit doma jako skutečný šéfkuchař. Od jednoduchých večeří přes gurmánské předkrmy až po krémové těstoviny, které vás zachrání po dlouhém dni. Nechte se inspirovat – s touto rybou se nudit nebudete.
Jak připravit lososa jako šéfkuchař
Pokud chcete připravit lososa jako šéfkuchař, začněte už při jeho výběru. Sáhněte po čerstvém nebo kvalitně zmrazeném filetu s pevným masem a příjemnou vůní moře. Vyhněte se kouskům s matnou barvou nebo výrazným rybím zápachem – ty mohou signalizovat starší produkt. Před tepelnou úpravou nechte lososa chvíli při pokojové teplotě, aby se propekl rovnoměrně.
Správné dochucení lososa je základem jeho úspěchu. Stačí špetka soli, čerstvě mleté koření, citronová šťáva a kvalitní olivový olej. Pokud chcete pokrm posunout na vyšší úroveň, vyzkoušejte marinádu s medem, hořčicí nebo bylinkami jako tymián či kopr. Lososa však nikdy nenechávejte v marinádě déle než 30 minut – jeho jemné maso by se mohlo rozpadnout.
Nejčastější chybou při přípravě je převaření. Losos by měl zůstat uprostřed jemně růžový a šťavnatý – to dosáhnete pečením v troubě při 180 °C přibližně 12–15 minut nebo rychlým opékáním na pánvi 3–4 minuty z každé strany. Pokud se maso začne samo oddělovat na lupínky, je hotový. V jednoduchosti je krása – a u lososa to platí dvojnásobně.
FreepikNejlepší recepty s lososem, které budete připravovat opakovaně
Pečený losos s citronem a česnekem
Pečený losos s citronem a česnekem je rychlý a voňavý recept, který zvýrazní přirozenou chuť ryby. Díky jednoduchým ingrediencím a krátké přípravě si ho zamilujete už po prvním soustu.
Ingredience:
2 filety z lososa
2 stroužky česneku
1 bio citron
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mleté černé koření
čerstvý tymián (volitelné)
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Filety položte na plech vystlaný papírem na pečení, osolte je, okořeňte, pokapejte olivovým olejem a přidejte na plátky nakrájený česnek a citron. Pečte přibližně 12–15 minut, dokud bude losos jemně růžový a na povrchu lehce zlatavý. Na závěr můžete přidat čerstvý tymián pro bylinkové osvěžení.
Krémové těstoviny s uzeným lososem
Krémové těstoviny s uzeným lososem jsou rychlé a elegantní jídlo, které spojuje jemnou chuť smetany s výrazností uzené ryby. Ideální na oběd i večeři, když toužíte po něčem krémovém a sytém bez dlouhého vaření.
Ingredience:
250 g těstovin (např. tagliatelle nebo penne)
150 g uzeného lososa
1 menší cibule
200 ml smetany na vaření
1 lžíce másla
čerstvý kopr
sůl a černé koření podle chuti
šťáva z ½ citronu
Postup: Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Na másle orestujte najemno nakrájenou cibulku, přidejte smetanu, nasekaného lososa, trochu citronové šťávy a osolte a okořeňte podle chuti. Vařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne, potom vmíchejte uvařené těstoviny a posypte koprem.
Grilovaný losos s medovo-hořčičnou marinádou
Grilovaný losos s medovo-hořčičnou marinádou je dokonalou kombinací sladkosti a pikantnosti, která vytváří na rybě krásnou karamelizovanou glazuru. Skvělý tip na letní oběd či večeři na terase.
Ingredience:
2 filety z lososa
1 lžíce hořčice (dijonské nebo plnotučné)
1 lžíce medu
1 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citronu
sůl a černé koření
Postup: V misce smíchejte hořčici, med, citronovou šťávu a olivový olej. Touto marinádou potřete lososa a nechte ho 15 minut odležet. Grilujte na středně rozpálené pánvi nebo grilu 3–4 minuty z každé strany, dokud bude ryba šťavnatá a jemně karamelizovaná. Podávejte například s grilovanou zeleninou nebo salátem.
FreepikLososový tatarák s avokádem
Lososový tatarák s avokádem je elegantní předkrm, který potěší milovníky čerstvých chutí a lahodné textury. Vhodné na výjimečné příležitosti i stylové domácí večeře.
Ingredience:
150 g kvalitního čerstvého lososa (sushi grade)
1 zralé avokádo
1 lžička olivového oleje
1 lžička limetkové šťávy
sůl a čerstvě mleté koření
pár kapek sójové omáčky
čerstvá pažitka nebo kopr na ozdobení
Postup: Lososa nakrájejte na drobné kostičky a jemně promíchejte s olivovým olejem, sójovou omáčkou, limetkovou šťávou, solí a kořením. Avokádo rozmačkejte vidličkou, dochuťte limetkou a špetkou soli. Na talíř servírujte avokádový základ a navrch vrstvu lososové směsi, ozdobte bylinkami.
Losos na asijský způsob se sezamem a sójou
Losos na asijský způsob se sezamem a sójou nabízí výjimečnou harmonii sladko-slaných chutí a svěží orientální arómy. Rychlá příprava a výrazná chuť z něj dělají ideální jídlo na všední i výjimečný den.
Ingredience:
2 filety z lososa
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
1 lžička sezamového oleje
1 stroužek česneku (nastrouhaný)
1 lžička strouhaného zázvoru
sezamová semínka na posypání
jarní cibulka na servírování
Postup: V misce smíchejte sójovou omáčku, med, sezamový olej, česnek a zázvor. Lososa ponořte do marinády a nechte alespoň 15 minut odležet. Opečte na pánvi z každé strany do zlatova a posypte sezamem. Podávejte s rýží a čerstvou jarní cibulkou.
Zapečený losos s bylinkovou krustou
Zapečený losos s bylinkovou krustou je výjimečně chutný a zároveň jednoduchý recept, který vynikne na svátečním stole i při běžném obědě. Bylinková krusta dodá lososu šťavnatost a nezaměnitelnou arómu.
Ingredience:
2 filety z lososa
1/2 hrnku strouhanky
2 lžíce nasekané čerstvé petržele
1 lžíce nasekaného tymiánu nebo rozmarýnu
2 lžíce parmezánu
1 lžíce másla
1 lžička dijonské hořčice
sůl, koření, citronová šťáva
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Filety osolte, okořeňte a potřete tenkou vrstvou hořčice. V misce smíchejte strouhanku, bylinky, parmezán a rozpuštěné máslo. Směs na lososa navrstvěte a jemně přitlačte. Pečte 12–15 minut, dokud nebude krusta zlatavá a losos propečený.
FreepikLososový quiche s koprem a špenátem
Lososový quiche s koprem a špenátem je lahodný slaný koláč, který chutná teplý i studený. Kombinace uzeného lososa, jemného špenátu a kopru vytváří dokonale vyváženou chuť.
Ingredience:
1 balení listového nebo slaného koláčového těsta
150 g uzeného lososa (nakrájeného na kousky)
2 hrsti čerstvého špenátu
3 vejce
200 ml smetany na šlehání
1 lžička nasekaného kopru
sůl, koření, muškátový oříšek
Postup: Těsto rozložte do formy na quiche a předpečte 10 minut při 180 °C. Na pánvi krátce orestujte špenát. V misce vyšlehejte vejce se smetanou, přidejte kopr, sůl, koření a špetku muškátového oříšku. Na předpečený korpus rozložte špenát, kousky lososa a zalijte vaječnou směsí. Pečte 30–35 minut, dokud povrch jemně nezlatne.
Jedna ryba, stovky možností
Losos je surovinou, která nikdy neomrzí – dá se připravit na desítky způsobů, od jednoduchého pečení až po kreativní kombinace s exotickými chutěmi. Vynikne v rychlé večeři i na svátečním stole, no vždy si zachová šťavnatost, jemnost a vysokou nutriční hodnotu. Ať už si vyberete klasiku s citronem, krémové těstoviny, tatarák nebo slaný koláč, s lososem vždy stavíte na jistotu – chutnou, zdravou a inspirativní.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik